164 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Kötelező-e öregségi nyugdíjat kérni rokkantsági ellátás után? Cikk

A nyugdíjkorhatár elérésekor kötelező-e öregségi nyugdíjat kérni, ha korábban rokkantsági ellátásban részesült a jogosult? Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Rokkantsági ellátás Kérdés

2012.01.01. utáni komplex felülvizsgálat után rokkantsági ellátást kaptam. Amennyiben ez az állapot fennáll az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor, amely esetemben 64 év, kötelezően kell-e kérnem az öregségi nyugdíj megállapítását,vagy saját döntés alapján maradhatok-e rokkantsági ellátásban? Számomra ugyanis nem mindegy, hiszen 17 év munkaviszony után 1994-ben lettem III. csoportú rokkant. Amennyiben nekem a hatályos jogszabály alapján számolják a nyugdíjamat, akkor minden valószínűség szerint a minimálnyugdíjra lennék jogosult, ami kb.30 százaléka a jelenlegi ellátásomnak! Tisztelettel: Óré András

Így lehet öregségi nyugdíj a rokkantsági és a rehabilitációs ellátásból Cikk

Mit tehet a rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátásban részesülő, ha eléri a nyugdíjkorhatárt? Milyen előírásokat kell betartania annak érdekében, hogy ettől az időponttól öregségi nyugdíjban részesüljön? Összefoglaltuk.

Nyugdíj Kérdés

T. Szakértő! 1949-ben született dolgozónk 2007. dec. 31-ével előrehozott öregségi nyugdíjas lett. Ekkor megállapodás alapján kifizette a még hátralévő nyugdíjjárulékot. Változik-e a számára megállapított nyugdíj összege, ha idén betöltötte a 65. életévét? Köszönettel!

Az öregségi nyugdíj elengedhetetlen feltétele Cikk

Az öregségi nyugdíj megállapításának elengedhetetlen feltétele a biztosítási jogviszony megszűnése. Mi a helyzet a tagi jogviszonnyal, a válaszott tisztségviselői és a megbízási jogviszonnyal? Az Adózón olvasójának kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Felülvizsgálatra vár? Ennyi lehet a rokkantsági ellátása Cikk

A rokkantsági ellátások összege az ellátórendszer átalakítását követően az egészségkárosodás mértékétől és az érintett személy korától is függ. Összefoglaltuk, hogy mekkora összegre számíthatnak a már 2012 előtt is ellátásban részesülők, továbbá azok, akiknek egészségkárosodása (például az orvosi felülvizsgálatot követően) ezen időpontot követően jogosítja ellátásra.

Nyugdíjra számíttatná át szolgálati járandóságát? Ezekre figyeljen! Cikk

A szolgálati nyugdíjakat 2012-től meghatározott körben szolgálati járandósággá alakították át, amelyet (kivételes esetektől eltekintve) csökkentett mértékben kell folyósítani. Meddig érvényesíthető a csökkentés? Mit kell figyelembe venni a járandóság öregségi nyugdíjjá alakításakor? Összefoglaltuk.

Ők mehetnek nyugdíjba 2014-ben Cikk

Az Országgyűlés még 2009-ben döntött arról, hogy az öregségi nyugdíj korhatárt a 62. életévről – az 1952-es születési évjárattal kezdődően az 1957-es korosztállyal kiteljesedve – fokozatosan a 65. életévre emeli. E szabály alapján összefoglaltuk, hogy kik mehetnek nyugdíjba 2014-ben.

Rokkantsági járadékos Kérdés

2013. márciusban töltötte be egy férfi a 60. életévét, jelenleg végleges rokkantsági ellátást kap, III. csoportú rokkant. Mikor kérheti a rokkantsági ellátás helyett az öregségi nyugdíjat?

Nyugdíj: szüneteltethetik, visszafizettethetik Cikk

Kaphat-e egyidejűleg korhatár előtti ellátást, öregségi nyugdíjat és bért vagy más jövedelmet az ember? Ez attól függ, hogy mekkora az a kereset, de attól is: milyen adózási formát választ jövedelmére az érintett.

Nyugdíjkérelem: elutasítva Cikk

Majdnem minden negyedik nyugdíjra, illetve más nyugdíjszerű ellátásra vonatkozó lezárt kérelmet elutasítottak az év első felében a nyugdíjbiztosítási szervek.

A rokkantsági ellátás "átalakítása" öregségi nyugdíjjá Cikk

Olvasónk levélben kérte tanácsunkat, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapott öregségi nyugdíj-korhatárának betöltésére vonatkozó tájékoztatóban ismertetett lehetősége közül melyikkel éljen. Összefoglaljuk a tudnivalókat.

Öregségi nyugdíj és kedvezmények Cikk

Milyen öregségi nyugdíjjal kapcsolatos kedvezmények járnak az 1952 előtt született munkavállalóknak? Olvasói kérdésre Hajdú-Dudás Mária, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Előrehozott öregségi nyugdijból-40 éves öregségi nyugdij Kérdés

Korhatár elötti ellátásban részesülök.(előrehozott öregségi nyugdij).2012.-2013.évben jövedelmem volt,és ezzel az időszakkal meglesza 40 éves jogosultsági időm az öregségi nyugdijra.Kérdésem:benyujthatom-e az ujabb nyugdijigényemet?(egyéni vállalkozóként akkor már kieg.tevékenységű lehetnék),vagy várni kell a számomra előirt kor betőltésére,és csak a fél %-os emelésre vagyok jogosult.(2012.jövedelem után még nem igényeltem)

Korhatár előtti nyugdíjból öregségi nyugdíjba átlépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2010. decemberében korhatár előtti nyugdíjazásomat kértem, akkor 59 éves nőként. Azóta - mivel tovább dolgoztam - megszereztem a 40 év jogosultsági időt. Kérdésem az, hogy meg kell-e várnom az öregségi nyugdíj korhatár elérését, vagy kérhetem - a közben megszerzett 40 év jogosultsági idő miatt- az öregségi nyugdíjat. Ha igen, akkor újra számolják-e az öregségi nyugdíj összegét, vagy automatikusan a korábban megállapított korhatár előtti ellátás összege lenne a nyugdij? Köszönettel. Szilasné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close