215 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Nyugdíj újraszámítása, egészségügyi ellátás korengedményesként Cikk

Kettős állampolgár visszaköltözött Magyarországra, állandó lakcímmel. Külföldön szerzett jövedelme után kap korengedményes nyugdíjat. A nyugdíjkorhatárig dolgozott, hogyan kérheti nyugdíja újraszámítását? Miként jogosult alap és teljes egészségügyi ellátásra? Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Bt. kültagja Kérdés

Bt. kültagja öregségi nyugdíjas, időközönként szükséges lenne, hogy a tevékenységben részt vegyen. Járulékfizetési kötelezettsége hogyan alakul, milyen dokumentumokkal kell alátámasztani a tevékenységét?

Mentesek-e a nyugdíjas ügyvezetők a szociális hozzájárulási adó alól? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik jogszabály, milyen szakasza alapján mentesül a vállalkozás a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezető heti 40 órás munkaviszonyban látja el a cég ügyvezetői és a kft. egyéb tevékenységét? Továbbá: van-e bírságolási jogalapja annak, ha ezt, a szóban forgó ügyvezetői és a kft. által vállalt/végzett egyéb tevékenységet az ügyvezető nem kettő darab, azaz külön-külön lapon, hanem egy "bejelentő.." lapon jelzi a NAV-nak?

Ügyvéd eü. szolg. Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy ügyvéd, öregségi nyugdíj mellett végzi tevékenységét, aki egyben az ügyvédi iroda névadója is egy másik társával együtt. Kell-e neki egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie, ha jogilag nem válik ki az irodából, de a kamarai tagságát szünetelteti, így aktívan nem vesz részt a tevékenységben. Megállapodhatnak-e úgy a társak, hogy ezen időszak alatt az iroda nyereségéből nem részesedik a szüneteltető társalapító?

Megváltozott munkaképességűek jogosultsága öregségi nyugdíjra Cikk

Hogyan kaphat öregségi nyugdíjat a rokkant, illetve rehabilitációs ellátásban részesülő személy? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Utólag kifizetett prémium nyugdíjba ment munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónknak 2016. december 30-án szűnt meg a munkaviszonya, december 31-étől öregségi nyugdíjban részesül. A 2016-os év értékelése után, erre a (nem nyugdíjas) időszakra tekintettel prémiumot fizetünk neki 2017 márciusában. Kell-e a kifizetett összegből pénzbeli egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot levonnunk? A Tbj. 18. § (5) bekezdése, a 25.§ és a hozzá tartozó rendelet 5/C § (2) bekezdése alapján ez számomra nem világos.

Rokkantsági nyugdíjból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatását. 2008-tól 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjban részesültem. 2012-től rokkantsági ellátást kaptam. 2014-ben állapotrosszabbodás miatt komplex minősítést végző I. fokú szakértői bizottság előtt voltam, a határozatuk alapján az egészségi állapotom: 50%. Ezek után határozatukban 2014. augusztus 1-jétől rokkantsági ellátást állapítottak meg. 2016. 12. 22-én betöltöttem a rám irányadó nyugdíjkorhatárt. Kérhetem-e a nyugdíjfolyósító intézettől, hogy a jelenleg kapott rokkantsági ellátást öregségi nyugdíj címén folyósítsák tovább? Ha az öregségi nyugdíjam összege kevesebb, mint a rokkantsági ellátás összege, ebben az esetben, ha a magasabb összeget szeretném, csak rokkantsági ellátáson maradhatok? Válaszát előre is megköszönve: Kiss Ferencné

Az öregségi nyugdíj kiszámítása 2017-ben. Példákkal, kalkulátorral Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati évek számától és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ.

Öregségi nyugdíj utólagos újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk úgy érzi, hogy nem számítottak be mindent a nyugdíj megállapításakor. Van-e lehetőség a Nyufig általi újraszámolásra? Köszönettel: Céghmester

Szolgálati idő Kérdés

1949-ben született férfinak 2008-ig 11 év 104 nap szolgálati időt állapítottak meg. 2007 decembere óta őstermelő. A rá irányadó nyugdíjkorhatár 62 év volt. 2007 decemberében a már megszerzett és a még megszerezhető szolgálati idő nem érte el a 20 évet, így amikor elkezdte az őstermelést, nem lehetett biztosított őstermelő. Múlt héten a NAV ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kapta, hogy nagyon nagy baj van a könyvelésével, mert neki biztosított őstermelőnek kellene lenni, 58-as bevallásokat negyedévente beadni, és már régen meglett volna neki a 20 év szolgálati idő. A megelőző öt évben az őstermelésből évente kb 1500 ezer Ft bevétel keletkezett. Ebben az esetben a járulékfizetés is csak az előző év bevételének a 20%-a után keletkezne, ami arányosításra fog kerülni és biztosan nem lesz az egész év arányosan teljes szolgálati idő. Kérdésem: öregségi résznyugdíjhoz szükséges szolgálati időt meg lehet szerezni az őstermelésből? A jogszabályokban csak az öregségi nyugdíjról van szó és sehol nem említi a résznyugdíjat. Köszönöm tájékoztatásukat.

Öregségi nyugdíjra jogosultak 2017-ben Cikk

Milyen feltételei vannak az öregségi teljes nyugdíjnak és a résznyugdíjnak? Ismertetjük, hogy a szabályok alapján ki mehet el az idén nyugdíjba.

Öregségi nyugdíj szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 1956-ban született, jelenleg magyarországi munkaviszonnyal rendelkezik, magyar állampolgár. Ez a magyar munkaviszonya hamarosan megszűnik, és Horvátországban, egy horvát céggel létesít 8 órás munkaviszonyt. Közeleg a nyugdíjba vonulásának ideje, ezért az lenne a kérdésünk, hogy a továbbiakban Horvátországban szerzett szolgálati idő és jövedelem milyen módon számít bele a nyugdíjába? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Nőtt az öregségi nyugdíj a cseheknél Cikk

Szeptemberben 11 441 korona (129 283 forint) volt az átlagos havi öregségi nyugdíj Csehországban, 107 koronával (1220 forint) több, mint egy évvel korábban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Nők kedvezményes nyugdíja Kérdés

Nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy betöltötte az öregségi nyugdíj korhatárt. A kedvezményes szolgálati időbe nem számított bele 9 hónap munkanélküli segély időszak. Az öregségi nyugdíj korhatár elérésével újra lehet-e számíttatni a nyugdíj összegét vagy az a kedvezményes nyugdíj elfogadásával már véglegessé vált? Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: vbtax

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert! Köszönöm a választ. Egy dolgot nem értek. 2012. 12. 31-ig volt lehetőség szolgálati idő elismerési kérelem elbírálása ügyében a nyugdíjfolyósítóban ügyintézni. Született egy határozat 2013. 02.2 8-ai dátummal, amely tartalmazza az öt év korkedvezményt. Ha a jelenlegi jogszabályok nem engedik meg a korkedvezmény beszámítását, akkor mire volt jó ez az egész tortúra? Van egy határozatom, de nem ér semmit. Üdvözlettel Dominek József

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék – ékszer

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs