238 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Egyéni vállalkozó – nyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 1956-ban született férfi, jelenleg működő egyéni vállalkozó – ha a feltétek fennállnak – szeretné igénybe venni az úgynevezett nyes ellátást. Az egyéni vállalkozó tevékenysége veszteséges 2017-ben és és 2018-ban is, ezért merült fel a vállalkozás tevékenység megszüntetése, illetve a nyes igénybevételének lehetősége. Kérdésem: milyen feltételek szükségesek a nyes igénybevételéhez, illetve mivel 3 év múlva betölti a rá irányadó öregségi nyugdíj korhatárt, a nyes igénybevétele az öregségi nyugdíj megállapításánál nem jelent-e majd számára valamilyen hátrányt? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Az öregségi nyugdíj és a korhatár előtti ellátás szüneteltetése Cikk

Az év vége felé számos esetben felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e a nyugdíj, ellátás folyósítását vagy sem.

Nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Cím! Abban a kérdésben kérném segítségét, hogy öregségi nyugdíj mellett hogyan lehet foglalkoztatni? Továbbá kell-e bevallást készíteni és járulékot befizetni? Várom válaszát.

Nyugdíjprémium, egyszeri juttatás: itt vannak a részletek Cikk

Ki jogosult nyugdíjprémiumra? Mekkora lesz az összeg? Összefoglaltuk a tudnivalókat a nyugdíjprémiumról, illetve az egyes más ellátások alapján járó egyszeri juttatásokról szóló kormányrendelet alapján.

Öregségi nyugdíj igénylése a felmentési idő kezdő napjával Kérdés

A közalkalmazott 2019. május 15. napján betölti az öregségi nyugdíj korhatárt, munkaviszonya felmentéssel megszűnik. E nappal kezdődik a felmentési ideje, ami 2019. október 15. napjáig tart. A születésnapjától, azaz a felmentési idő kezdő napjától az új szabályokra figyelemmel az öregségi nyugdíj folyósítását is egyidejűleg kérheti majd? A felmentési idő öt hónapjára illetményben, egyidejűleg nyugdíjban is részesülne, a foglalkoztatási státusza pedig változna (nyugdíjas munkavállaló 05. 15-étől), jogszabály által lehetőség van minderre? Köszönöm válaszukat.

Öregségi nyugdíj, ha valaki több EU-s országban is dolgozott Cikk

Egyre többeknek okoz fejtörést, hogy hol és mikor kell bejelenteni a nyugdíjigényt, ha a magánszemély több európai uniós országban is dolgozott.

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíj: érdemes átszámíttatni? Cikk

Mielőtt a rokkantsági ellátott személy betöltené a reá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, érdemes átgondolkodnia, kérje-e, hogy újból kiszámítsák időskori járandóságát.

Az öregségi nyugdíjhoz hiányzó szolgálati idő vásárlásáról Cikk

Írásunkat folytatjuk az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra való jogosultsághoz hiányzó szolgálati idő megszerzésére, valamint az 1998. évben gyermek gondozása, ápolása címén igénybe vett fizetés nélküli szabadság szolgálati időként történő elismerésére köthető megállapodás szabályainak ismertetésével.

Öregségi nyugdíj minimálbér után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Sok ügyfelünk közelít a nyugdíjazáshoz. Afelől érdeklődnek nálunk, hogy folyamatos minimálbéres biztosítás esetén 40-45 év szolgálati idővel mennyi ellátásra számíthatnak? A megjelent cikkük ezzel a verzióval nem foglalkozik, pedig ebben a helyzetben vannak a legtöbben. Például ha valaki 1985-től férfiként biztosított, akkor mennyi lesz a várható nyugdíja minimálbér esetén? Ha valaki nőként szintén 1985-től biztosított, két gyermekkel 2*3 évet töltött otthon, 2025-ben meglesz a 40 év szolgálati ideje? Ha nem, mennyi esik ki a gyermekek miatt? Ő mennyi nyugellátásra számíthat? Ezek az emberek dolgos vállalkozók, de több bérterhet vállalni nem tudtak. Most, hogy már nem nevelnek gyermekeket, szeretnének a nyugdíjas éveikre gondolva előtakarékoskodni, de nem tudnak tervezni, mert nincs sehol információ a jövőben várható ellátás összegéről. Erről esetleg tudnának egy szakcikket közzé tenni? Köszönettel: F.né K. Marianna könyvelő

Öregségi nyugdíj 2018-ban – számítási példák Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere az idei évben sem változott. A nyugdíj összege továbbra is az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Öregségi nyugdíj, keresőtevékenység korhatár előtti ellátás mellett 2018 Cikk

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj, valamint korhatár előtti ellátás megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Saját jogú nyugdíj az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, valamint nők esetében az ún. „nők 40” kedvezményes nyugdíjában részesülő személyek részére folyósítható. A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel rendelkező személyek részére korhatár előtti ellátás folyosítható.

Nekik állapítható meg öregségi nyugdíj 2018-ban Cikk

A saját jogú öregségi nyugdíj megállapítására 2018-ban is kizárólag azon személyek esetében nyílik lehetőség, akik betöltötték a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukat, továbbá nők esetében nyugdíjkorhatárra tekintett nélkül, amennyiben rendelkeznek 40 évi jogosultsági idővel, megállapítható az úgynevezett nők kedvezményes öregségi nyugdíja.

Ez is az öregségi nyugdíj megállapításának fontos feltétele Cikk

A nyugellátásra való jogosultság egyik feltétele, hogy a jogosult ne álljon a Tbj. szerinti, biztosításra kötelező jogviszonyban. Az érintett személy sokszor megfeledkezik arról, hogy főállású munkaviszonya mellett esetleg egyéb, ilyen jogviszonya is fennáll, márpedig ebben az esetben nem szerez jogosultságot munkaviszonya megszűnése napjától az igényelt nyugellátásra. Mutatjuk, melyek ezek a jogviszonyok.

Előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés keresetkorlátjánál figyelembe kell-e venni a béren kívüli juttatások, cafetéria összegét?

Öregséginyugdíj-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék kérni állásfoglalást: egy kft. főfoglalkozású társas vállalkozója részére öregséginyugdíj-előleg került megállapításra. Az igénylő az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati időt megszerezte, de az összeg megállapításához szükséges adatok nem állnak teljes mértékben rendelkezésre a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére. Véleményem szerint addig, amíg az öregségi nyugdíj megállapításáról nem kap határozatot, nem minősül kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak. Helyes-e a feltevésem? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs