18 találat a(z) örökölt ingatlan cimkére

Örökölt ingatlan adózása Kérdés

Ingatlanértékesítés utáni szja Kérdés

Örökölt ingatlan értékesítése Kérdés

Örökölt ingatlan értékesítésével kapcsolatban levonható költség Kérdés

Örökölt ingatlan értékesítése Kérdés

SZJA ingatlan értékesítés után Kérdés

Ingatlan értékesítés szja számításának kérdései Kérdés

Örökölt ingatlan értékesítése Kérdés

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem Kérdés

Adósságal terhelt örökölt ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy 1/1 tulajdoni hányadú ingatlant leszármazók hiányában az elhunyt személy testvérei örököltek meg. A hagyatékátadó végzésben szerepel egy magánszemély, aki temetési költség és egyéb címen hitelezői igényt nyújtott be 445 ezer forint összegben, továbbá egy másik személy, aki az elhunytat több mint egy évtizedig gondozta, ő 4 millió forint értékben nyújtott be követelést. Az örökösök a temetési és egyéb költségeket a saját pénzükből tulajdoni hányaduk arányában teljes egészében kifizették, a gondozás címén benyújtott követelésből pedig egyezség után 2 millió forintot fizettek ki. Az örökösök az ingatlant tavaly, 2019.-ben, ami az örökség megnyíltát követő negyedik év, értékesítették. Kérdésem kizárólag arra irányul, hogy az örökösök az értékesítésből származó jövedelem kiszámításakor tulajdoni hányaduk arányában csökkentő tételként figyelembe vehetik-e a megörökölt ingatlannal együtt szerzett 445 ezer forintos és a 2 millió forintos adósságot? Az szja-törvény 62. § (8) bekezdése alapján Önök szerint ez lehetséges? Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel: KSI

Ingatlan értékesítése, adózása Kérdés

Az eladó az ingatlan tulajdonjogának felét már sok évvel ezelőtt (2007-ben) megszerezte öröklés, illetve ajándékozás címén. Tavaly a másik felét is megörökölte és az ingatlant eladta. Jól gondolom-e, hogy a régebben megszerzett tulajdonrészre eső bevétel már nem adóköteles? Hogyan tüntetem ezt fel az adóbevallásban? Az adásvételi szerinti teljes összeget, és a költségek között az adómentes felét vagy eleve a vételár felét tüntetem fel bevételként és azzal szemben vonom le a költségeket?

Lehet-e az örökölt ingatlannak két értéke? Cikk

Gyakran fordul elő, hogy ingatlan öröklésekor a hagyatéki leltárban meghatározott értékkel az örökös nem ért egyet. Ez különösen akkor van így, amikor az örökös már eleve tudja, hogy az örökölt ingatlant el fogja adni és nem akar a jövedelem után adózni.

Örökölt ingatlan – értékesítés, vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkatársam és testvérei 2013-ban édesapjuktól örökölték egy ingatlan felét. 2015-ben édesanyjuk odaajándékozta saját részét is, így a három gyermek lett az ingatlan tulajdonosa. Ezt az ingatlant sikerült 2017-ben értékesíteniük 30 millió forintért, egyenként tehát 10 millió forintért. Munkatársam a rá eső 10 millió forintból szintén 2017-ben vett egy telket, építkezés céljából. Kérdésem: hogyan és melyik soron kell ezt a 2017. éves szja-bevallásban elszámolni? Előre is nagyon köszönöm értékes válaszukat.

Termőföld-értékesítés adózása Kérdés

Négy magánszemély testvér egyenlő arányban 2013. 03. 25-én hagyatékátadó végzés alapján egy havi nyugdíjat, belterületi kertet és több külterületi szántót örökölt. A hagyatékátadási teher 368 ezer Ft. A termőföldet 2015. április 20-án eladták mezőgazdasági őstermelőnek. A földhivatali bejegyzés 2015 decemberében történt meg, a vételár kifizetése pedig 2016-ban. Az adásvételi szerződés tartalmazza a vevő nyilatkozatát, hogy 5 évig vállalja a hasznosítását. A 4 fő részére összesen 4 600 ezer Ft került kifizetésre, a hagyatékátadó végzésben ennek nyilvántartott értéke 1 022 ezer Ft. Kérdéseim: 1. Az szja-kötelezettség kiszámításánál a hagyatéki terhet teljes egészében le lehet vonni, vagy arányosítani kell a többi hagyatékot figyelembevéve? 2.Figyelembe lehet-e venni kedvezményt a tulajdonban tartás idejére? 3. A vevőnek kell-e külön nyilatkozatot adni az 5 éves használatról, hogy a 200 ezer Ft alatti jövedelem adómentes legyen? Az Szja. tv. mellékletében külön ügyvéd vagy közjegyző előtti nyilatkozat van meghatározva. A teljes jövedelemre vonatkozó adómentesség feltétele pedig a tv. szerint, hogy az állattartó telep takarmánytermelése céljából használja 5 évig. Ez utóbbit nem vállalja, csak az egyéb célú földhasználatot 5 évig. 4. Amennyiben lehetséges, szeretném kérni az szja-kötelezettség levezetését egy főre a fent megadott adatokkal. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Örökölt, ajándékozott ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2015. évben megörököltem testvéremmel (50-50 százalékban) édesapám ingatlanát. A hagyatéki végzésben az ingatlant 2,3 millió forintban állapították meg. Még ugyanebben a hagyatéki végzésben a testvérem a saját megörökölt részét ajándékozással átadta nekem. Így 100 százalékban én lettem a tulajdonos (50 százalékát örököltem, 50 százalékát ajándékozással kaptam meg). 2015-ben el is adtam az ingatlant 2 millió forintért. Úgy tudom, hogy örökség esetében a hagyatéki végzésben megállapított érték a szerzés értéke, ajándékozás esetében pedig a 75 százalékos szabály lép életbe. Azaz az ajándékozással kapott rész utáni bevétel (1 millió forint) 25 százaléka után meg kell fizetni a 16 százalékos szja-t. A kérdésem az lenne, hogy az esetemben így kell eljárnom? Bár az ingatlan kevesebbért lett értékesítve, mint a hagyatéki végzésben megállapított érték, de csak az 50 százalékot örököltem. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1