17 találat a(z) önköltség cimkére

Káresemény és értékvesztés elszámolása Kérdés

Saját munkavállaló képzése miatti szochokedvezmény könyvelése Kérdés

Dolgozói étkeztetés Kérdés

Bővíti tevékenységi körét a cég? Itt az idő megvizsgálni a számviteli politikát Cikk

Az üzleti év végéhez közeledve célszerű a vállalkozások számviteli politikáját is górcső alá venni, és indokolt esetben a következő évtől módosítani. Erre okot adhat például az is, ha a cég profilját építőipari tevékenységgel bővíti.

Ennyi lesz a diákhitel és a képzési hitel kamata az őszi félévben Cikk

A Diákhitel Központ mai döntése alapján kamatmentes marad a felsőoktatási önköltségre felvehető Diákhitel2, valamint a szak- és felnőttképzésben bevezetett Képzési Hitel2 is. Emellett változatlanul rekordalacsony, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1 és a Képzési Hitel1 termék is, olvasható a Diákhitel Központ tájékoztatójában.

Nonprofit kft. Kérdés

Önköltségszámítás Kérdés

Munkahelyi étkezés elszámolása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ugyan a témában több cikk is megjelent, viszont egyikben sem találtam választ a következő kérdésre: munkavállaló munkahelyén elérhető meleg konyha (hotel, étterem), ahol napi 1 tányér ételt ingyenesen biztosít a munkáltató minden munkavállalója számára. Hogyan számolja el a munkáltató az ételt, ki kell számláznia, kell áfát fizetnie? Ha igen, milyen kulccsal és milyen összegben számlázza ki? Ha nem kell kiszámláznia, az étel önköltségét milyen jogcímen tudja elszámolni, reprezentációs költségként? Másik kérdés, hogy ez bérként adózik? Mi lesz az alapja az adónak? Milyen nyilvántartást köteles vezetni erről a társaság? Köszönettel:

Önköltségszámítási szabályzat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szolgáltatást nyújt, és a 2019. évben bevételünk meghaladta az egymilliárd forintot. A számviteli törvény 14. § (5) bekezdése alapján el kell készíteni az önköltségszámítási szabályzatot (mely alól az értékhatár eddigi el nem érése okán felmentéssel éltünk). Ugyanezen paragrafus (7) pontja alapján utókalkulációval kell meghatározni a végzett szolgáltatások önköltségét.Tevékenységünk több társaság részére ugyanolyan szolgáltatás nyújtása, mással nem foglalkozunk, tehát minden költség ezekhez a szolgáltatásokhoz kapcsolódik. Könyvvizsgálónk szerint nem kell ilyen szabályzatot készítenünk, alkalmaznunk. Mi az Ön álláspontja? Köszönöm!

Közeleg a hiteligénylés leadásának határideje Cikk

Tavaly már minden negyedik önköltséges hallgató élt a Diákhitel2 lehetőségével. Ahhoz, hogy a hallgatók a tavaszi félév önköltségét fedezni tudják a kamatmentes Diákhitel2-ből, február 17-éig kell leadniuk a hiteligénylést. Azok a hallgatók, akik idén február 17-éig igénylik a szabad felhasználású Diákhitel1-et, akár már március 13-án hozzájuthatnak a havi maximum 70 ezer vagy a féléves maximum 350 ezer forintos hitelhez.

Átvállalt adó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott cég rendezvényszervezést számláz le a megrendelő felé, mely szállás, étkezés és ajándéktárgyak átadását is tartalmazza a megrendelő részére és kérésére. Kérheti-e a megrendelő, hogy ezen szolgáltatások után a vállalkozó cég vállalja át a természetbeni juttatások után fizetendő adókat mint adóterheket? A megrendelő ezeket Széchenyi 2020-as, uniós pályázati felhívásra vonatkozóan kéri, melyet a pályázati anyagukban mint feltételeket rögzítettek a szerződés megkötésekor. Egyáltalán átvállalhatók-e ezek az adónemek, és ez esetben a rendezvény önköltségei között vagy a reprezentációs költségek között kellene szerepeltetni a tételeket? Ezen tételek vonatkozásában az előzetesen felszámított áfa visszaigényelhető-e? Köszönettel.

Könyv önköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., a tagja (egyben ügyvezetője) írt egy könyvet. Mindent saját maga finanszírozott (a könyv megírására fordított anyag, a bérköltségtől a könyvkiadásig, reklámig). A könyv eladási ára 3800 forint, ez van a könyvre nyomtatva. Ebből a nagykernek és megrendelőknek utánvétellel különböző kedvezményeket ad. A költségek jelenleg a megfelelő költséghelyekre vannak lekönyvelve. Kérdésem, hogy a könyv önköltségét hogyan tudom meghatározni? És hogyan könyvelem? Előre is köszönöm a segítséget: Pánti Etelka

Nem pénzbeli támogatás elszámolása a tao-alapnál II. Kérdés

Az azonos címmel feltett kérdésre adott válaszra szeretnék visszatérni. A törvény 7 § z) pontja által említett "térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési érték" fogalmánál a bekerülési érték nem azonos a cégem által nyilvántartott közvetlen önköltséggel esetleg? Köszönöm, CsK

Ezért tiltakoznak tehenekkel a gazdák Cikk

Ma tartják tehénvonulással egybekötött budapesti demonstrációjukat a tejtermelők az önköltség alatti tejfelvásárlási árak, illetve az árletörő hatású importdömping miatt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) máris bejelentette, hogy az élelmiszerhamisítók és az áfacsalók kiszűrésére haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményez, írja az agrárszektor.hu.

Kiadvány megírásának megrendelése, könyv kiadási joga Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. megrendelte egy kiadvány megírását "B" Kft.-től, melyet számla ellenében két részletben kifizetett. Az első 10 ezer példány kiadási jogát 800 ezer forintban határozták meg. A kérdésem az lenne, hogy "A" Kft.-nek ezt a 10 ezer példányt áruként készletre kell vennie 800 ezer forint plusz nyomdai költség értéken? A szerződésben meghatározták, hogy "A" Kft. a könyv kizárólagos kiadója, amíg az évi 4 ezer példány kiadását biztosítja. A szerző az eladási ár 10 százalékával megegyező összegű szerzői jogdíjra jogosult, mellyel félévente számolnak el. Az újabb példányokat, már csak nyomdai költségen veszem készletre? Vagy az első 10 ezer példányra fizetett 800 ezer forint kiadási jogdíjat vagyoni értékű jogként szerepeltetem az immateriális javak között, és az nem része a könyv önköltségének, mert az a kiadási jog díja?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vízóracsere

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs