465 találat a(z) önellenőrzés cimkére

Osztalékfizetés: lépésenként mutatjuk, hogyan kell könyvelni Cikk

Mi a könyvelési menete és adózása az osztalékelőlegnek és az elfogadott beszámoló szerinti osztaléknak, továbbá, ha a jogszabálynak megfelelően a tárgyévben osztalékelőleget fizet ki a cég, akkor ha a beszámoló készítésénél kiderül, hogy nincs fedezet rá, vagyis a tárgyévi eredmény mínusz lett, de van eredménytartalék? Ebben az esetben vissza kell fizetni az osztalékot? A nettó összeget befizetik a tagok, és az aktuális kifizetési hónap szerinti '08-as bevallást önrevíziózni kell? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group szenior menedzsere válaszolt.

Téves könyvelés évekig? Így hozható helyre Cikk

Mit tehetünk, ha a már közzétett beszámolóban évekkel később számviteli hibát fedezünk fel? Szakértőnk, Tirpák Anita mérlegképes könyvelő és adószakértő, a Corvin-Alkusz Kft. szakembere válaszol az olvasói kérdésre.

Amit a fejlesztési tartalékról tudni kell. Példákkal Cikk

Bár fejlesztési tartalék képzésére már a 2002. adóévtől lehetőség van, még mai is számtalan kérdés merül fel ezen szabállyal kapcsolatban. A cikk a 2016. adóévi kötelezettségnél figyelembe veendő előírásokat foglalja össze.

Őstermelő járulékbevallásának önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2012 óta őstermelő munkaviszony mellett, 2015-ben egy pár hónapig főállású volt. A járulékbevallását úgy készítette el, mintha kezdő őstermelő lenne, a minimálbér alapján. Lehet-e önellenőrzéssel javítani a 8 millió forint alatti bevétel alapján, az őstermelőkre vonatkozó 20 százalékos járulékalapra a bevallást? Köszönöm.

Áfa önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új vállalkozás könyvelését vettem át. A havi áfabevalló vállalkozásnál a 9. hónapban a bevételi számlák között találtam egyet, ami duplán lett könyvelve. A 11. havi könyvelésben pedig egy vevőszámlát, ami helytelenül kisebb összegen lett könyvelve. Természetes a 11. hónapban a befizetendő áfa összege növekszik, ezért önellenőrzésre van szükség, viszont a 9. hónapban az áfa értéke csökken. Beletehetem a 11. haviba a csökkenő tételt, vagy két önellenőrzést kell csinálnom? Ha beletehetem a 9. havit, az áfabevallásban melyik soron kell feltüntetnem? Köszönettel.

Előleg visszavonása meghiúsulás miatt Kérdés

Ügyfelem új teherautó megrendeléséhez 2016.12.22-én bruttó 1 438 910 forint előleget utalt a forgalmazónak, ennek áfáját le is vontuk decemberben. Nem a megrendelt autó érkezett meg, így nem vették át. Az előlegszámlát 2016.12.20-ai keltezéssel 2017.01.02-ai teljesítés dátummal visszavonta a forgalmazó. A számlát persze most kaptam meg. Tehetem a levonható áfa korrekcióját februárra, vagy önellenőrizni kell a januári áfabevallást? Illetve a nettó előleg visszavonását melyik évre kell figyelembe vennem?

Így érvényesítse utólag társaságiadó-kedvezményeit! Cikk

Gyakori jelenség, hogy a társasági adóalanyok az alapbevallásuk elkészítésekor nem alkalmazzák a számukra kedvezményt biztosító valamely jogszabályi rendelkezést. Kérdésként merül fel, hogy ilyen esetekben lehetőség van-e önellenőrzésre és milyen körben.

Áfabevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfabevallás kitöltésénél, amikor egy darab számlában az áfa összege eléri termék értékesítésekor vagy termék vásárlásakor a 100 ezer forintot, akkor fel kell azt tüntetni a 1765-ös nyomtatvány 1765 M részében idén januártól a bevallási időszak kötelezettségének megfelelően? Az egyéni vállalkozónak, ha részére nem fizetik ki a számla értékét, akkor a teljesítés keltétől számított 45 nap leteltével, amikorra ez a nap esik, attól függően, hogy éves, negyedéves vagy havi áfabevalló, be kell fizetnie az áfát? Ez hogyan valósul meg kettős könyvelés esetén? Más kérdés: 2009-es szja-bevallásban felcseréltem véletlenül egy számot, ezt ki lehet javítani még? Köszönettel: K.

Osztalék- vagy kamatjövedelem az USA-ból? Önellenőrizzen! Cikk

A NAV közzétette az USA-ból származó osztalék- és kamatjövedelem adózására és önellenőrzés keretében történő bevallására vonatkozó szabályokat.

Önellenőrzés magán-nyugdíjpénztári tagság miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk, aki 2013.09.01-től dolgozik cégünknél a héten (3,5 év után!)tájékoztatott minket arról, hogy annak idején nem lépett át, hanem magán-nyugdíjpénzári tag maradt. Belépéskor a munkavállaló felénk nem nyilatkozott erről, és az előző munkahelyéről kapott kilépő papírokon sem szerepel ilyen adat. Ilyen esetben mi a teendő? Minket, mint munkaadót terhel a felelősség? Önellenőrzést kellene beadnunk minden egyes '08-as bevallásra 3,5 év időszakában?

Fordított áfás számla önellenőrzése Kérdés

Tisztelt szakértő! Ügyfelem 2016 decemberében az általa elvégzett építőipari tevékenységről számlát állított ki áfával. Az áfát december hónapra bevallotta, megfizette. 2017 január végén szólt a befogadó, hogy a számlának fordított áfásnak kellene lennie. A számla sztornózása és az új számla kiállítása (eredeti teljesítési időponttal) még aznap (január 26-án) elkészült és el is lett küldve a megrendelőnek. Jól gondolom, hogy az áfatörvény 153/B § 1a) alapján nem szabad decemberre önellenőriznem, hanem a fizetendő adó csökkenéseként a mostani januári bevallásba kell beállítanom? A számlát a megrendelő még január hónapban kézhez vette. Válaszukat előre is köszönöm.

Kisvállalkozói kedvezmény egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves a következő kérdésben tájékoztatást adni. Főállású egyéni vállalkozó 2014-es évben igénybe vette a kisvállalkozói kedvezményt személyautóra. Ezt az idei évben önellenőrzés alá akarja vonni, megteheti?

Áfa levonása adószám visszaállítása után Kérdés

Egyéni vállalkozó – éves áfabevalló – adószámát 2011.06.17-én felfüggesztették. Bevallásaiban levonható áfát nem vallottunk be a felfüggesztés miatt. 2016. szeptemberben határozatban visszamenőlegesen – 2012.07.30. hatállyal – az adószám-felfüggesztést megszüntették. Kérdésem az lenne, hogy a 2013., 2014., 2015. évekre önellenőrizni kell-e az áfabevallásokat, vagy a 2016. évi bevallásba kell feltüntetni? 2016. 08.09-én újra felfüggesztették az adószámát, ezért a 2016. évben keletkezett levonható áfa sem helyezhető levonásba. Másik kérdésem, hogy a felfüggesztés ideje alatt levonásba nem helyezhető áfa végleg elvész? Ha igen, akkor az költségnek minősül? Köszönöm segítő válaszukat.

Fefüggesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk adószámát felfüggesztették 2016. 11. hóban. A felfüggesztés visszavonásáról a határozatot 2017.02.15-én kaptuk meg, aminek még 15 nap kell a jogerőre emelkedéshez. A novemberi, decemberi, januári áfabevallások úgy mentek be (még sajnos a februári is így fog), hogy csak a fizetendő áfa lett bevallva, hiszen a levonható áfát nem lehet ilyenkor a bevallásban feltüntetni. Az a kérdés, hogy a határozat jogerőre emelkedése után, lehet-e önellenőrzést végezni az egyes hónapokra, és érvényesíteni már az adott hónapokra is, hogy csökkenjen a fizetendő áfa, vagy csak a soron következő hónapban lehet érvényesíteni a levonható forgalmi adót? Kérem szépen törvényi paragrafusokkal alátámasztani, mert eltérő véleményeket kaptunk a NAV munkatársaitól. Tisztelettel várjuk válaszukat.

Ha nem érvényes az értékesítési betétlap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2016-ban felvásárlási jegyet állított ki egy szarvasmarha beszerzése kapcsán. Most egy belső ellenőrzés során derült ki, hogy az eladó nem rendelkezett érvényes értékesítési betétlappal, csak adószáma volt. Annak idején a cég az áfabevallásában visszaigénylésként feltüntette a felvásárlási jegy értékét, és a 08-as bevallásban jelezte a szja-előleg levonásának elmaradását. Hogyan tudja most visszamenőlegesen rendezni a tévedését? Az áfabevallást önellenőriznie kell. A járulékbevallását hogyan tudja "rendbe tenni"? Önellenőrzéssel szochót vagy ehót kell vallania (mivel adószámos magánszemélytől vásárolt), és Ajk nyomtatványon jelezni az adóelőleg elmaradását? Vagy ingó értékesítésként kezelheti az ügyletet? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close