572 találat a(z) értékesítés cimkére

Üzletág értékesítése Kérdés

Értelmezhető, illetve alkalmazható-e az áfamentes üzletág-értékesítés az alábbi esetben: egyéni vállalkozó, akinek fő tevékenysége szolárium szolgáltatás, értékesítené ezen tevékenségét, a tulajdonában lévő gépekkel együtt (ingatlantulajdona nincs), a tevékenységei között szereplő egyéb szolgáltatásokat továbbra is végezné.

Áfa külföldről behozott, felturbózott használt autónál Cikk

A használt-gépjármű kereskedelem egyik egyre jellemzőbb területe a külföldről importált, vagy Közösségen belülről beszerzett gépjárművek beszerzését, felújítását, követő továbbértékesítésre épülő üzleti modell. Az alábbiakban a kérdéses gazdasági eseményekhez kapcsolódó általános forgalmi adót érintő kérdéseket igyekszünk áttekinteni, mivel ezek megítélése gyakran az adóalanyokat, de sok esetben még az adóellenőröket is komoly próbatétel elé állítja.

Lakás ingatlanon végzett beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás lakás megnevezésű ingatlant bérelt, melyen jelentős felújítási munkálatokat végeztetett el. A beruházáshoz kapcsolódó számlák áfatartalmát nem vonta le. A beruházási értéket el szeretné adni, a számlában kell-e áfát felszámítania, vagy adómentesen értékesítheti, tekintettel arra, hogy korábban a felújítás áfáját nem vonta le. Köszönettel: Szalainé

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő nem érvényesítette a betétlapját 2017-ben. Eladott terményt felvásárlási jegyen egy kft.-nek, 614 000 forintért, és kapott területalapú támogatást 110 000 forintot. (A kifizető valószínűleg erről, hogy nincs érvényes betétlapja, nem bizonyosodott meg.) A NAV felszólította bevallásra. Helyesen úgy jár el, ha önálló tevékenység bevételekent vallja be a 724 000 forintot, költséget számol el vele szemben, és a jövedelem után teljesíti szja- és eho-kötelezettségét? Köszönöm válaszát.

Értékesítés Romániába magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi cég Romániába is szeretne értékesíteni magánszemélyeknek is. Ebben az esetben külföldi utasként igényelheti vissza az áfát, de ezt nem szeretnénk igy megbonyolítani, hanem román áfával szeretne a cég értékesíteni. Ezt hogy teheti meg? Be kell jelentkezni Romániába adóalanyként? Oda kell áfabevallást küldeni? Van erre lehetőség úgy, hogy a kft. csak magyar? Köszönöm

Magyar állampolgár külföldi cégrészének eladása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar állampolgár, aki ténylegesen Magyarországon él, rendelkezik román cégrésszel, melyet elad. Az ebből származó jövedelme hol adózik? Köszönettel

Vitorlás hajó értékesítésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2002. évben egy gazdasági társaság vásárolt egy új vitorlás hajót (vtsz. 8903), amely sport- és szórakozási célokra alkalmas. A beszerzéskor az áfát az akkor hatályos szabályok szerint jogszerűen visszaigényelte. Korábban több alkalommal hosszabb-rövidebb ideig bérbe volt adva (a Balatonon), de az elmúlt néhány évben nem sikerült ily módon hasznosítani. Ezért a hajó értékesítését határozta el a vállalkozás. A cég jelenleg is alanya az áfának, az általános szabályok szerint. A hajó értékesítését terheli-e áfa, vagy az áfatörvény 87. § b) pontja szerint áfamentességet kell alkalmazni? Köszönöm szépen válaszát.

Szerzői tulajdon értékesítése Kérdés

Magánszemély egy szoftvert hozott létre, melynek a teljes használati, tulajdon, szerzői jogát értékesíteni kívánja. Milyen adót és járulékot kell ilyen esetben megfizetni, ha kifizető vásárolja meg a jogokat?

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét! Egy kft. tárgyi eszközként vásárolt 2013-ban és 2017-ben ingatlanokat (irodaház, hűtőház, üzlet megnevezéssel). Vásárláskor a fordított áfát alkalmazták minden esetben, mivel minden fél megfelelt a feltételeknek. (Minden fél be volt jelentkezve a NAV-nál ingatlanértékesítés címén az áfakörbe.) Kérdésem abból adódik, hogy az ingatlanokat birtokoló cég értékesíteni kívánja az ingatlanokat. Mire kell figyelnünk az ingatlanértékesítésnél áfaszempontból, ha az ügylet létrejön (arányosítás)? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettségünk? Egyéb tudnivalónk van-e ebből kifolyólag? Várom válaszukat! Tisztelettel:

Kiváló vagyontárgy értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem kft., mely 2018.06.30-án kiválással/beolvadással vagyontárgyakhoz jutott. Az így megszerzett vagyontárgyak között van tehergépjármű, melyet most ügyfelem értékesíteni kíván. A bizonytalanságot az értékesítésről kiállított számla áfatartalma okozza. Véleményem szerint mivel a vagyontárgy áfa nélkül került a kft. tárgyi eszközei közé, ezért értékesítéskor sem kell áfát felszámolni. Kérem szíves állásfoglalását e témában. Köszönettel: Vass Pálma

Tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt szakértő! Áfa hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, egy 1994-ben vásárolt egyéb építményként nyilvántartott eszközt értékesít, nyilvántartási érték alatt. Keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége az eladási érték és nyilvántartási érték különbözete után? Az eszköz beszerzésekor az áfa levonásra került.

Eltérő áfakulcs alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk fő tevékenysége édesvízi halgazdálkodás, mely tevékenységgel együttműködési megállapodást kötött egy haltenyésztésre alkalmas tó kezelőjével arra, hogy az általunk előállított tenyészhalat az adott tóban nevelik étkezési korosztályú áruhallá. A megállapodás meghatározza a feladatokat, valamint azt az arányt, amellyel a költségeket és a bevételeket megosztjuk egymás között. Feladataink közül a legnagyobb volumenű és értékű a tenyészhal átadása a közös továbbtartásra. Kérdés, hogy elszámoláskor számlázható ez is az összes feladattal együtt 27 százalék áfával, vagy pedig termékértékesítésnek minősül és 5 százalék áfa terheli? Köszönettel: Jászné

Áfa ingatlan értékesítésénél Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Cégünk 2005-ben vásárolt egy ingatlant magánszemélytől. Ebben az esetben számla nem készült, így áfa-visszaigénylésünk sem volt. Most ugyanezt az ingatlan eladnánk szintén magánszemélynek. Érdeklődöm, hogy áfás számlát kell-e kiállítanunk, és az áfát be kell-e utána fizeti.

Cégautó eladása Kérdés

Magánszemélytől saját használatra beszerzett személygépkocsi eladásakor az adóalany kft.-nek fel kell számítani az áfát? A gépkocsi megvásárlásakor az eladó magánszemély nem állított ki számlát, csak szerződést.

Cég eladása Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy kft. tulajdonjoga 2018 márciusában 15 millió forintért eldásra került. Az ügyvezető maradt az előző tulajdonos, nem változott a tevékenység, nem változott az adószám. Érdeklődnék, hogy a magánszemélynek kifizetett összeget az szja-n és az ehón kívül terheli még valamilyen adófizetési kötelezettség? Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Szemző Beáta

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs