293 találat a(z) átalakulás cimkére

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. cégformaváltással kft.-vé alakul át. A bt. kiva szerint adózik. A Kiva tv. alapján az átalakulással kikerül a kiva hatálya alól. A kft. mint induló vállalkozás a kiva szerinti adózást választhatja. Kérdésem, hogy helyes-e a következtetésem, azaz a jogutódlással létrejött kft. a kiva szerinti adózást választhatja. Üdvözlettel és köszönettel.

Átalakulás, kiválás-beolvadás Kérdés

Egy tulajdonosnak két kft.-je van. A Kft.-ből bizonyos eszközöket kiválással át akar vinni B Kft.-be beolvadással. Forrásoldalon nem akar a jegyzett tőkéből "átadni", kizárólag eredménytartalékból oldaná meg az átalakulást. Kérdés, hogy ez a megoldás megfelel-e a Ptk. és a számviteli törvény előírásainak?

Kft. átalakulása bt.-vé Kérdés

Kft. milyen módon alakulhat át bt.-vé, hogyan kell lezárni a kft.-t, a meglévő eredménytartalék felosztása, könyvvizsgáló szükséges-e az átalakuláshoz?

A kiválással történő szervezeti változás adózási kérdései – példák Cikk

Az átalakulással kapcsolatos adózási kérdések általában azonosak minden átalakulási formánál, csak nagyon kevés sajátos szabály kapcsolódik azon átalakulási formához, amikor a jogelőd nem szűnik meg. Ezért a cikk általában mutatja be az átalakulással kapcsolatos adózási előírásokat, kitérve a kiváláskor alkalmazandó sajátosságokra.

Kkt.-ből bt.-vé alakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2017 05.02-vel társasági formát váltott, kkt.-ből bt.-vé alakultunk. Jogutódlással történő átalakulásunk során az adószámunk változatlan maradt. Ez okból (és a tagok változatlan összetétele miatt) nem készítettünk számviteli zárlatot, illetve nem nyújtottunk be beszámolót, hiszen folyamatosan működtünk tovább. Kérdésem, hogy mulasztást követtünk-e el? Válaszukat köszönöm.

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy bt. beolvadhat-e egy másik bt.-be? Vagy előtte át kell alakulni mindegyiknek kft.-vé? Válaszát előre is köszönöm. G.Lajos

Egyéni cég értékesítése Kérdés

Az Önök 2010.01.18-ai egyéni cég, eva, adózás átalakulás című cikkében találtunk egy kitételt, mely szerint az egyéni cég forgalomképes az egyéni vállalkozáshoz képest, így bármikor eladható, mivel az egyéni tagság értéke vagyoni betétként értelmezhető. Kérem, legyenek szívesek válaszolni, hogy ez lehetséges-e, vagy értékesítés előtt még az eredeti tulajdonos kell, hogy "legegyszerűbben" egyszemélyes kft.-vé alakítsa. Válaszukat előre is köszönöm. Baloghné Edit

Formaváltás számviteli, adózási teendői Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság kft.-vé szeretne alakulni. Mennyi időn belül tudja a vagyonmérleg tervezetkor 2017.12.31-ei fordulónappal készített beszámolóját felhasználni? Milyen számviteli és adózási határidőket kell követnie? Milyen dátumot célszerű megadnia a végleges átalakulás napjának? Köszönettel:

Pénzforgalmi elszámolás jogutódláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pénzforgalmi elszámolást választó betéti társaság társasági formaváltást tervez, kft.-vé alakulna. Jól értelmezzük, hogy az áfatörvény értelmében ez esetben nem keletkezik az átalakulással adófizetési kötelezettsége azon számlája után, melynek végösszege még nem folyt be? Mi ez esetben a gyakorlat és jogszabályi hivatkozást hol találunk erre vonatkozóan? Köszönettel:

Átalakulás Kérdés

Átalakulhat-e kft. egyéni céggé, ha igen, mi az átalakulás menete?

Kettős könyvvitelt vezető evás kft. átalakulása Kérdés

Lehet-e kettős könyvvitelt vezető, három taggal rendelkező evás kft.-nek átalakulni egyszemélyes kft.-vé, és hogyan teheti ezt meg a legrövidebb úton?

Egyéni cég kft.-vé alakul Kérdés

Milyen adózási és számviteli feladatok vannak az egyéni cég megszűnésekor?

Megszűnés jogutódlással osztalék Kérdés

Bt. különválással átalakul, két kft. a jogutódja. Az átalakulás cégbírósági bejegyzése megtörtént. A bt. a "záró" beszámolója elfogadásának alkalmával határozhat-e osztalék kifizetéséről? Ebben az esetben osztalékfizetésről szóló döntés meghozatalának időpontjában a bt.-t már törölték a cégnyilvántartásból, a tagok a tagsági jogok gyakorlására már nem jogosultak.

Átalakulás kiválással II. Kérdés

Kedves Pölöskei Pálné! Köszönöm válaszát. Még egy kérdésem lenne vagyis inkább pontosítás. Az átalakuló (jogelőd) cég esetén a vagyonmérleg-tervezetben meg kell bontani a kiváló (létrejövő) és változatlan formában tovább működő cégre az adatokat. Mivel be kell mutatni a kiválás utáni cég vagyonmérlegét is (átértékelés nélkül), hogyha ott maradna a negatív eredménytartalék, az megengedett vagy nem? Nem új cégként jön létre, csak tovább működik és jogutód. Bár ezzel a negatív eredménytartalékkal a saját tőkéje átmegy mínuszba.

Átalakulás kiválással Kérdés

Egy kft. rendelkezik KÁT engedéllyel, és kiválással projektcéget kíván létrehozni, melybe viszi az engedélyt is. A jogelőd cég sajáttőkeelemei között van negatív eredménytartalék. Kérdéseim: 1. A számviteli törvény megengedi átalakulás esetén a jogelőd cégnél a negatív eredménytartalékot (138. §.(6) bekezdés). Kiválás esetén a továbbműködő cégnek (kft.) lehet-e továbbra is negatív eredménytartaléka? 2. A létrejövő (kiváló cég) kft.-be bevihető-e a negatív eredménytartalék, és a KAT engedély átértékelésével – mivel sokkal többet ér, mint a régi könyv szerinti értéke – rendezhető-e a negatív tőkeelem?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink