• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Egyéni vállalkozás és családi gazdaság összeolvasztása

Tisztelt Szakértő! Adott egy családi gazdaság, melynek vezetője az édesapa, tagja pedig a lánya. Kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak. Az apa emellett egyéni vállalkozó is, mezőgazdasági szolgáltatást végez (a családi gazdaság vezetését is egyéni vállalkozóként végzi). A vezető fia egyéni vállalkozó, szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik.Régóta szeretnék összeolvasztani a kettőt, és egy családi gazdaságként működni tovább, aminek vezetője a fiú lenne, 2021-től az őstermelők családi gazdaságának adózása kimondottan kedvező lenne nekik. Kérdésem ennek gyakorlati megvalósítása és adózási következménye lenne. Az egyéni vállalkozó fiúnak tárgyi eszközei is vannak, gépek és egy gazdasági épület. Ha megszüntetjük az egyéni vállalkozást, milyen érték lesz vállalkozói bevétel és a fizetendő áfa alapja (piaci érték vagy könyv szerinti érték)? Áfa ha jól értelmezem a törvényt, csak a gépek után merülne fel, az ingatlan mentes lenne. Mi lesz a készlettel, az elvetett gabonával, földekkel, állatokkal?. Ha belép a családi gazdaságba, a bevitt gépek értékcsökkenési leírása ott elszámolható lesz?Vagy egyszerűbb lenne még az egyéni vállalkozás megszüntetése előtt minden tárgyi eszközt értékesíteni a családi gazdaság felé? (Az egyéni vállalkozónál mindkét esetben vállalkozói bevétel és áfafizetési kötelezettség keletkezne, de akkor legalább a családi gazdaság vezetője az áfát vissza tudná igényelni.) Létezik esetleg egyszerűbb megoldás? Köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close