31 találat a(z) árvaellátás cimkére

Az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj mértéke Cikk

A hozzátartozói nyugellátások – özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj – összegének kiszámításakor közös szabály, hogy azok alapjaként azt a saját jogú nyugdíjat kell alapul venni, amely az elhunyt jogszerzőt a halála időpontjában megillette vagy megillette volna. Ennek megfelelően, a hozzátartozói nyugellátások megállapításakor mindenképpen különbséget kell tenni a tekintetben, hogy az elhunyt jogszerző a halála időpontjában részesült-e a társadalombiztosítás keretein belül megállapított nyugellátásban, nyugdíjszerű ellátásban, illetve nem részesült semmilyen ellátásban.

Árvaellátás, szülői nyugdíj jogosultsági feltételei Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül az elhunyt jogszerző jogán, özvegyi nyugdíj mellett, hozzátartozói nyugellátásként árvaellátás, valamint szülői nyugdíj is megállapítható.

Nyugdíj és hozzátartozói ellátás: mikor adható méltányosságból? Cikk

Az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj és az árvaellátás megállapításának és emelésének szigorú szabályai vannak. Vannak azonban esetek, amikor mégis lehetőség van kivételes elbánásra. Ám az utóbbinál is számos előírást be kell tartani.

Öregségi nyugdíj mellett kapható-e egyéb hozzátartozói ellátás? Cikk

Rokkantsági ellátásban részesülő személy öregségi nyugdíjkorhatára betöltésekor kaphat-e hozzátartozói ellátásokat? Az Adózóna olvasójának kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj és hozzátartozói ellátás, segély méltányosságból Cikk

Szigorú előírások szabályozzák, hogy kinek adható méltányosságból nyugdíj vagy hozzátartozói ellátás, egyszeri segély, mikor engedélyezhető a járandóság méltányossági emelése, illetve mikor tekinthet el a nyugdíjbiztosító a jogalap nélkül kifizetett ellátás megtéríttetésétől.

Nyugdíjemelés 2018: itt az új kormányrendelet Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 200. számában a 2018. januári nyugdíjemelést szabályozó kormányrendelet, melynek rendelkezései szerint 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, valamint a nyugdíjszerű ellátások.

Milyen formában vállalhat munkát az ilyen helyzetű ember? Kérdés

Egy ismerősöm felnőtt korú, de egészségi állapota miatt gyermekkorúnak lett minősítve. Árva is. Idősebb testvére a gyámja. Az államtól családi pótlékban és árvaellátásban is részesül. Egyik folyósítást sem szeretné elveszíteni. Akadna vállalkozás, ahol betanított munkásként felvennék dolgozni. Válaszukat előre is köszönöm.

Ezektől függ a hozzátartozói nyugdíjak és ellátások összege Cikk

Mitől függ, hogy mekkora az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj összege? Hol kell kérni ezeket az ellátásokat? Összefoglaltuk.

Árvaellátás, szülői nyugdíj jogosultsági feltételei Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül az elhunyt jogszerző jogán, özvegyi nyugdíj mellett, hozzátartozói nyugellátásként árvaellátás, valamint szülői nyugdíj is megállapítható.

Árvaellátás melletti vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Árvaellátásban részesülő nappali tagozaton tanuló diák egyéni vállalkozást szeretne indítani. A vállalkozói státusza befolyásolja bármilyen mértékben az árvaellátásra való jogosultságát? Válaszát előre is köszönöm!

Szülői nyugdíj és árvaellátás – feltételek és feléledés Cikk

Mégis, mi az a feléledés? Megtudhatja, mint ahogyan a hozzátartozói nyugdíj kevésbé ismert részleteit, valamint a szülői nyugdíj és az árvaellátás feltételeit is.

Öregségi nyugdíjas házasságának hatása az özvegyi nyugdíjára Kérdés

Az Özvegyi nyugdíj: ki kaphatja, mikor éled fel? című cikkükhöz kapcsolódva kérdezem az alábbiakat. Megszűnik-e az özvegyi nyugdíjra jogosultság, ha a már nyugellátásra saját jogán is jogosult özvegy megházasodik? Befolyásolja-e ez az új feleségnek az özvegyi nyugdíjra, illetve a közös gyermekük árvaellátásra jogosultságát az Ő halála esetén? Mi lesz az alapja majd az özvegyi nyugdíjnak? Csak a saját jogán járó nyugdíj vagy annál több?

Árvaellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fiatalember még egy évig árvaellátásban részesül. Szeretne részmunkaidőben állást vállalni, megteheti-e ezt, és, ha igen, milyen feltételekkel? A választ köszönöm.

Munka rokkantsági, árvaellátás, családi pótlék és ápolási díj mellett Cikk

A sajátjogú nyugellátás, korhatár előtti ellátás vagy éppen a megváltozott munkaképességű ellátások melletti keresőtevékenység gyakran szóba kerül, ugyanakkor ritkábban foglalkozunk az említett, illetve az egyes szociális vagy családtámogatási ellátások melletti munkavégzés lehetőségeivel vagy éppen ezek együttes folyósításával, holott ilyen jellegű kérdések is gyakran érkeznek. A következőkben ezekből érintünk néhányat.

Árvaellátás újraszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg megváltozott munkaképesség címén részesülök árvaellátásban. Figyelemmel arra, hogy az édesapámat a komplex minősítés során C2 kategóriába sorolták (51 százalékos egészségkárosodás), rokkantsági ellátást igényelt. Tudomásom szerint ebben az esetben én kérhetem az árvaellátásom újraszámolását a Nyufig-tól. A kérdésem az, hogy a jelenlegi "30 százalékos" árvaellátásomat hogyan számolják újra, miből lesz a "60 százalék"? Az árvaellátást 1995-től kapom. Gondolom nem arról van szó, hogy a jelenlegi összeget megduplázzák. :) Ha lehet, kérnék szépen egy példán keresztüli számítást is. Köszönöm szépen szíves levezetésüket!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close