49 találat a(z) árvaellátás cimkére

Árvaellátás, szülői nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül a közeli hozzátartozó elhalálozása esetén, özvegyi nyugdíj mellett, az elhunyt jogszerző gyermeke részére árvaellátás, valamint a szülő, nagyszülő részére szülői nyugdíj is megállapítható.

Özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíjak összege Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül megállapítható hozzátartozói nyugellátások – özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj – kiszámítása az elhunyt jogszerző szolgálati idejére és korábbi járulékköteles jövedelmére épül.

Árvaellátás nevelt gyermekre tekintettel Kérdés

Jövedelem árvaellátás mellett Kérdés

Árvaellátás, szülői nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek Cikk

Az állami nyugdíjrendszer keretén belül az elhunyt jogszerző jogán, özvegyi nyugdíj mellett, hozzátartozói nyugellátásként árvaellátás, valamint szülői nyugdíj is megállapítható.

Árvaellátás Kérdés

Árvaellátás Kérdés

Nyugdíjemelés 2022. január 1-jétől: itt vannak a részletes szabályok Cikk

Megjelent tegnap éjjel a Magyar Közlöny 225. számában a 2022. januári nyugdíjemelést szabályozó kormányrendelet, melynek rendelkezései szerint 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, továbbá a nyugdíjszerű ellátások.

Munka rokkantsági járadék, saját jogú nevelési ellátás, árvaellátás mellett Cikk

A rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátáson kívül többféle, alapvetően nem biztosítási időhöz kötött, kapcsolódó ellátást is ismer a társadalombiztosítási, illetve szociális jog. Cikkünkben néhány e körbe tartozó juttatással foglalkozunk, elsődlegesen abból a szempontból, hogy miként lehet mellettük keresőtevékenységet folytatni.

Nyugellátás: kivételesség, méltányosság a megállapításban, emelésben Cikk

A magyar társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben elsősorban a biztosítási elv érvényesül. Ez egyben azt is jelenti, hogy a sajátjogú és hozzátartozói nyugdíjra való jogosultságot a biztosítási előzménnyel lehet szerezni, és az ellátás összege is arányban áll a biztosítási (járulékfizetési) teljesítménnyel. Sem a jogosultsági feltételek vizsgálata során, sem az ellátások összegének megállapításakor nem érvényesülnek szociális rászorultsági szempontok, a jogosultsági feltételek méltányosságból sem mellőzhetők.

Tb-s vállalkozói kérdés Kérdés

Így számoljuk az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj összegét Cikk

A hozzátartozói nyugellátás – az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj – a nyugdíjrendszer egyik legnehezebben átlátható része, hiszen megértéséhez ismerni kell az alapvető jogosultságokat (öregség, rokkantság), illetve a leszármaztatott jogosultságok szabályrendszerét is. A hozzátartozói nyugellátások sajátossága, hogy a jogosultsági feltételeknek az elhunyt jogszerző és a nyugdíjigénylő részéről is teljesülniük kell. Cikkünk azt járja körbe, hogy miként alakul ezek mértéke, és milyen feltételeknek kell megfelelni ehhez.

Jogosultság árvaellátásra, szülői nyugdíjra: ezek a feltételek Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül az elhunyt jogszerző jogán özvegyi nyugdíj mellett, hozzátartozói nyugellátásként árvaellátás, valamint szülői nyugdíj is megállapítható.

2022-től havi 50 ezer forint lesz az árvaellátás legkisebb összege Cikk

A 2021. évi 92. számú Magyar Közlönyben, május 19-én hirdették ki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet módosító jogszabályt.

Kiegészítő nyugdíjemelés június 1-jétől: itt vannak a részletek Cikk

Június 1-jétől 2021. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal 0,6 százalékkal kell megemelni azt az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, amely nyugellátást megillette a 2021. január 1-jei nyugdíjemelés – áll a Magyar Közlöny 91. számában kihirdetett kormányrendeletben.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1