22 találat a(z) áruminta cimkére

Értékesítési költségáruminta Kérdés

Áruminta Kérdés

Bérmunkaimport, szabadforgalomba helyezés Kérdés

Árumintának nem minősülő termék átadásának adózása, könyvelése Cikk

Egy cég uniós országból hozott be egy új terméket. A termék jellegénél fogva az áfatörvény szerint nem minősül árumintának, mivel nem lehetséges belőle kisebb kiszerelést átadni. Mivel ez egy új termék, az importáló cég árumintát adna át belőle leendő értékesítési partnereinek. Úgy értelmeztem a jogszabályt, hogy ezután áfát kell fizetni. Mi az alapja az áfának és mi a könyvelési menete ennek az ügyletnek? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Katalógus és áruminta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fa építőanyagok forgalmazásával foglalkozik. Termékeink népszerűsítéséhez egyrészről katalógusokat adunk partnereinknek, másrészről pedig úgynevezett termékfüzéreket adunk az asztalosoknak, tervezőknek, melyek szín- és anyagminták, hogy az ő vevőiknek meg tudják mutatni, és ez alapján ki tudják választani a megfelelő munkalapot, lamináltat, bútorlapot stb. Ezeket többnyire ingyen adjuk oda. De előfordul, hogy bizonyos esetekben ellenérték fejében vehetik meg (például mert nem tartozik ahhoz a körhöz, melyet mi előre meghatároztunk, akik ingyen megkaphatják). Kérdésem az, hogy ennek milyen adóvonzata van? A katalógusok beszerzési ára 2000-50 000 forint között van, a termékfüzérek beszerzési ára is 5000-80 000 forint között. Katalógusokat szakirányú középiskolákba is eljuttatunk, azzal a céllal, hogy a jövőben munkaerőpiacra kerülő szakemberek ismerjék meg termékeinket, illetve cégünket. Kell-e vagy tudunk-e különbséget tenni a kétféle katalógus osztása között? Válaszát köszönöm!

Közösségen belülről kapott ingyenes áruminta utáni áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ez az első alkalom, hogy partnerünk Romániából ingyenes árumintát küldött. Rendszeresen vásárolunk egymástól és kölcsönösen nyújtunk szolgáltatást is egymásnak. Kérdésem a következő: az ingyenes minta után keletkezik-e áfabevallási és adatszolgáltatási kötelezettségünk? Mindkét fél közösségi adószámmal rendelkezik. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Kapott áruminta vám áfája Kérdés

Kínából kaptunk pénzügyi teljesítést nem igénylő árumintát, mely után a határozat alapján az áfát megfizettük a NAV részére. Kérdésem: ez az áfa levonásba helyezhető?

Áruminta beszerzése közösségi adóalanytól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentes adóalany közösségi adóalanynak közösségi szolgáltatásnyújtást - ügynöki tevékenységet - végez. Ezen tevékenysége keretében árumintákat szerez be a külföldi cégtől, melyet értékesíteni nem akar, de nem is tudná, mivel az fizikailag értékesítésre alkalmatlan. A közösségi adóalany cég közösségi beszerzésként számlázta az árumintát nulla százalékos adókulccsal. Kérdésem, hogy meg kell-e ezután fizetnie a magyar áfát a magyar félnek, hiszen azt, mivel alanyi mentes, nem tudja levonni, és nem is kívánja tovább értékesíteni a terméket. Üdvözlettel várom válaszát.

Áruminta külföldre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk tartós cikkeket forgalmazó cég. Szeretne német partnereinek árumintát átadni. A kérdésem, hogy áfabevallásban, illetve A60-as bevallásban szerepeltetnünk kell-e az ügyletet, és ha igen milyen értéken? Kérem segítségét ennek tisztázásában.

Leendő üzleti partnerekkel termék megismertetés céljából adott termék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témával kapcsolatban kérném tájékoztatását. Egy kávégépek üzemeltetésével foglalkozó társaság az újonnan felkeresett partnerek részére a termékei megismerése céljából termékeket kóstoltat a partnerekkel. Kérném szíves tájékoztatását arról, hogy az ilyen módon átadott termékeket a társaságnak hogyan kell kezelnie. Üzleti ajándékként kezelendő-e, kell-e szja-t, illetve ehót fizetni utána? Illetve áfafizetési kötelezettség keletkezik-e utána? Köszönöm válaszát!

Áruminta vagy repi Kérdés

Kávégépeket és kávét, kakaót forgalmazó cég vagyunk. Meglévő és leendő ügyfeleinknek mintát adunk a termékekből kipróbálásra, valamint, ha már többször rendeltek tőlünk, további ösztönzésként úgymond ajándékba, repiként, természetesen ingyenesen. A számlán – nem sok ilyen volt még – úgy tüntettük fel, hogy például kávé: 1 csomag – repi, értéke pedig 0 forint. Kérnénk segítségüket, hogy helyes-e ez a gyakorlat. Ha nem, hogyan, milyen módon lehet ezt megoldani, hogyan kell a számlán szerepeltetni, hogy ezután ne kelljen adózni, hiszen nekünk ez nem bevétel? Köszönjük a segítséget.

Áruminta elszámolási bizonylata Kérdés

Társaságunk árumintát helyez ki partnerei részére ingyenesen, amelyet a két fél közöti szerződés is alátámaszt. Az árumintát technikai, elsősorban logisztikai okokból nulla forintos értékben kiszámlázzák. Emiatt érheti-e a társaságot bármilyen adóhátrány?

Áruminta könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég bort vásárol árumintaként, mert a jövőben szeretne borértékesítéssel foglalkozni. A megvásárolt árumintát kiküldi a külföldi vevőnek, nem tagországba, a törvényi előírásoknak megfelelően. A kérdésem, hogy ha a megvásárolt árumintát nem az összes üveggel adtam tovább igazoltan a leendő vevőmnek, akkor az év végén leltárba kell vennem, és áruként szerepeltetni a mérlegben? Köszönöm válaszát.

Nyereményjátékot indít közösségi oldalon? Ezt kell tudnia az adózásról Cikk

Milyen adóteher mellett lehet nyereményjátékot szervezni, és a beharangozó sajtótájékoztatón ajándék termékeket osztogatni? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Mintaként kihelyezett áru Kérdés

Cégünk több kereskedelmi partnerénél mintakéményt helyez ki. Mi ezen mintakémények helyes elszámolási módja?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámlogózott fitnessruhák

Nagy Norbert

adószakértő

Foglaló és teljes összeg számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Pdf formátumú számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close