hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Árumintának nem minősülő termék átadásának adózása, könyvelése

  • adozona.hu

Egy cég uniós országból hozott be egy új terméket. A termék jellegénél fogva az áfatörvény szerint nem minősül árumintának, mivel nem lehetséges belőle kisebb kiszerelést átadni. Mivel ez egy új termék, az importáló cég árumintát adna át belőle leendő értékesítési partnereinek. Úgy értelmeztem a jogszabályt, hogy ezután áfát kell fizetni. Mi az alapja az áfának és mi a könyvelési menete ennek az ügyletnek? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A térítés nélküli átadás akkor jár áfakötelezettséggel, ha a beszerzéskor az adózó érvényesítette adólevonási jogát. Ha a közösségen belüli beszerzés során a fizetendő mellett levonható áfát is érvényesítettek, úgy a termék átadása után áfafizetési kötelezettség keletkezik. (A beszerzés könyvelése: T: 26, 466 K: 455, 467.)

Ingyenes átadás esetén az adó alapját a termék átadásának időpontjában érvényes beszerzési, illetve előállítási értéke képezi. A térítés nélkül átadott eszközről áfás számlát kell kiállítani, feltüntetve, hogy ingyenes átadás történt. (A fizetendő áfa könyvelése: T: 86 K: 467 fizetendő áfa.)

A társaságiadó-törvény 8. § (1) bekezdésének d) pontja alapján növeli a társaságiadó-alapot az a költség, ráfordítás, amely nincs összefüggésben a vállalkozási, bevételszerző tevékenységgel. A taotörvény 3. számú mellékletének A) fejezetének 13. pontja szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek, ráfordításnak minősül egyebek mellett az adózó által az adóévben térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke (ide nem értve az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti árumintát), ha a juttatás külföldi személy részére történik, vagy az adózó nem rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében a juttatást az eredményében bevételként elszámolta és az adózás előtti eredménye, adóalapja e juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, továbbá az e bevételre jutó társasági adót megfizeti, amelyet a társaságiadó-bevallás elkészítését követően nyilatkozat útján igazol.

Ha a juttatásban részesülő vállalkozási tevékenységet nem végez, a nyilatkozatra vonatkozó feltételt teljesítettnek kell tekinteni, amennyiben a juttatásban részesülő arról nyilatkozik, hogy a juttatás adóévében vállalkozási tevékenységet nem végzett.

Amennyiben a juttatásban részesülő átadja nyilatkozatát, úgy az átadónál elismert ráfordításnak minősül az átadott termék kivezetésére tekintettel elszámolt ráfordítás. (átadás könyvelése T: 86 K: 26 ker.áru)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close