72 találat a(z) árfolyamnyereség cimkére

Eladna, vásárolna üzletrészt? Mindkét ügylet adóköteles lehet Cikk

Ha a kft. egyik tagja eladja üzletrészét a másik tulajdonosnak, van-e bármilyen bevallási kötelezettsége a társaságnak, vagy a kft.-tagoknak kell számot adniuk adóbevallásukban az ügyletről? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt, kifejtve azt is, hogy mikor, kinek keletkezik adókötelezettsége.

Amerikai állampolgár árfolyamnyereségének adózása Kérdés

Egy kft. tulajdonosai amerikai illetőségű magánszemélyek. A társaság eszközei között 99 százalékban ingatlanok szerepelnek. A kft. üzletrészeit teljes egészében értékesíti, mindkét amerikai magánszemély névérték felett adja el a részesedését. Kérdésem: melyik államban adózik az árfolyamnyereség? Amennyiben Magyarországon adóznak az árfolyamnyereség után, akkor milyen mértékű adó terheli azt?

Euróelfogadás feltételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (áfakörös) vagyok, és az euró elfogadásával kapcsolatban szeretném megkérdezni az alábbiakat: Mi a feltétele, hogy euróval fizetni tudjanak a boltomban? Az euró elfogadása miatt milyen bejentési kötelezettségem van? Milyen nyilvántartásokat kell vezetnem? Az euró valutát hogyan kell forintra átváltanom? A keletkezett árfolyamnyereséget hogyan kell megállapítni, könyvelni? Az euróban kapott bevételt a pénztárgépbe milyen formában kell beütni, forintban vagy euróban? Ha eurót fogadok el, a visszajáró pénzt euróban vagy forintban kell visszaadnom? Ha forintban adok vissza, szabályozza valami az átváltás szabályát? Válaszukat és segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Interneten tőzsdézik? Így kell adót fizetnie Cikk

Ha egy magánszemély Magyarországon interneten keresztül tőzsdei ügyleteket bonyolít, melyből jövedelme/vesztesége származik, akkor azt itthon az szja-bevallásában hová, milyen adatokkal kell beállítania? Ezt milyen adók terhelik? Csak szja? Milyen nyilvántartást, kimutatást kell/kellene vezetnie a veszteségek, nyereségek megállapításához? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértő válaszolt.

Pótbefizetés kezelése üzletrész értékesítésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem tulajdonában állt egy kft. 1 120 eFt névértékű üzletrésze. Ügyfelem ezen felül – az értékesítést megelőzően – 44 750 eFt összegben pótbefizetést is teljesített. Ügyfelem az üzletrészt értékesítette egy gazdasági társaságnak. A szerződésben meghatározott vételár 45 870 eFt volt, mely a névérték és a pótbefizetés együttes összegében került meghatározásra. A szerződésben rögzítették, hogy a pótbefizetés összege az új tulajdonos részére kerül visszafizetésre. Kérdésem, hogy a pótbefizetés összege – bár az szja-törvény 67. paragrafusa konkrétan nem nevesíti – tekinthető-e az üzletrész megszerzésére fordított értéknek vagy járulékos költségnek, azaz keletkezik-e ügyfelemnek árfolyamnyereség miatti szja-fizetési kötelezettsége? Válaszát köszönöm.

Üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2012.09.26-ai bejegyzéssel 100 százalékos tulajdonrésszel alapított egy kft-t. 2013.09.17-én ezt a 100 százalékos üzletrészt eladta egy külföldi magánszemélynek. Az üzletrész-értékesítékesítésből származó árfolyamnyereséget pénzügyi bevételként elszámolta. Kérdésem: a 2013. évi társasági adóbevallásnál adóalapot módosít-e ez a gazdasági esemény? Köszönöm válaszukat.

Üzletrész-eladás Kérdés

Egy kft.-nek három magánszemély tagja van. 40-40-20 százalékos mértékben tulajdonosok. Betegség miatt az egyik 40 százalékos részesedéssel rendelkező tulajdonos tag el szeretné adni az üzletrészét a két másik tulajdonosnak. Kérdésem, hogy névértéken eladhatja-e (bár az üzletrész a névértéknél jóval többet ér), beleköthet-e ebbe az adóhatóság? Az árfolyamnyereség után (ha van) 16 százalék szja-t és 14 százalék ehót kell fizetnie a magánszemélynek. A tranzakció után a maradó két tag részesedése ugyanannyi - 50-50 százalék - lesz. Más adóvonzattal kell-e még számolni? Üdvözlettel, várom válaszát.

Kft vásárlása Kérdés

Az árfolyamnyereségből származó jövedelem után az szja-t és az ehó-t akkor is le kell vonni, ha a jövedelmet megszerző osztrák állampolgárságú magánszemély?

Hogyan és mit kell bevallani? - kamat, osztalék, árfolyamnyereség Cikk

A tőkepiacról származó jövedelmeket kamat-, osztalék- és árfolyamnyereség-adó terheli. Előbbi kettőt alapesetben a kifizetőhely vonja le, utóbbit – ha tőzsdei ügyletről van szó - a magánszemélyeknek az adóbevallásban kell feltüntetni és megfizetni. A figyelembe veendő legfontosabb szabályokról Farkas Yvettet, az Erste Befektetési Zrt. vezető jogtanácsos-helyettesét kérdezte az Ecoline.

Adóvisszatérítés tőzsdei befektetőknek Cikk

Visszakaphatják korábban megfizetett tőzsdeiárfolyamnyereség-adójukat azok, akik tavaly vesztettek a börzén.

Árfolyamnyereség utáni adózás és alkalmi munkavállaló foglalkoztatása Cikk

Milyen nyomtatványon és mikor kell adózni árfolyamnyereség után, van-e olyan nyugdíjalapú befektetés, amellyel csökkenthető az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adókötelezettség, ha valaki vállalkozó, főiskolai hallgató és részmunkaidős munkavállaló egyben, akkor melyik az optimális adózási forma? Milyen bevallási kötelezettsége van magánszemélynek, ha alkalmi munkavállalót foglalkoztat? Kérdezzen Ön is!

Árfolyamnyereség adóvonzata és a legjobb adózási forma Cikk

Milyen nyomtatványon és mikor kell adózni árfolyamnyereség után, megrendelő és gyártó köthet-e vállalkozási szerződést, van-e olyan nyugdíjalapú befektetés, amellyel csökkenthető az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adókötelezettség, ha valaki vállalkozó, főiskolai hallgató és részmunkaidős munkavállaló egyben, akkor melyik az optimális adózási forma? Kérdezzen Ön is!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmiadó-előleg bevallása

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szabadság igazolt nem fizetett távollétkor

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szóbeli szerződéskötés

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close