24 találat a(z) árengedmény cimkére

Áfaalap-csökkentés bizonylatolása, bevallása Cikk

Az áfatörvény 71. §-a határozza meg az azonnali (az ügylettel egyidejű) adóalap-csökkentési lehetőségeket, míg a 77. § az utólagos (azaz az ügylet megvalósítását követő) adóalap-csökkentési lehetőségeket. Ezen kérdéseket ötrészes cikksorozatban elemezzük.

Számviteli esettanulmány: variációk gumiabroncsok cseréjére és ezek könyvviteli elszámolása Cikk

Hamarosan aktuális lesz a járművek gumiabroncsainak nyáriról télire váltása, de egyéb okból is indokolt lehet az abroncsok cseréje. Ennek számviteli elszámolása gyakran okoz fejtörést a tapasztalt könyvelőknek is. Az alábbiakban az e témában a gyakorlatban felmerülő kérdésekből válogattunk.

Nyereményjáték okosan – 2. rész. Adók és illetékek Cikk

A nyereményjátékok mindegyike – különösen ezekben az eladások szempontjából is nehéz időkben – pozitív hatással lehet a cégek üzleti tevékenységére. Azonban ahhoz, hogy váratlan és jelentős költségek se merüljenek fel, nem árt tisztában lenni adózásuk főbb szabályaival. Cikksorozatunk második részében ezeket vizsgáljuk meg.

Üzletnyitási kedvezmények Kérdés

Kupon vagy utalvány? Vásárlás után adott, később levásárolható kedvezmény Kérdés

Engedmény készpénzes fizetés esetén Kérdés

Pontgyűjtő akció Kérdés

Kereskedő a magánszemély vásárlóinak pontgyűjtést hirdet. A pontok év végéig felhasználhatók, a fel nem használt pontok törlődnek. A pontok három módon használhatók fel. Kérdés (1): mivel a pontszerzéskor nem lehet tudni, hogy a vásárló mire használja fel a pontot, felhasználja-e, ekkor nincs bevétele a magánszemélynek, és nem lehet egycélú utalványként sem kezelni az ügyletet? 1.) Árengedmény: a vásárló a pontjait egy későbbi vásárlása során árengedményként felhasználhatja (az áfatörvény 71. § 1/b szerint). Az akció egyébként mindenben megfelel a 71. § 2-ben leírt üzletpolitikai célnak. K (2): ebben az esetben az aktuális számlán feltüntetve az engedmény összege csökkenti az adóalapot? 2.) A vásárló kéri a pontok értékének pénzbeli visszatérítését. a) Önálló tevékenységből származó jövedelemként számfejtve a nettó összeget megkapja, VAGY b) a kapott pontokkal az addigi vásárlásai miatt kifizetett ellenértéket utólag kívánja csökkenteni. K (3): mivel az utólagos engedményre jogosító vásárlás beazonosítható, az eredeti vásárlás számláját – számlával egy tekintet alá eső okirattal – módosítjuk, és a keletkező különbözetet a vásárlónak visszautaljuk. A visszautalt összeg nem adóköteles jövedelme a magánszemélynek. 3. Adomány: a pontok értéke karitatív célokra felajánlható. A kereskedő a pontok után járó összeget karitatív szervezet részére átutalja, erről a kereskedő kap adományigazolást. K (4): így sincs adóköteles jövedelem, hiszen nincs bevétel, és az adományigazolást sem ő kapja.

Ingyenes áruátadás Kérdés

Adott egy beszállító („A” cég), egy logisztikai szolgáltató cég („B”) és a vevő / megbízó vállalat („C”). A vevő úgy dönt, hogy kiskereskedelmi egységeiben akciót hirdet, amelynek keretében a fogyasztóknak már belistázott termékeket (tehát nem termékmintát) adnak ajándékba bizonyos vásárlási összeg felett. Az áru beszerzését, kiszállítását a logisztikai cég végzi. A beszállító úgy dönt, hogy a vevő akcióját bizonyos mennyiségű termék ingyenes átadásával / beszállításával támogatni fogja. Kérdés, hogy ezt a beszállító és a logisztikai szolgáltató cég csak térítésmentes átadás-átvétellel kezelheti vagy a logisztikai cég befogadhat üzleti árengedményről szóló értesítőt a beszállítótól (vagy helyesbítő számlát)? Melyik a helyes megoldás? Adhat-e a beszállító cég az adott mennyiségre egy egyösszegű árengedményt vagy szerencsésebb esetleg egy féléves periódusban az egyes beszállításokra elosztva árengedményt adni, amíg az engedmény értéke el nem éri a támogatásét?

A követelések kezelése az áfában. Ellenérték módosítása, árengedmény Cikk

A számviteli törvény, illetve a direkt adózási szabályok (társasági adózás, jövedelemadózás) több helyen foglalkoznak azon speciális esetekkel, amikor az adóalany követelése módosul. Ennek legtipikusabb esetei a követelés-elengedéssel, vagy behajthatatlanná válással valósulnak meg. Három cikkből álló sorozatunkban forgalmi adózási szempontból szeretnénk ezt a rendkívül izgalmas kérdést körüljárni. Elsőként a követelések (pontosabban az ellenérték) módosításáról, illetve az árengedmények egyes eseteiről írunk.

Fekete péntek: akár 80-90 százalékos kedvezmény a boltokban Cikk

Egy hagyományosan erős akciós naphoz képest akár tízszeres forgalmat is hozhat a fekete péntek a hazai webáruházaknak, az átlagos kosárérték a 36 ezer forintot is elérheti – írja a Világgazdaság a piaci szereplőktől és piackutatóktól származó adatok alapján.

Kedvezménykupon adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgászcikkboltunkban – a vásárlás értékétől függően – kedvezménykupont adunk vevőinknek, melyet éttermünkben érvényesíthetnek. A lehetőséget a helyszínen és a honlapunkon tesszük közzé. A cél éttermünk megismertetése és a forgalomgenerálás. Az szja-törvény 8.14. pontja és az áfatörvény 71. § (2) bekezdése szerinti üzletpolitikai célú árengedmény kritériumainak a rendszer véleményünk szerint megfelel. Kérdésem, hogy a társasági adóban keletkeztet-e adókötelezettséget, akár korrekciós tétel formájában? Köszönettel:

Kedvezmény, árengedmény vagy ajándék? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk ásványvíz kereskedésével foglalkozik. A megjelölt termékekből a vevők részére a megvásárolt termék mellé grátisként szoktunk adni plusz terméket. Tehát, ha vásárol 10 zsugor ásványvizet, adunk mellé plusz 1 zsugort. A kérdésem a következő: Hogyan kell ezt a számlán feltüntetni? Árengedmény, kedvezmény, vagy grátis címen? Milyen összeggel szerepeljen ez a számlán? Lehet-e 0 forint az értéke? Áfafizetés tekintetében helyesen járunk-e el, ha 0 forint az összeg, mert nem kérünk érte ellenértéket? Nem kell-e az áfát megfizetnünk az átadott termékek után, amiért ellenértéket nem kaptunk?

Egyéni vállalkozás megszüntetése miatti készlet kiárusítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát az alábbiakra! Egy egyéni vállalkozó családi okok miatt szeretné a vállalkozását befejezni, így eladná a még meglévő – igaz évek óta elfekvő, minimális összegért értékesíthető – készletét. A készlet értéke meghaladja a 30 millió forintot (Lada alkatrészekről van szó). Mennyi az a maximális százalék, amennyivel csökkent áron eladhatná az összes készletét? Volna egy vevő, aki sajnos maximum 10 százalékért venné meg, egy másik 26 százalékot fizetne, körülbelül 8 millió Ft + áfát. Nem szeretne bajt a vállalkozás az áru értékesítése miatt, de mielőbb túl szeretne lenni ezen, és sajnos hiába hirdeti minden fórumon, a készlet nem igazán kell egyik kereskedőnek sem, hiszen a Lada már majdnem kiment a forgalomból! Köszönettel: Tóth Katalin

Utólagos engedmény áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 2015 márciusában hibrid kukorica vetőmagot vásárolt az Arrabona Agro Trade Kft.-től (fordított áfás ügylet). 2015 szeptemberében a Monsanto Kft. kukoricavetőmag-visszatérítés címen 99 900 forintot visszautalt a bankszámlánkra. Előzőleg elkérte tőlünk az eredeti vetőmagvásárlásról kiállított számlát, és erre hivatkozva ígért mennyiségi kedvezményt. A visszatérítésről semmiféle bizonylatot nem kaptunk. Véleményem szerint a Monsanto Kft. az áfatörvény 77. § 4 bekezdése, illetve a 78. § 3 bekezdése alapján járt el, és így jogosult utólag az áfa alapját csökkenteni. Kérdésem az lenne, hogy az utólagos pénzvisszatérítésről milyen bizonylatot kellene kiállítani (helyesbítő számla, megállapodás), illetve, hogy nekünk is korrigálni kell-e az áfaalapunkat, ha igen, milyen módon (az eredeti bizonylat fordított áfás volt)? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Pályázat – utólag adott engedmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem az ügy sürgőssége miatt mielőbbi válaszukat az alábbi kérdésre: egy kft. gépet értékesít egy mezőgazdasági pályázat nyertesének x áron, melyet a vevő a pályázatban elszámoltat. Később árengedményt adhat-e az értékesítő arra a termékre a vevőnek úgy, hogy az a pályázatot ne érinthesse? Az adás-vételi szerződésben nem szerepelne az engedmény. Amennyiben van erre lehetőség, milyen módon kell az eladónál elszámolni az engedményt, és kell-e az áfa rendszerén keresztülfuttatni? Köszönöm a választ előre is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs