131 találat a(z) árbevétel cimkére

Katás ügyvédi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda bejelentkezett a kata hatálya alá. A személyesen közreműködő tag kisadózó, azonban munkaviszonyban foglalkoztat alkalmazottakat. A kisadózó 1 hónapig beteg volt, bejelentette hogy erre a hónapra nem fog adót fizetni. Táppénzt vett igénybe. Azért, hogy a 40 százalékos különadót ne kelljen megfizetnie, az elérhető éves árbevétele 11 millió forintra csökken. A munkavállalók azonban a kisadózó betegsége alatt is dolgoznak, árbevételt realizálnak. Bár a kata törvényből nem tudom kiolvasni, a munkavállalók foglalkoztatása okán ugyanúgy csak a csökkentett árbevétel mentesül-e a különadó alól? Köszönettel várom válaszukat.

Kata Kérdés

Érdeklődnék, hogy a 12 millió árbevétel áfásan, vagy anélkül értendő? Köszönöm gyors válaszukat

Kevesebb vendégéjszaka, nagyobb árbevétel Cikk

2018. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,0 százalékkal csökkent, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A forgalom alakulásában sze­repet játsz­hatott a kedvezőtlen időjárás, és az is, hogy az előző évvel ellentétben, ebben az évben júniusban nem volt hosszú hétvége. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett. 2018. január–júniusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 5,3, bruttó bevétele 10 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában, közölte a KSH:

Kirobbanó nyereség a Richternél Cikk

Richter Gedeon Nyrt. a második negyedévben 24,704 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, ami 75,6 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál – közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

Kivás vállalkozás éves árbevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adóévben áttérés miatt kétszer kell beszámolót elkészíteni a cégnek, a két beszámoló két üzleti évnek is számít? A vállalkozás éves árbevétele 2017-ben 150 millió Ft, 2017. október 1-jétől kivás. Szeptemberig 80 millió Ft, szeptembertől decemberig 70 millió Ft volt az árbevétele. 2018-ban várhatóan szintén 150-200 millió Ft-os éves árbevétel várható. A kérdés könyvizsgálat szempontjából lenne fontos. Köszönettel várom válaszukat.

Utólag vitatott teljesítés számlájának kezelése és elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ”A” társaság teljesítésigazolás alapján kiszámlázta a vevőnek még 2017. augusztusban a teljesítésigazolásban szereplő, elfogadott összeget. Év végi egyeztetésnél kiderült, hogy a vevő a számlát nem fogadta be, nem könyvelte le, és vitatja a teljesítést, ezért a kimutatott vevő követelést nem igazolta vissza. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben az eredeti teljesítésigazolás alapján kimutatja-e „A” társaság az árbevételt és követelést, vagy le kell stornózni a számlát, és az el nem fogadott követelést nem mutathatjuk ki vevő követelésben és árbevételben? Köszönettel VA

Exportértékesítés vagy belföldi Kérdés

Cégünk egy magyar cég felé számláz vámraktárba történő betárolás keretében áfamentesen. A magyar cég a kitárolás után harmadik országba viszi a terméket. A kérdésem, hogy ezt az értékesítést a belföldi értékesítés nettó árbevétele soron kell-e elszámolni?

Továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Társaságunk kapcsolt vállalkozásának teherautója Magyarországon elromlott. A cég (bulgáriai) azt kérte, hogy mi vitessük el szervizbe(mentés), javíttassuk ki a teherautót, hozzuk el a szervizből. A magyar mentő/ szerviz vállakozás a mi nevünkre állította ki a számlákat, amit szeretnénk továbbterhelni a bolgár vállalkozás felé. Ilyenkor a számlázás szolgáltatásexportnek minősül, vagyis nekünk az áfát pluszban és mínuszban kell feltüntetni az adóbevallásban, vagy a magyar 27 százalékos áfával kell továbbterhelni? (A BG vállalkozó rendelkezik EU adószámmal.) A számlán fel kell tüntetni, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz? A továbbterhelt költséget 81-ben, az árbevételt 92-ben kell könyvelni? Köszönöm!

Kiva számításánál mit kell figyelembe venni? Kérdés

Önkormányzati cég egyik cége bejelentkezett a kiva alá, figyelembe vette az anya és a cég létszámát és árbevételét, az önkormányzatnak van még két cége, a kivás cégnek nincs velük kapcsolata. Figyelembe kell-e venni a számításnál, hogy lehet-e kivás cég vagy nem?

Szoftver – követési díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szoftverkövetési díj felfogható jogdíjbevételnek? Illetve ehhez kapcsolódóan van egy továbbértékesítési joga a cégnek egy szoftverre, ennek a bevétele sima árbevétel? Illetve a továbbértékesítési jog – ha egy évre szól és mindig meg kell újítani – igénybe vett szolgáltatás lesz? Köszönöm.

Nyugdíjas-szövetkezetek: módosulnak az árbevétel-felosztás szabályai Cikk

Támogatta az Országgyűlés gazdasági bizottsága azt a módosító indítványt, amely alapján a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet éves nettó árbevételének legalább 85 százalékát a tagok között személyes közreműködésük arányában kell szétosztani. a módosítást a kormány is támogatja.

Borravaló kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni: söröző működése során az a tapasztalat, hogy a vendégek jelentős mennyiségű borravalót hagynak az üzletben. Alkalmazott nincs, a tulajdonos maga dolgozik, fix bejelentett bére van, a kapott borravalót nem vette ki, azt visszaforgatta a vállalkozásba. A borravaló összegét nem ütik be a pénztárgépbe, napi szinten összegzik, jegyzőkönyvezik. Helyes-e ha a borravalót árbevételként könyvelik, és annak összegéből – visszafelé számítva – az áfát is megfizetik? Köszönettel: Vágner Emília

Fiatal gazda árbevételének elszámolása Kérdés

2015-ben a fiatal gazda támogatást kapott, melyet több év alatt az szja törvény figyelembe vételével elszámol a költségek fedezetére. Az éves bevallása alkalmával az igazolt költségeket kell a "támogatásból" bevételnek tekinteni, és az adóév árbevételéhez összesíteni. Költségelszámolása tételes. Például éves árbevétele 2 millió, bizonylat alapján elszámolt költség 3 millió, összbevétel a támogatással (fiatal gazda) 5 millió. Marad elszámolandó jövedelem mint adó alap: 2 millió ( kedvezmények nélkül).

Egyszerűsített beszámoló Kérdés

Az Szt. szerint "Egyszerűsített éves beszámolót készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket: a) a mérlegfőösszeg az 1200 millió forintot, b) az éves nettó árbevétel a 2400 millió forintot, c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt." Például: egy cégnek van egy 2016. évi beszámolója, ahol egyszerűsített beszámolót készített. A 2016. évi szabályokat nézve 2014-ben nem haladta meg, de 2015-ben árbevételben és mérlegfőösszegben is meghaladta, az árbevétel az 500 millió és a mérlegfőösszeg a 1000 millió Ft-ot (2016-os feltétel). Látom, hogy vannak olyan értelmezések, ami szerint mindkét előző évben túl kell lépni a három feltételből kettővel az értékhatárt, de én ahogy nézem a törvényt, inkább az a valós, hogy mindkét évben alatta kellene háromból két értéknek lenni ahhoz, hogy készíthessen egyszerűsített beszámolót. Mi az önök szakmai álláspontja?

Melyik év árbevétele? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói beszámoló esetén a 2018. januárban kiszámlázott, folyamatos teljesítésű karbantartási munka ellenértéke melyik év árbevétele? A számla kelte január 02., a fizetési határidő megegyezik a teljesítés napjával, mindkét dátum január 12. Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close