120 találat a(z) árbevétel cimkére

Borravaló kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni: söröző működése során az a tapasztalat, hogy a vendégek jelentős mennyiségű borravalót hagynak az üzletben. Alkalmazott nincs, a tulajdonos maga dolgozik, fix bejelentett bére van, a kapott borravalót nem vette ki, azt visszaforgatta a vállalkozásba. A borravaló összegét nem ütik be a pénztárgépbe, napi szinten összegzik, jegyzőkönyvezik. Helyes-e ha a borravalót árbevételként könyvelik, és annak összegéből – visszafelé számítva – az áfát is megfizetik? Köszönettel: Vágner Emília

Fiatal gazda árbevételének elszámolása Kérdés

2015-ben a fiatal gazda támogatást kapott, melyet több év alatt az szja törvény figyelembe vételével elszámol a költségek fedezetére. Az éves bevallása alkalmával az igazolt költségeket kell a "támogatásból" bevételnek tekinteni, és az adóév árbevételéhez összesíteni. Költségelszámolása tételes. Például éves árbevétele 2 millió, bizonylat alapján elszámolt költség 3 millió, összbevétel a támogatással (fiatal gazda) 5 millió. Marad elszámolandó jövedelem mint adó alap: 2 millió ( kedvezmények nélkül).

Egyszerűsített beszámoló Kérdés

Az Szt. szerint "Egyszerűsített éves beszámolót készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket: a) a mérlegfőösszeg az 1200 millió forintot, b) az éves nettó árbevétel a 2400 millió forintot, c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt." Például: egy cégnek van egy 2016. évi beszámolója, ahol egyszerűsített beszámolót készített. A 2016. évi szabályokat nézve 2014-ben nem haladta meg, de 2015-ben árbevételben és mérlegfőösszegben is meghaladta, az árbevétel az 500 millió és a mérlegfőösszeg a 1000 millió Ft-ot (2016-os feltétel). Látom, hogy vannak olyan értelmezések, ami szerint mindkét előző évben túl kell lépni a három feltételből kettővel az értékhatárt, de én ahogy nézem a törvényt, inkább az a valós, hogy mindkét évben alatta kellene háromból két értéknek lenni ahhoz, hogy készíthessen egyszerűsített beszámolót. Mi az önök szakmai álláspontja?

Melyik év árbevétele? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói beszámoló esetén a 2018. januárban kiszámlázott, folyamatos teljesítésű karbantartási munka ellenértéke melyik év árbevétele? A számla kelte január 02., a fizetési határidő megegyezik a teljesítés napjával, mindkét dátum január 12. Köszönöm!

Pénztárgép – évváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó sörözőben pénztárgépet üzemeltet. December 31-én megnyitotta a pénztárt, de csak 1-jén éjjel 2 órakor zárta le. Ebben az esetben melyik évre kell figyelembe vennem az összeget az áfában és az szja-ban, 2017-es vagy 2018. évi az árbevétel? A szalagon 2018.01.01 szerepel a napi nyitáson 2017.12.31. Köszönettel.

Egyházközség áfafizetési kötelezettsége Kérdés

Egyházközség vendégházat üzemeltet. Ezen kívül a temető is az ő tulajdonában van, melynek fenntartásáról is gondoskodik. A temetéssel kapcsolatban a következő tételeket számlázza a hozzátartozók felé: - sírhelymegváltás (25.évre) - sírhely-regisztráció - sírásás - ravatalozó használata - konténer használata. Az iskola is az egyházközség tulajdonában van, mely tornatermének egy részét szabadidő sport céljából is bérbeadja. A vendégházat egyházi célra is bérbeadja. Tudomásom szerint az egyházi ingatlanok részleges bérbeadása, valamint egyházi célra történő bérbeadása sem minősül vállalkozási tevékenységnek. Az alanyi mentes árbevételi értékhatárba mely tevékenységek árbevétele számít bele?

Árbevétel melléktevékenységből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasági formánk kft. Árbevételünk nagyobb része a cég melléktevékenységéből származik, míg a főtevékenység bevétele alul marad. Kérdésünk: Szükséges-e megváltoztatni a cég főtevékenységét ebben az esetben? Szíves tájékoztatását köszönjük! Tisztelettel: Stock Ildikó

Kata választása 12 milliót meghaladó nettó árbevétel esetén Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, jól gondolom-e, hogy az is választhatja a kata adózást, akinek több a bevétele mint 12 millió? Ha jól értelmezem a törvényt, csak annyi a hátránya, hogy 12 millió nettó árbevétel fölötti összegre + 40 százalék adót kell fizetnie. Sem a belépésnek, sem a bent maradásnak nincs árbevételi korlátja? Üdvözlettel: B. Erzsébet

Kiva megszüntetésének határai Kérdés

Szeretnék segítséget kérni a következőben: ha 2017-ben választottam a kivát, és 2017. évben túllépem az éves 500 millió forint árbevételt, akkor amikor átléptem, ki kell lépnem a kivából értékhatár túllépése miatt. Olvastam a NAV tájékoztatóban hogy csak akkor kell megszüntetnem a kivát, ha túllépem az 1 milliárd forintot. Ezzel teljesen összezavarodtam, hogy most akkor mikor kell megszüntetnem a kivát, ha elérte az árbevételem az 500 millió forintot,vagy ha az 1 milliárd forintot? Köszönöm előre is a segítséget.

Könyvvizsgálati kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A hozzáértő véleményét szeretném kérni. Egyik ügyfelem 2017. július 1-jétől belépett a kisvállalati adó hatálya alá. 2016. évi árbevétele meghaladta a 300 millió forintot, átlagos statisztikai létszáma 10 fő. 2017. 1. félévi árbevétele 160 millió forint, amelyről a beszámolót a napokban közzéteszem. Az idei év 2. félévére az árbevétel várhatóan meghaladja a 150 millió forintot. Szeretném kérdezni, hogy az idei év 2. félévére vonatkozó beszámolót már könyvvizsgáltatnom szükséges? Köszönöm szépen. Üdvözlettel, Bakonyi Eszter

Utazásszervezés árrése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi síutakat értékesítő (szállás+síbérlet együtt) utazási iroda ősszel szedi be a következő év eleji utak előlegét, amelyeket tárgyévben előlegként és csak a következő évben könyvelünk árbevételként. Helyesen járunk-e el akkor, hogyha a számlán feltüntetett jutalékot is csak az utazás évében könyveljük bevételnek, vagy azt már a számlázással egyidőben - az előző évben - kellene közvetlenül árbevételnek könyvelni? Válaszát előre is köszönjük!

Alanyi adómentesség választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általános szabályok szerinti áfás kft. 2018. adóévtől alanyi adómentességet tervez választani, bevételi mértéke ezt lehetővé tenné. A választási döntéshez kérném tájékoztatásukat az alábbi kérdések megválaszolásában: – Az árbevételi értékhatáron kívül milyen egyéb feltételeknek kell, hogy megfeleljen? – A korábban – áfás időszakában – levont beszerzések (tárgyi eszköz és nem ingatlan) áfájának levonhatósága miatt felmerül-e adófizetési kötelezettsége akár arányosan is (döntően 5 évvel korábbi beszerzések voltak) az alanyi adómentesség létesítése miatt? – Amennyiben még ebben az adóévben (2017) von ki a vállalkozás gazdasági tevékenységből eszközöket, árukat (selejtezés, elfekvő készlet miatti értékesítés stb.), kell-e valamilyen adófizetéssel erre tekintettel kalkulálni?

Reklámadó 2017. év Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017. évi reklámadó alkalmazásával kapcsolatban az alábbi kérdésem van: az adóalap megosztása időarányosan vagy ténylegesen könyvviteli "zárás" alapján lehetséges? A 100 millió forintos, 0 százalékos adómértékű árbevételhatárt hogyan értelmezzem: – ha a társaság 2017. I. félévi reklámadó-köteles árbevétele 80 millió forint, a II. félévi reklámadó-köteles bevétele 150 millió forint? – ha a társaság 2017. I. félévi reklámadó-köteles árbevétele 150 millió forint, a II. félévi reklámadó-köteles bevétele 80 millió forint? Válaszukat előre is köszönöm!

Fuvarköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy minek minősül az fuvarköltség, ami az áruszállításhoz kapcsolódik, és kiszámlázunk a vevőnek az áruértékesítéssel együtt, külön sorban. Egyéb bevétel vagy árbevétel? Köszönöm válaszát.

Gyógyszertárak OEP gyógyszertámogatása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretnék választ kapni az alábbi kérdésre: Gyógyszertárak OEP általi gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz támogatása árbevételnek vagy egyéb bevételnek minősül-e? Korábbi (2008-as) szakirodalmat találtam a témával kapcsolatban, szeretném tudni, történt-e változás ennek megítélésében. Köszönettel: Loft Consulting Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close