113 találat a(z) ápolási díj cimkére

Ápolási díj: mikor számít bele a nyugdíjra jogosultsági időbe? Cikk

Az ápolás díj – nem tekintve, a gondozásra, ápolásra szoruló személy érdekeit – sokak számára szinte az egyetlen megélhetési forrás, ráadásul a folyósításának tartama szolgálati időnek számít, egészségügyi szolgáltatásra is jogosultságot nyújt, és így mentesít az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ápolási díj a nyugellátásra való jogosultságot nem minden esetben „hozza előrébb”, hiszen a nők kedvezményes nyugdíjához nem pusztán 40 év szolgálati idő, hanem annak „minősített esete”, 40 évnyi jogosultsági idő szükséges.

Ápolási díj melletti őstermelői tevékenység Kérdés

Gyes megszűnését követően az anyuka tartós beteg gyerekével ápolási díjban részesül. Őstermelői tevékenységet folytathat-e, mennyi bevétele, illetve jövedelme lehet- e tevékenységből, hogy a járandóságát ne veszítse el?

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét megbízási díj járulékaival kapcsolatban. Milyen járulékokat kell levonni és megfizetni 2017. évben, ha a minimálbér 30%-át nem éri el a megbízási díj, illetve ha fölötte van, a 1,5% munkaerő-piaci járulékot kell e vonni a megbízási díjból? Az az egyéni vállalkozó, aki otthonápolást végez (és csak ezt a tevékenységet), az OEP-pel kötött megállapodást, ha az általa a megbízottaknak fizetett megbízási díj a minimálbér 30%-a fölött volt, köteles lett volna szakképzési hozzájárulást is fizetni? Eddig ez nem történt meg. Köszönöm a segítséget.

13 év ápolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 13 évig a férjemet ápoltam és ápolási díjban részesültem, állapota miatt a legmagasabban. Sajnos meghalt. Ő nyugdíjas volt. Mivel én ez idő alatt munkát nem tudtam vállalni van-e lehetőség az ideiglenes nyugdíjon kívül valamilyen más juttatásra számomra, amíg nem tudok elhelyezkedni, a nyugdijkorhatárom még legalább 15 év. Köszönöm válaszát.

Családi gazdaság tagja ápolási díj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság tagja, aki ápolási díjban részesül, mikor tekinthető személyes tevékenységet nem folytatónak? Ezt az őstermelő járulékfizetési kötelezettsége miatt szeretném tisztázni. A családi gazdaság a bevallás benyújtása során az osztásnál figyelmbe vette, ez már annak minősült, akkor is, ha tevékenységet nem folytatott? Mivel tudja bizonyítani, hogy nem végzett tevékenységet. Segítségüket köszönöm. Pné

Egyéni vállalkozó – főfoglalkozás vagy sem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ápolási díjat kap a beteg gyermekére tekintettel, havi 40 ezer forint összegben. 2017-ben egyéni vállalkozói tevékenységet szeretne indítani, és szeretne bejelentkezni a kata hatálya alá. Kérdésem: főfoglalkozásúnak minősül-e, illetve mennyi a havi fizetendő kata? Köszönöm válaszukat.

Egyéni vállalkozó és az ápolási díj Kérdés

Egyéni vállalkozó ápolási díjat kap idős rokona ápolása miatt. A vállalkozását szünetelteti. Folytatni szeretné a vállalkozási tevékenységét. Ápolási díj mellett lehet-e? Milyen járulékfizetési kötelezettsége lesz? Főállású egyéni vállalkozónak minősül? Válaszukat előre is köszönöm!

Ápolási díjon lévő ügyvezető II. Kérdés

Tisztelt Dr. Radics Zsuzsanna! Ezen címmel 08. 30-án feltett kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Még azt szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha a társaság tagjaként ápolási díj mellett végzi az ügyvezetési tevékenységet valaki (más tevékenységet az ügyvezetésen kívül nem végez), és ezt ingyenesen teszi, kell-e tb-t fizetni a minimum járulék alapján a társaságban a személyes közreműködés miatt? Tisztelettel várom válaszát.

Ápolási díjon lévő ügyvezető Kérdés

Egy társaság külsős ügyvezetőt kíván választani, ingyenes megbízással, aki jelenleg ápolási dííon van, ezt továbbra is szeretné kapni. Van-e ennek akadálya, kell-e utána tb-t vagy bármit fizetni? Mi a helyzet akkor, ha a társaság tagjaként, ápolási díj mellett, de továbbra is ingyenesen végezné ezt a tevékenységet? Kell-e ebben az esetben tb-t fizetni utána? Tisztelettel várom szíves válaszát.

Munkavégzés ápolási díj mellett – alkalmi munkában Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogy ápolási díj mellett alkalmi munkában vállalhatok-e munkát, illetve milyen feltételek, netán korlátok mellett? Köszönöm! Kapcsolódó cikk: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Apolasi_dij_folyositasa_mellett_igy_lehet_d_X6P13B

Munka rokkantsági, árvaellátás, családi pótlék és ápolási díj mellett Cikk

A sajátjogú nyugellátás, korhatár előtti ellátás vagy éppen a megváltozott munkaképességű ellátások melletti keresőtevékenység gyakran szóba kerül, ugyanakkor ritkábban foglalkozunk az említett, illetve az egyes szociális vagy családtámogatási ellátások melletti munkavégzés lehetőségeivel vagy éppen ezek együttes folyósításával, holott ilyen jellegű kérdések is gyakran érkeznek. A következőkben ezekből érintünk néhányat.

Ápolási díj melletti munkavégzés katás vállalkozóként Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ápolási díj mellett katás egyéni vállalkozóként dolgozhat-e gépkocsivezető-oktató? Napi 4 órát szeretne oktatni. Ezt teheti-e a 25 ezer forintos kata megfizetése mellett anélkül, hogy elveszítené az ápolási díjat? Illetve, ha ez nem járható út, akkor egyszerűsített foglalkoztatásban végezheti-e ezt a tevékenységet? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Őstermelő (aki ápolási díjat kap) biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Családi gazdaság tagja, aki ápolási díjat kap, mentesül-e az alól, hogy őstermelőként legyen biztosított, és az őstermelőkre vonatkozó járulékfizetési szabályok alapján járulékot fizessen maga után negyedévente? Úgy kell-e kezelni, mintha táppénzen lévő őstermelő lenne, aki ugyan táppénzellátást nem kap, de a táppénz idejére nem kötelezett járulékfizetésre? Ha igen, akkor a 58-as bevallást küldeni kell utána negyedévente, esetleg nullásan, ha egész negyedévben ápolási díjat kapott? Köszönettel: Boros Zsanett

Nyugdíjszámítás Kérdés

2014. május 1. óta az egyik alkalmazottunk ápolási díjon van. Letelik a 2 év fizetés nélküli szabadsága. Napi 2 órában vissza tudna jönni dolgozni. A következő kérdésünk lenne: 1. Ha napi 2 órás munkaviszony áll fenn teljes évben, az a nyugdíj szempontjából a szolgálati idő számításánál is teljes évnek számít? A nyugdíj számításánál figyelembe veszik az ápolási díj összegét? A szóban forgó alkalmazottunk hölgy, aki eddig 37 éves munkaviszonnyal rendelkezik, nincs gyermeke. A "nők 40 éves" nyugdíjba vonulása kapcsán kérdezzük, hogy mikor jönn össze a részére a 40 éve? Válaszukat előre is köszönjük.

Gyes és ápolási díj Kérdés

Jogosult-e az ápolási díj teljes összegére az anyuka a 18 év alatti tartósan beteg gyermeke után abban az esetben, ha ő napi 4 órában folytat keresőtevékenységet, az apuka pedig a gyermek után gyermekgondozást segítő ellátást (régi gyest) vesz igénybe? Válaszukat előre is köszönöm! Hochschornerné Strasszer Éva

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs