106 találat a(z) ápolási díj cimkére

Ápolási díjon lévő ügyvezető II. Kérdés

Tisztelt Dr. Radics Zsuzsanna! Ezen címmel 08. 30-án feltett kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Még azt szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha a társaság tagjaként ápolási díj mellett végzi az ügyvezetési tevékenységet valaki (más tevékenységet az ügyvezetésen kívül nem végez), és ezt ingyenesen teszi, kell-e tb-t fizetni a minimum járulék alapján a társaságban a személyes közreműködés miatt? Tisztelettel várom válaszát.

Ápolási díjon lévő ügyvezető Kérdés

Egy társaság külsős ügyvezetőt kíván választani, ingyenes megbízással, aki jelenleg ápolási dííon van, ezt továbbra is szeretné kapni. Van-e ennek akadálya, kell-e utána tb-t vagy bármit fizetni? Mi a helyzet akkor, ha a társaság tagjaként, ápolási díj mellett, de továbbra is ingyenesen végezné ezt a tevékenységet? Kell-e ebben az esetben tb-t fizetni utána? Tisztelettel várom szíves válaszát.

Munkavégzés ápolási díj mellett – alkalmi munkában Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogy ápolási díj mellett alkalmi munkában vállalhatok-e munkát, illetve milyen feltételek, netán korlátok mellett? Köszönöm! Kapcsolódó cikk: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Apolasi_dij_folyositasa_mellett_igy_lehet_d_X6P13B

Munka rokkantsági, árvaellátás, családi pótlék és ápolási díj mellett Cikk

A sajátjogú nyugellátás, korhatár előtti ellátás vagy éppen a megváltozott munkaképességű ellátások melletti keresőtevékenység gyakran szóba kerül, ugyanakkor ritkábban foglalkozunk az említett, illetve az egyes szociális vagy családtámogatási ellátások melletti munkavégzés lehetőségeivel vagy éppen ezek együttes folyósításával, holott ilyen jellegű kérdések is gyakran érkeznek. A következőkben ezekből érintünk néhányat.

Ápolási díj melletti munkavégzés katás vállalkozóként Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ápolási díj mellett katás egyéni vállalkozóként dolgozhat-e gépkocsivezető-oktató? Napi 4 órát szeretne oktatni. Ezt teheti-e a 25 ezer forintos kata megfizetése mellett anélkül, hogy elveszítené az ápolási díjat? Illetve, ha ez nem járható út, akkor egyszerűsített foglalkoztatásban végezheti-e ezt a tevékenységet? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Őstermelő (aki ápolási díjat kap) biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Családi gazdaság tagja, aki ápolási díjat kap, mentesül-e az alól, hogy őstermelőként legyen biztosított, és az őstermelőkre vonatkozó járulékfizetési szabályok alapján járulékot fizessen maga után negyedévente? Úgy kell-e kezelni, mintha táppénzen lévő őstermelő lenne, aki ugyan táppénzellátást nem kap, de a táppénz idejére nem kötelezett járulékfizetésre? Ha igen, akkor a 58-as bevallást küldeni kell utána negyedévente, esetleg nullásan, ha egész negyedévben ápolási díjat kapott? Köszönettel: Boros Zsanett

Nyugdíjszámítás Kérdés

2014. május 1. óta az egyik alkalmazottunk ápolási díjon van. Letelik a 2 év fizetés nélküli szabadsága. Napi 2 órában vissza tudna jönni dolgozni. A következő kérdésünk lenne: 1. Ha napi 2 órás munkaviszony áll fenn teljes évben, az a nyugdíj szempontjából a szolgálati idő számításánál is teljes évnek számít? A nyugdíj számításánál figyelembe veszik az ápolási díj összegét? A szóban forgó alkalmazottunk hölgy, aki eddig 37 éves munkaviszonnyal rendelkezik, nincs gyermeke. A "nők 40 éves" nyugdíjba vonulása kapcsán kérdezzük, hogy mikor jönn össze a részére a 40 éve? Válaszukat előre is köszönjük.

Gyes és ápolási díj Kérdés

Jogosult-e az ápolási díj teljes összegére az anyuka a 18 év alatti tartósan beteg gyermeke után abban az esetben, ha ő napi 4 órában folytat keresőtevékenységet, az apuka pedig a gyermek után gyermekgondozást segítő ellátást (régi gyest) vesz igénybe? Válaszukat előre is köszönöm! Hochschornerné Strasszer Éva

Itt a lista, mi jár még a magasabb összegű családi pótlék mellé Cikk

Nem ritka – különösen ikerterhesség esetén –, hogy a gyermek(ek) a szülés várható időpontja előtt jóval korábban megszületnek. A kis súlyú, koraszülött gyermek(ek)re, továbbá egyéb esetben a gyermek adott betegsége, fogyatékossága esetén magasabb összegű családi pótlék jár. A szülők azonban sok esetben – tájékoztatás hiányában – nem tudják, hogy a magasabb összegű családi pótlék kapcsán milyen egyéb támogatásra jogosultak. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi cikkünkkel.

Rehabilitációs járadék ápolási díj után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személy megváltozott munkaképességűek ellátására adott be kérvényt, amit a hatóság elutasított. Az egészségi állapota ugyan 20 százalékos, de a hatóság az elmúlt 15 évre 0 nap biztosítási időt tart nyilván. Az illető az elmúlt 30 évben súlyosan fogyatékos fiát ápolva kiemelt ápolási díjban részesült, mellette munkaviszonya nem volt. Jogos-e, hogy a hatóság az ápolási díj időszakát nem tekinti biztosítási időnek? Válaszát előre is köszönjük!

Ápolási díj mellett egyéni vállalkozás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ápolási díj mellett folytatható-e egyéni vállalkozói tevékenység? A tevékenység otthon végezhető lenne (autótakarítás). Köszönettel: Vallerné Klári

Közös őstermelői igazolvány ápolási díj juttatás alatt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvány alapján 3 fő végzi az őstermelői tevékenységet (férj, feleség és a fiuk). A feleségnek nincs munkaviszonya vagy egyéb jogviszonya. Édesanyja ápolása miatt kiemelt összegű ápolási díjban részesül, így az állandó gondozás miatt az őstermelői tevékenységben nem végez személyesen munkát. A járulékfizetésre vonatkozóan a jogszabály azt mondja, hogy nem köteles járulékot fizetni az ápolási díj folyósítása alatt, kivéve, ha az őstermelői tevékenységét személyesen folytatja. Kérdésem az, hogy, ha az ápolási díj folyósításának tartama alatt személyesen nem tud munkát végezni, és a járulékot sem fizeti az ápolási díj miatt, akkor a közös őstermelői igazolvány alapján a bevételek és költségek továbbra is feloszthatók-e a három fő részére, vagy csak kettő fő részére? Köszönöm a segítségét.

Nyugdíj: így számít a gyermekneveléssel töltött idő Cikk

Mi minősül gyermekneveléssel, gondozással, ápolással töltött időnek a nők kedvezményes nyugdíja szempontjából? Összefoglaltuk, mit kell jogosultsági időként figyelembe venni.

Ápolási díj mellett így lehet dolgozni Cikk

Milyen keresőtevékenységet folytathat az ápolási díjban részesülő személy, s milyen tb-terheket kell megfizetnie munkaviszonyban, illetve vállalkozási jogviszonyban?

Ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy ápolási díj mellett lehet-e az önkormányzattal közfoglalkoztatási szerződést kötni, és ez alapján közfoglalkoztatásban dolgozni? Tudomásom szerint munkaviszony keretében napi 4 órában dolgozhatnék. Úgy tudom, közfoglalkoztatásban gyes mellett is lehetne dolgozni, így talán ápolási díj mellett is? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close