hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Időskori támogatás egykoron ápolási díjban részesülőknek

  • adozona.hu
1

Havi 50 ezer forint támogatást kaphatnának nyugdíjuk mellé azok, akik gyermeküket legalább húsz évig saját háztartásukban gondozták és ezért ápolási díjban részesültek – indítványozza T/18312. számú törvényjavaslatában a kormány.

A gyermeküket ápoló hozzátartozók komoly terhet vesznek le az intézményrendszerről, ám mivel keresőtevékenységet nem – vagy csak korlátozott mértékben – tudnak végezni, a számukra megállapítható nyugellátás mértéke alacsonyabb lehet. Indokolt ezért a gyermeküket tartósan ápoló személyek nyugdíjba vonulását követően biztosítható új ellátási forma, az úgynevezett tartós ápolást végzők időskori támogatása bevezetése, szerepel az előterjesztés indokolásában.

A havonta 50 ezer forint összegű ellátásban az az öregségi nyugdíjban részesülő személy részesülhet, aki gyermekét (ideértve a már nagykorú személyeket is) – az öregségi nyugdíjra való jogosultságot megelőzően – legalább 20 évig saját háztartásában gondozta és e tevékenység alapján ápolási díjban részesült és az ellátás formája legalább egy évig emelt összegű, vagy kiemelt ápolási díj volt. Ha a szülő a gyermekét 20 évig saját háztartásában gondozta, azonban ezen időtartam egy részében nem ápolási díjban, hanem a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekre tekintettel folyósított családtámogatási ellátásban (gyesben) részesült, a gyes idejét – legfeljebb 10 éves időtartamban – hozzá lehet számítani a 20 éves gondozási időszakhoz.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
egy ápoló családtag

Az idős szülő/k ápolási időszakát miért nem értékeli a kormány? Egyenlő bánásmód megsértése ez. Miért tesznek állandóan különbséget az ápolt személye között? A gyermek és az idős ember ugyanúgy gondviselésre szorul. Csak a korkülönbségre tekintettel miért tesznek különbséget? Nem negatív diszkrimináció ez?
Mert az idős betegekről gondoskodók ezzel súlyos hátrányokat szenvednek el, nem csak a nők 40 éves nyugdíjba meneteli lehetősége terén, hanem a munkaerőpiacon is. Az anyagiakról már nem is beszélve.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szochokedvezmény közfoglalkoztatási jogviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bizalmi vagyonkezelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X