163 találat a(z) állami támogatás cimkére

Százmilliók zártkertek megújítására Cikk

Háromszáz millió forint jut idén a Zártkerti revitalizációs program finanszírozására, amely duplája a tavalyi összegnek – közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.

Multiknak beszállítók, figyelem! Indul a 20 milliárd forintos pályázat Cikk

A beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) és beszállítói integrátorok 20 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a mai naptól a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében – hívja fel a figyelmet Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Nem ellenőrzött ifa, láthatatlan éjszakák, csökkenő állami támogatás Cikk

Az idegenforgalmi adót (ifa) beszedő mintegy 830 magyarországi település csaknem fele nem ellenőrzi megfelelően az adófizetést, így nagyon magas – átlagosan 23 százalék – a „láthatatlan” vendégéjszakák becsült aránya – mondta Almádi Krisztina, a településmarketinggel foglalkozó EMKA Tanácsadó Kft. szakmai igazgatója az MTI-nek aztkövetően, hogy országos szakmai tájékoztatási fórumot indítottak az eredményekről.

A magyar modellnek ez lett az eredménye – megfőzték, együk! Cikk

A tavalyi 2,9%-nál érzékelhetően lassabb idei növekedés előre látható volt az EU-támogatások – emiatt az állami beruházások – apálya miatt. A fékeződés azonban váratlanul látványossá sikeredik, mert erőteljesen kidomborodik a hat éve működő „magyar modell” magánberuházásokat visszafogó hatása.

Támogatási intenzitási korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beruházási kedvezmény támogatási intenzitásának számításával kapcsolatban kérném a segítségét. Beszereztünk 2015 novemberében egy műszaki berendezést, melynek beszerzési értéke: 176 600 euró plusz áfa, a napi MNB-árfolyamon, 55 069 178 forinton került a könyvelésbe. Erre az eszközre pályázatot nyertünk (regionális beruházási támogatás – 651/2014/EU) 50 százalékos intenzitással, tehát kapunk rá 27 534 589 forint állami támogatást. A maximális támogatási intenzitásunk 35 százalék (közép-dunántúli régió) plusz 20 százalék (kisvállalkozás), tehát összesen 55 069 178 x 0,55= 30 288 048 forint lehet erre az eszközre a teljes támogatási összeg, a beruházási kedvezménnyel együtt. Kérdésem az lenne, hogy bár a teljes 30 millió forintos támogatást nem vehetem igénybe, mert azzal meghaladná a maximális összeget (27 537 589 + 3 000 000 = 30 537 589), de a maximum összegig azért igénybe vehetem a beruházási kedvezményt (30 288 048 - 27 534 589 = 2 753 459, vagyis mondjuk 27 000 000 forintot)? Köszönettel: Mák Szilvia

Jönnek a nemzeti otthonteremtési közösségek Cikk

Új csoportokban, az úgynevezett nemzeti otthonteremtési közösségekben előtakarékoskodhatnának a lakásra vágyók a kormány törvényjavaslata szerint. A csoport tagjai állami támogatásban is részesülhetnének.

Zöld utat kapott az Audi támogatása, új munkahelyek lehetnek Győrben Cikk

Az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal összhangban áll a Magyarország által az Audi Hungaria Motor Zrt.-nek egy győri beruházási projekthez nyújtott 133 millió eurós állami támogatás – állapította meg mélyreható vizsgálata végén az Európai Bizottság.

Állami pénztől is hízhat a Babakötvény és a Start-számla Cikk

Aki hosszú távú gondoskodással szeretné megtoldani kiskorú gyermeke, unokája, hozzátartozója ünnepi ajándékait, szilveszterig maradt néhány napja, hogy még az idén úgynevezett Babakötvénybe fektesse a gyermeknek szánt összeget. A megtakarítást az állam is kipótolja.

300 botlás egy tánciskolában nem tetszik a NAV-nak Cikk

Háromszáz diák nem volt a táncrendben, a tánciskola mégis állami támogatást vett fel a nevükben – derül ki a NAV közleményéből.

Tanulószerződéssel foglalkoztatottak után járó kedvezmények Kérdés

Tanulószerződéssel foglalkoztatott szakmunkás tanuló esetén felmerülő költségek után támogatás igényelhető (munkabér, munkaruha stb.). A támogatás igénylésének a módja, címe, időpontja stb. tekintetében kérjük segítségüket! Köszönettel: Tóthné Andrea

Fiatal gazdák támogatása Kérdés

Egyik ügyfelem nyert a fiatal gazda pályázaton, s kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványt. Az igazolvány kiváltása után (még mielőtt a tényleges tevékenységét megkezdte volna) családi gazdaságot alapított, melynek ő lett a vezetője. (Az MVH-nál nem kizáró ok a családi gazdaság alapítása.) A pályázati pénzek elszámolásánál a problémám az, hogy hogyan kezeljem a támogatást: – az egész a családi gazdaságra vonatkozik, tehát a tagok a bevételekből és a kiadásokból egyenlő arányban részesednek, vagy – a támogatás felhasználása – bevételek között szerepeltetése és felhasználása – az egyéni vállalkozó tagnál történik? A vállalkozás és a családi gazdaság tevékenysége azonos. Ebben az esetben vállalkozói bevétel lesz, vagy mivel családi gazdálkodó, ezért őstermelőként adózik utána? A vállalkozás egyébként csak szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, az egy főre jutó árbevétel 8 millió forint alatt van, így a 40 százalék kistermelői költségátalányt figyelembe vehetik. A támogatásból termőföld-vásárlás és gépbeszerzés történt. Ha jól tudom, ebben az esetben a termőföld vételárát berakhatom a költségek közé (APEH 2006.05.30), és ugyanekkora részt szerepeltetek a bevételeknél. A gépbeszerzést pedig egy összegben a költségek közé rakom, szintén ennek megfelelő támogatással szemben. Ebben is kérnék megerősítést. Segítségüket előre is köszönöm. Józsa Károlyné

Pénztárgépcsere: így kell könyvelni az állami támogatást, az elhatárolást Cikk

Hogyan, és milyen összegben kell könyvelni az online pénztárgép beszerzéséhez kapott 50 ezer forintos állami támogatást, a pénztárgép értékcsökkenését és az év végi elhatárolást? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Pénztárgép – állami támogatás elhatárolása Kérdés

Kérek szépen egy kontírozást arra vonatkozóan, hogy a kapott 50 ezer forintos állami támogatást, a pénztárgép-értékcsökkenést és az év végi elhatárolást milyen összegben, és hogyan kell könyvelni, mert olvastam példákat, de nem igazán értem.

Jogosulatlan támogatást vettek fel a nővérek – akár öt évet is kaphatnak Cikk

A NAV pénzügyi nyomozói vádemelési javaslattal éltek egy testvérpárral szemben, akik távmunkások foglalkoztatására több mint 31 millió forint állami támogatást vettek fel jogosulatlanul.

Pénztárgép-beszerzési támogatás elszámolása Cikk

Olvasónk az iránt érdeklődött, miként kell elszámolni a kasszabeszerzéshez kapott támogatást. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close