206 találat a(z) állami támogatás cimkére

Így csábítanák haza a külföldön dolgozó építőipari szakmunkásokat, mérnököket Cikk

Az év második felében 3 milliárd forinttal bővül az építőipari kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) technológiai újítását támogató, idén megnyitott 6 milliárd forintos keret, és újdonság lesz, hogy nemcsak eszközbeszerzésre lehet támogatást kérni, hanem szoftvervásárlásra is – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mai sajtótájékoztatóján.

Nyelvvizsga-támogatás: 400 milliót fizetett már ki idén az állam Cikk

Csaknem 14 ezren igényelték idén a nyelvvizsga után járó támogatást, a kifizetett összeg pedig meghaladja a 400 millió forintot – írja a Magyar Hírlap.

Dán-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény Kérdés

Magyarországon lép fel egy estére egy dán illetőségű komolyzenész. Az egyezmény 16. cikkének 3. pontját kellene értelmeznem. Ha a megrendezett koncert költségeit a magyar állam támogatja (közpénzből), lehetséges-e úgy értelmezni ezt az előírást, hogy a magyar kifizetőnek nem kell adóelőleget levonnia? Ha ez rossz következtetés, van-e lehetősége elkerülni az adóelőleg-levonást a kifizetőnek? Köszönöm, ha válaszolnak: CsK

Lakásszövetkezetnél a véglegesen átvett pénzeszköz elszámolása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés pontosítása érdekében a következő kiegészítést teszem: Az elvégzett felújítás forrása a tagok befizetése (amelyet több éven át fizettek), valamint a megpályázott állami támogatás. A felújítás tényleges bekerülési értéke alatta maradt a tervezett összegnek. A pályázott állami támogatás és a tagi befizetés összege a tervezett értékre számítva került meghatározásra. A tagi befizetések több év alatt folytak be, ezen időszak áthidalására a lakásszövetkezet hitelt vett fel, melyet a tagi befizetésekből törlesztett később vissza. A megkapott állami támogatás összege – igazodva a bekerülési érték alacsonyabb értékéhez – kisebb volt a pályázott értéknél. A tagi befizetések összege az eredeti összegben került meghatározásra. Gyakorlatilag ebből adódott az a helyzet, hogy a halasztott bevételként elszámolt érték meghaladja a megvalósított munka bekerülési értékét, és az évente felszabadított összeg magasabb az értékcsökkenés éves összegénél. A tagok felé visszafizetés nem történt.

Lakásszövetkezetnél a véglegesen átvett pénzeszköz elszámolása Kérdés

Kettős könyvvitelt vezető lakásszövetkezet felújítást végzett, melynek megvalósításához a lakásszövetkezeti tagok célirányos (a végrehajtott felújítási munkához kapcsolódó) befizetést teljesítettek. A tagok befizetései nem a rendszeres havi díjak (közös költség) részeként, hanem külön a konkrét felújítási célt megjelölve történtek. A felújítási munkához a lakásszövetkezet állami támogatást is kapott. A felújítás bekerülési értéke kisebb lett, mint a tagok befizetése és a kapott állami támogatás együttes összege. Az egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségéről szóló kormányrendelet szerint a felújításért fizetendő külön hozzájárulást végleges pénzeszközátvételként kell elszámolni, a még fel nem használt összegeket passzív időbeli elhatárolások között halasztott bevételként kell elszámolni. A számviteli törvény 45. § (2) bekezdése szerint a kimutatott halasztott bevételt a fejlesztés során megvalósított eszköz bekerülési értékének, illetve bekerülési értéke arányos részének költségként, ráfordításként történő elszámolásakor kell megszüntetni. Mivel a felújításhoz véglegesen kapott pénzeszköz és az állami támogatás együttes összege meghaladja a bekerülési értéket, így a értékcsökkenés éves összege kisebb a kapott támogatás és a véglegesen átevett pénzeszközök egy évre eső összegénél. Kérdésünk: helyes-e az elszámolás, ha a halasztott bevételek megszüntetésének évenkénti összege meghaladja az értékcsökkenés évenkénti összegét?

Magyar multi program 10 milliárdért ötven kkv-nak Cikk

Magyar multi program címmel a legígéretesebb kis- és közepes vállalkozások fejlődését támogató projekt indul – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Babakötvény: csak azok kapnak támogatást, akik péntek délig fizetik az önrészt Cikk

A Babakötvény egy páratlan – pénzügyi gondoskodási – lehetőséget kínál a szülőknek, emlékeztet közleményében a Pénzügyminisztérium. A hatezer forint éves állami támogatásnál és a jelenleg 5,4 százalékos kamatnál nehéz jobb alternatívát találni. Az idei támogatás akkor jár, ha az összeg 2018. december 31-éig a Babakötvényhez tartozó Start számlára beérkezik, ezért fontos, hogy legkésőbb péntek délig az érintettek elutalják az erre szánt összeget.

Állami támogatás megosztása Kérdés

Magyar vasúti áruszállítást végző cég az osztrák illetékes minisztériumtól az Ausztriában teljesített szállítási teljesítményeire tekintettel állami támogatásban részesül, amelyet a bankszámlájára utalnak. Az osztrák fuvarok szervezésében részvevő svájci cég igényt tart az állami támogatás egy részére, amelyről megállapodás született a két fél között. Kérdezem, hogy a megállapodásban szereplő, a svájci cég számlájára átutalt összeget (az állami támogatás meghatározott százalékát) milyen jogcímen számolhatja el a magyar cég? Ennek milyen adójogi és illetékkövetkezménye lehet?

Öntik a pénzt a szülők, nagyszülők a babakötvényekbe Cikk

Töretlen a Babakötvény népszerűsége, a megtakarítások állománya novemberben átlépte az 50 milliárd forintot, ami 30 százalékkal haladja meg a tavalyi 38 milliárdos állományt – közölte Varga Mihály.

Állami támogatással is vállalkozóvá lehet válni, mutatjuk a feltételeit Cikk

A támogatások és a pályázatok világát éljük napjainkban. Aki ügyes, az nagyon sok lehetőséget meglát a különböző kiírások között. Vannak olyan támogatások is, amelyek törvény vagy más – alacsonyabb szintű – jogszabály alapján igényelhetők. Ilyen például a vállalkozóvá válási támogatás is.

Nagy érvágás a társasházaknak a lakástakarék-támogatás vége Cikk

Jelentősen szűkíti a lakásszerzés, -felújítás, -korszerűsítés, -bővítés jövőbeli finanszírozási forrásait, növeli a lakásszövetkezetek, társasházak tulajdonosainak közös költségét a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának megszüntetése.

Itt a vége! Kihirdették a Magyar Közlönyben a lakástakarék-pénztári állami támogatást megszüntető törvénymódosítást Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 161. számában a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosításáról szóló törvény. Ezzel meg is szűnt a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatása. Aki szerdán szeretett volna még a régi feltételekkel szerződni, annak már nem lesz rá lehetősége, mivel a törvénymódosítás a kihirdetést követő napon, azaz október 17-én hatályba is lép.

Megszavazták! Vége a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának Cikk

Megszavazta a kormánypárti többség a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának eltörléséről szóló törvényjavaslatot, amelyet tegnap nyújtott be egy fideszes képviselő, és kivételes eljárás keretében, lényegében érdemi vita nélkül ma el is fogadott az Országgyűlés.

Lakástakarék-pénztár: siessen, ha bezsákolná az állami támogatást! Cikk

A parlament ma kora délután – várhatóan – meg is szavazza a lakástakarék-pénztári megtakarítás állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, amelyet tegnap nyújtott be egy fideszes képviselő. A törvény a Magyar Közlönyben történő kihirdetésekor lép hatályba, amire – a törvényjavaslat sürgős, kivételes eljárásban történő tárgyalása miatt – feltételezhetően még ezen a héten sor kerül.

Nem jutott tisztességtelen előnyökhöz a McDonald’s – mondta ki az EB Cikk

Luxemburg nem nyújtott tiltott állami támogatást a McDonald's amerikai gyorsétteremláncnak, az Európai Bizottság ezért lezárja az ügyben még 2015-ben indított vizsgálatát – jelentette be szerdán Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

Pót ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs