56 találat a(z) áfaköteles cimkére

Személygépkocsi értékesítésének áfavonzata Kérdés

Áfaköteles termékértékesítés? Iránymutató döntés az Európai Bíróságtól Cikk

Az Európai Unió Bíróságának (EUB) nemrég megjelent döntése egy út ingyenes kiszélesítése kapcsán részletesen foglalkozik az adólevonási joggal, az ellenértékes termékértékesítés fogalmával és azzal, hogy általánosforgalmiadó-köteles termékértékesítés-e az út kiszélesítésének ingyen történő elvégzése. Cikkünkben az ítélet főbb megállapításait foglaljuk össze.

Lehet-e áfaköteles magánszemély ingatlanértékesítése? Kérdés

Sportszolgáltató cég áfabesorolása Kérdés

Közösségi beszerzés, küszöbérték túllépése Kérdés

Áfa-arányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem egy példán keresztül a következő: tegyük fel, hogy egy társas vállalkozás 20 millió forintért szerez be tárgyi eszközöket, amelyhez kapcsolódik 5,4 millió Ft előzetesen felszámított áfa. Ezen eszközök használta kapcsán realizál 1 millió forint áfaköteles, illetve 2 millió forint áfamentes árbevételt. Emellett van további 200 millió forint áfaköteles árbevétele egy teljesen más jellegű tevékenységből, amelyhez nem hasznosítja az új eszközöket. Amennyiben az áfa-arányosítást az 5. számú melléklet alapján határozzuk meg, úgy a levonási hányadot hogyan állapítjuk meg? Ugyanis van összesen 203 millió forint árbevétele, amiből 201 millió áfaköteles. Ezek szerint 201/203= 0.99, vagyis az eszközök áfájának 99 százaléka levonásba helyezhető? Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanáfa-korrekció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó a vállalkozási céljai és bérbeadási tevékenység érdekében gazdasági ingatlant vásárolt magánszemélytől 2009-ben. Az ingatlan bérbeadással kapcsolatban élt áfakötelessé tételi jogával. Ezt követő években 2009–2015 között az ingatlanon felújítást végzett, és ezzel kapcsolatban felmerült előzetes forgalmi adót levonásba helyezte. A beszerzés évétől az ingatlan folyamatosan szolgálja a vállalkozási tevékenységet. A személyi jövedelemadó egyéni vállalkozásokra vonatkozó költségelszámolási szabályai szerint a 2011–2015 években történt felújítási ráfordításokat választása szerint költségként elszámolta, azzal nem növelte az ingatlan nyilvántartási értékét, de a 2010. évi felújítást beruházásként a tárgyi eszköz értékének növelésével számolta el. Kérdésem az áfatörvény 135. §-ban meghatározott 240 hónapos ingatlannal kapcsolatos levont előzetesen felszámolt adó "figyelésével" kapcsolatos. Bevonandó-e a 240 hónapos "figyelési időszakba" a költségként elszámolt, és nem tárgyi eszközként nyilvántartott felújítási termékek, szolgáltatások áfatartalma? A fentiektől függetlenül még két kérdésem lenne a témában: Amennyiben szükséges a 135. §-ban foglaltak szerint a levont áfa korrekciója, ezt a gyakorlatban hogyan kell megtenni? Adott év utolsó időszaki áfabevallásban az adott évre vonatkozó 1/20nyi korrekciót kell beállítani az áfabevallásba, a bevallás melyik sorába? Hogyan történik a bevallás, ha a vállalkozás megszűnik?

Áfaarányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Havi áfabevalló társas vállalkozás évek óta malomipari termékek gyártásával, illetve vendéglátással foglalkozik, amely tevékenységekből származó árbevétele után áfafizetésére kötelezett. Előző év szeptemberében új tevékenységként olyan egészségügyi szolgáltatásokat kezdett el nyújtani, amelyből áfás és adómentes bevétele egyaránt származik, azonban ezek aránya egyelőre nagyon elenyésző a teljes árbevételen belül (kb. 1-2 százalék). Az új tevékenység megkezdése előtt több, nagyobb értékű eszközt is beszerzett, amelyeket kizárólag ehhez az új szolgáltatáshoz használ, azonban ezek áfalevonása tekintetében nem alkalmazható a tételes elkülönítés szabálya, ugyanis mindkét típusú egészségügyi szolgáltatás (áfás és mentes árbevételt eredményező) nyújtása során használja őket. Amennyiben az áfatörvény 5. számú melléklete szerint, göngyölítéses módszerrel (szeptember-december időszakra) kiszámoljuk az arányszámot, akkor mind a 4 hónap vonatkozásában azt az eredményt kapjuk, hogy az áfa összege teljes egészében levonásba helyezhető ezen eszközök tekintetében is. Ennek oka, mint korábban említettem az, hogy a régi tevékenységekből származik az árbevétel kb. 98 százaléka. Helyesen járunk-e el akkor, ha ezek alapján az áfa teljes összegét levonásba helyezzük, valamint az idei évben is ezt az arányszámot (teljes levonás) vesszük figyelembe, és amennyiben majd szükséges lesz, korrigáljuk az idei év utolsó áfabevallásában? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Külföldi jutalék Kérdés

Cégünk osztrák céggel áll üzleti kapcsolatban, a cég által Magyarországra eladott termékek után jutalékot kapunk. Az osztrák cég rendelkezik magyar adószámmal és magyar közösségi adószámmal is, és bérel telephelyet is Magyarországon. Az a termék, amely után kapunk jutalékot, az külföldi gyárból érkezik egyenesen a vevőhöz. Ez esetben úgy gondolom, nem áfaköteles a szolgáltatásnyújtás az áfatörvény 254. §(1) bekezdés és 137/A §-a értelmében? Szükséges-e ennek bizonyítására kell beszerezni nyilatkozatokat a szállítótól? Ha igen, tartalmában mire kell különösen figyelni?

Karitatív szervezet termékeinek forgalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyházi intézmény kereskedelmi egységében (üzlet) kegytárgy és ajándéktárgy értékesítésével foglalkozunk, pénztárgéppel rendelkezünk, tevékenységünk áfaköteles. Egy karitatív szervezet azzal a kéréssel keresett meg bennünket, hogy számukra egy polcot térítésmentesen biztosítsunk üzletünkben, ahová kihelyezheti a saját előállítású termékeit értékesítési vagy adományszerzési céllal. A karitatív szervezet céljait úgy tudnánk leginkább támogatni, hogy a termékük értékesítését haszon szerzése nélkül vállaljuk és nem terheljük meg az áfával sem. Így nagyobb forgalomra tehetnének szert. A kérdésünk arra irányul, hogy a boltunkban milyen módon tudnánk egy szervezet áfamentes termékeit áfamentesen forgalmazni legálisan. Lehetséges-e, hogy a karitatív szervezet számla- vagy nyugtatömbjét használjuk (esetleg adománygyűjtő dobozt helyezzünk ki), a pénzt elkülönítve kezeljük, a bevételt pedig részükre átadjuk? Válaszukat kérjük jogszabályi hivatkozásokkal kiegészíteni. Köszönettel várjuk válaszukat!

ÖVJT.732001 áfaköteles-e? Kérdés

Szeretném megtudni, hogy a 732001 ÖVJT áfakörös-e? Egyéni vállalkozó ügyfelem fel akarja venni a meglévő tevékenysége mellé, ami tárgyi adómentes. Köszönöm

Közös üzemeltetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy másik céggel közösen szeretne vásárolni egy autódarut 50-50 százalékban. Az autódarut az 1. cég fogja elszámolni és tárgyi eszközként aktiválni, valamint az 1. cégnél fognak felmerülni a költségek és árbevételek is. Külön társaságot emiatt nem szeretnénk alapítani, ezért a két cég közötti helyes elszámolásban szeretném kérni segítségét. A közös üzemeltetésre a cégek szerződést kötnek, amely eredményének elszámolása a pénzügyi műveletek eredményében a ráfordítások elszámolása pedig a pénzügyi műveletek ráfordításai között történik [az Szt. 84. § (7) p) és 85. § (3) p) szerint]. De pontosan a gyakorlatban ez hogyan történik? A tárgyi eszköz megvásárlása után az 1. cég az 50 százalék értéket milyen címszó alatt számlázza tovább a 2. cég felé, illetve számlázza, vagy egyéb bizonylat alapján történik? Az 1. cégnél a befolyó 50 százalék értéknek lesz társaságiadó-alapot módosító hatása? Ugyanígy az eredmény felosztásának elszámolása hogyan történik? Az 1. cég elkülönítve a főkönyvi számlák alábontásával könyvelné a bevételeket és a kiadásokat. A különbözet 50 százalékát a 2. cég számlázza az 1. cég felé? Milyen egymás közötti elszámolási tételek lesznek áfakötelesek? Kérem, hogy válaszaiban a felmerülő könyvelési tételeket is szíveskedjen bemutatni. Köszönettel: Krizsánné

Közeli hozzátartozó részére történő értékesítés Kérdés

A társaság az ingatlanát a tulajdonos gyermeke részére piaci ár alatt értékesíti. Áfaköteles ügyletről van szó. Milyen adóvonzata van a piaci ár alatti eladásnak? Köszönettel: Papp Éva

Vérminta szállítása Kérdés

T. Címzett! Cégünk az alábbi tevékenységet végzi: Cégünk a megbízója által működtetettet egészségügyi laboratóriumok között, valamint a háziorvosoktól begyűjti és szállítja a levett vérmintákat a laboratóriumok, illetve egészségügyi intézmények között. Az alábbi kérdésünk lenne: Az általunk végzett vérmintaszállítás díja 27 százalék áfaköteles vagy az áfatörvény 85. §-a szerint adómentes a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel. 2018.07.31.

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany őstermelő magánszemély ingatlan-bérbeadási tevékenységet végez. Az ingatlan bérbadásra vonatkozóan nem kérte az áfakötelessé tételt. A rezsi költségeket tovább hárítja a bérlőre. A tovább hárított rezsi költség ebben az esetben áfakötelesen kell megtennie vagy igazodik a főtevékenység áfájához?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close