79 találat a(z) áfafizetési kötelezettség cimkére

Ingatlan/telek ajándékozásának számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság ajándékozási szerződés szerint telkeket ajándékozott alapítványnak. Kell-e számlát kiállítani, és ha igen, azon nyilvántartási, illetve piaci értéket kell feltüntetni? Van-e áfafizetési kötelezettség, ha korábban nem élt a társaság adólevonási joggal?

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: milyen bevételi értékhatár vonatkozik arra a mezőgazdasági őstermelőre, aki a következőképpen van bejegyezve az adóhatósághoz: Jellemző neve kód megnevezés Mentesség az áfafizetési kötelezettség alól 8 mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választok Mentesség az áfafizetési kötelezettség alól 7 az áfa tv. XIV.fejezet alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytatok, és a kompenzációs felár megtéríttetésére tartok igényt

Ingyenes termékátadás unión belül Kérdés

Egyik ügyfelünk unós partnerének az UPS fuvarozó cégen keresztül csomagban ingyenesen termékeket küldött. Kérdés, hogy ezen esetben az áfa fizetésre ki kötelezett?

Érték nélkül kapott élelmiszer továbbértékesítése értékkel, illetve érték nélkül Kérdés

1. Az élelmiszert gyártó, előállító cég ingyenesen ad az általa előállított termékekből a cégnek, amely azt értékkel eladja a harmadik országbeli vevőjének, az export szabályainak megfelelően. 2. Másik élelmiszert előállító cégtől szintén érték nélkül kapunk pár csomag, pár doboz terméket (kereskedelmi egységben), amit érték nélkül, pro-forma számlával fogunk exportálni. A kérdésem az, hogy az ingyenesen kapott termékek után meg kell-e fizetni az áfát a terméket kapó cégnek, függetlenül attól, hogy azt értékkel vagy érték nélkül exportálja? Köszönöm válaszát!

Apport áfája Kérdés

Tisztelt Szakértők! Két orosz állampolgár alapított Magyarországon egy kft.-t 500 ezer forint tőrzstőkével 2012-ben. 2013-ban felemelték a törzstőkét 3 millió forintra, mégpedig úgy, hogy 2,5 millió forint értékben árut bocsátottak a cég rendelkezésére apportként. Kell-e áfát fizetni a kft.-nek az apport után? Köszönettel.

Áruminta/Reprezentáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. interneten édességet árul. A termék megismertetéséhez különböző cégeknek postán egy kísérőlevél kíséretében mintát küld ingyenesen, egy-egy darabot, körülbelül 500 forint értékben. A kérdésem, hogy megfelel ez termékmintának? Ha igen, akkor a "minta" szót kötelező a terméken feltüntetni, vagy elfogadható az is, ha a megjelölést a levél tartamazza? Adózása hogyan alakul? Helyesen gondoljuk, hogy számlázni sem kell, áfafizetéssel nem jár, és a társasági adó alapját sem emeli meg az értéke? Nyilvántartása, könyvelése hogyan alakul? T86 K814? Segítségét köszönöm!

Külföldi előadása Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar gazdasági társaság meghívására/megrendelésére külföldi (nem EU-s) állampolgár előadást, konzultációt tart Magyarországon. Az előadó nem telepedett le Magyarországon, és nem is rendelkezik itt-tartózkodási hellyel. 1.) Milyen formátumú bizonylat fogadható el, és hogyan alakul az áfafizetési kötelezettség, ha adószámmal rendelkező külföldi vállalkozóként nyújtja a szolgáltatást? 2.) Ha adószámmal nem rendelkező magánszemélyként látja el az előadó a tevékenységét, akkor az adómentesség igazolása esetén (van a két ország között megállapodás a kettős adóztatás elkerüléséről) milyen adó- és járulékkötelezettségei keletkeznek a magyarországi kifizetőnek? Az illetőség-igazolást milyen nyelven fogadhatja el a kifizető? Válaszukat előre is köszönöm.

Katás alanyi adómentes közösségi szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy katás cég, amely közösségi területre nyújt szolgáltatást. Lesz-e neki áfafizetési kötelezettsége?Közösségi adószáma van. Összesítő nyilatkozatot havonta kell benyújtania, azt tudom. A számlát áfa nélkül állítom ki. Köszönöm szépen előre is a segítséget.

Ingyenes szolgáltatás Kérdés

Orvostechnikai eszközöket gyártó vállalkozás ötéves együttműködési megállapodást köt orvosi intézménnyel (kórház), melyben vállalja, hogy a szemészeti inplantátumok beültetése érdekében egy referencia műtőt hoz létre, vagyis a gyártó cég saját költségére felújítja és a szükséges berendezésekkel ellátja azt. A beruházást idegen ingatlanon végzett beruházásként aktíválja, 5 év alatt számvitelileg leírja, utána a kórháznak térítésmentesen átadja. A kórház az együttműködés ideje alatt (5 év) minden héten egy napra a műtőt ingyenes használatra átengedi a gyártó cégnek, a műtő működtetésével kapcsolatos költségeket a kórház viseli. Kérdés, hogy a leírt együttműködési megállapodás alapján az egymásnak nyújtott ingyenes szolgáltatásokat hogyan kell elszámolni (sztv., tao), keletkezik-e áfa és egyéb adófizetési fizetési kötelezettség?

Sportszövetség közösségen belüli beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy sportszövetség, amely áfaalany és közösségi adószámmal rendelkezik, Romániából tárgyi eszközt szerzett be áfamentesen. A sportszövetség bár áfaalany, a magyarországi termékbeszerzései és a szolgáltatások igénybevétele után nem vonja le az áfát, mert azokat az alaptevékenységéhez használja fel, ami adómentes tevékenység. Jól gondoljuk-e, hogy a közösségi beszerzés után csak a fizetendő oldalra állíthatja be az összeget, és meg kell fizetnie a beszerzés után a 27 százalékos áfát? Vagy mivel 2-es az adószáma, így a levonható áfa oldalon is feltüntetheti, és nincs áfafizetési kötelezettsége? Segítségüket előre is köszönjük.

Malackodás a bíróságon: gondolná, hogy váláskor áfát is kell fizetni? Cikk

Vállalkozó házaspár válik. A vagyonközösség megosztásának részeként az egyéni vállalkozó férj 15 millió forint értékű árut ad át a feleségének, aki ezt a tulajdonában lévő kereskedelmi tevékenységet folytató kft. üzletében értékesíteni szándékozik. Felmerül a kérdés, kell-e az ügyletről számlát kiállítani? Ki fizeti meg az áfát?

Meglévő készlet áfája alanyi mentességre való áttéréskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2014-től alanyi adómentességet választott. 2013. december 31-én rendelkezett készlettel és az áfakörös időszakban, a megszerzés időpontjában élt az adólevonási jogával. Kérdésem az, hogy a meglévő készlet vonatkozásában van-e áfafizetési kötelezettség? Köszönöm válaszát.

Trófea számlázása Kérdés

A magyar vadásztársaság alanyi adómentes státusz mellett közösségi adószámmal rendelkezik. Időnként külföldi vadászoknak is lehetőségük van a vadásztársaság területén vadászni. Négy osztrák magánember vadászatuk eredményét, a trófeát kifizeti euróban, és azt elviszik Ausztriába. Hogyan kell számlázni, áfafizetési kötelezettsége van-e a vadásztársaságnak, vagy az osztrák magánszemélyeknek? Áfabevallásban, összesítő nyilatkozatban szerepeltetni kell-e ezt a számlázást?

Gibraltáron bejegyzett egyéni vállalkozó áfafizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: Gibraltáron bejegyzett egyéni vállalkozó Magyarországon vásárol mondjuk egy számítógépes programot. Van-e áfafizetési kötelezettsége, illetve számára hogyan kell kiállítani a számlát? Nincs közösségi adószáma, és Gibraltáron nincs áfafizetési kötelezettség. Válaszát előre is köszönöm!

Adóalany telephelyei közötti elszámolás Kérdés

1./ Mi a teendő, ha a gazdasági társaság egyik telephelye a másik telephelye/központi irányítás helye számára szállás- és vendéglátás szolgáltatást nyújt? Milyen áfavonzata van az ügyletnek? Például több telephely dolgozói kiküldetéssel tartózkodnak egy másik telephelyként működő szállodánkban, ennek költségét át kell terhelnünk a dolgozó telephelye szerinti szállodára. Milyen bizonylattal kell ezt a gazdasági eseményt dokumentálni? Számlát csak az adóalanytól eltérő más személy részére köteles az adóalany kiállítani (Áfa tv. 169. §). Ebből következően olyan számla nem állítható ki, ahol a vevő és eladó ugyanazon adóalany? Számlakiállítással áfafizetési kötelezettségünk keletkezne (Áfa tv. 55. § (2) bek.), levonásba pedig nem helyezhetnénk a felszámított áfát, mivel „saját magunknak” állítanánk ki számlát? 2/ Mi a teendő, ha az egyik telephely cukrászdája által előállított cukrászati terméket „eladja” a másik telephelynek, amely azt a végső fogyasztó vendégnek értékesíteni fogja? Jól gondolom-e, hogy a telephelyek közötti termékátadás nem minősül áfafizetési kötelezettséggel járó termékértékesítésnek? Ezen ügylet bizonylatolására mit javasol a terméket átadó és a terméket átvevő telephelyen? Tisztelettel: Novák Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs