3372 találat a(z) ÁFA cimkére

Erdőértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérnék Önöktől segítséget: Adott egy erdőterület, mely egyik tulajdonosa az édesanya, másik tulajdonosa a gyerek, mindketten nagykorúak. 50-50 százalékban tulajdonosok. A földterület meghagyása mellett, szeretnék a fát a területről vágás után értékesíteni. A kérdéseim az alábbiak lennének: Mely hatóságokhoz kell bejelenteni? Kinek kell adószámot kiváltani az fa értékesítéséhez? Mindkét tulajdonosnak? Ki fog adózni utána és milyen megosztásban? Amennyiben meghaladja a 12 millió forintot az értékesítés, áfát is fizetni kell? Milyen adókat kell megfizetni? Kell-e kinevezni erdőgazdálkodót, és ha igen akkor milyen formában? Válaszát előre is köszönöm!

Pay Pal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar székhelyű kft. a vimeo videomegosztó (amerikai tulajdonú) oldaltól bérelt felületre filmeket tölt fel, amit kizárólag magyar IP címmel rendelkező személyek kölcsönözhetnek ki. A kölcsönzési díjat a vimeo cég kapja meg, amit havonta továbbutal PAY PAL számlára. A filmek tulajdonosai (99 százalékban európai, EU-s adószámmal rendelkező forgalmazók, gyártók), igényt tartanak a bevétel 50 százalékára. Kérdéseim: A szóban forgó kft. kinek állítja ki a számlát (vimeo), milyen áfakulcsot alkalmazva, ami alapján a bevétele könyvelésre kerülhet? Az 50 százalék bevételt kiállított számla ellenében utalja át a külföldi partner részére? Ez közösségen belüli szolgáltatás lesz? Köszönöm előre is a választ. Üdvözlettel és jó egészséget kívánva!

Időszaki elszámolás: mikor van az áfafizetés határideje? Cikk

Időszaki elszámolásnál – az áfaszabályok szerinti feltételek teljesülése esetében – az általánosforgalmiadó-fizetési kötelezettség a fizetési határidőtől függ. Cikkünkben ennek feltételeit, illetve a fizetési esedékesség fogalmát járjuk körbe.

Termékcsomag áfája és számlázása II. Kérdés

Köszönöm az alábbi kérdésemre irt választ: https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_21_Termekcsomag_afaja_es_szamlazasa_obm A válasz alapján kérdezném, hogy ebben az esetben a számlát befogadó cég mi alapján tudja eldönteni, hogy a termékcsomagból milyen összegű az élelmiszerre jutó áfa összege, amelyet nem helyezhet levonásba, illetve ha az élelmiszer után adót kell fizetnie, akkor hogyan tudja meghatározni az adóalapot?

Áfatörvény 70. § (2) értelmezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfa-visszaigénylésre nem jogosult laboratórium közbeszerzést írt ki az alábbiak szerint: „Orvosi mikrobiológiai vizsgálatokhoz szükséges táptalajok, reagensek, és egyéb kiegészítő anyagok beszerzése a szerződéses időszakban. Ugyanezen időszakban a mikrobiológiai vizsgálatokhoz igényelt készülékek használatba adása (a használatba adott eszközök/készülékek használatának ellenértéke a reagensek árába beépítve kerül megfizetésre, tekintettel arra, hogy a közbeszerzési szerződés minden esetben és a közbeszerzés minden tételére vonatkozóan visszterhes szerződés) és az üzemeltetés műszaki feltételeinek biztosítása mindenre kiterjedő karbantartással és javítással (anyag és vegyesanyag biztosításán túl szerviz és műszaki karbantartási szolgáltatások is).” A közbeszerzési eljárásban kiírt reagensek, megfelelnek az áfatörvény 3. számú melléklet I. 3. pontjának, így 5% áfakulcs alá esnek. Kérjük állásfoglalásukat arra vonatkozóan, hogy a közbeszerzést kiíró elvárásának megfelelően a reagensek árába beépítendő költségek vonatkozásában alkalmazható-e az áfatörvény 70. § (2) bekezdése és a szolgáltatások értékével növelt árra is 5%-os áfakulcs alkalmazandó-e? Amennyiben az ilyen jellegű többletköltségek is beleszámítanak az adó alapjába, kérjük állásfoglalásukat arra vonatkozóan is, hogy az áru értékéhez viszonyítva maximum hány százalékos többlet öltség fogadható el járulékos költségnek? (Jelen esetben az áru és a többletköltség aránya körülbelül 1:2.) Köszönöm!

EU-s beszerzés visszaszállítása, de belföldi címre Kérdés

Adott "A" magyar disztribútor cég, aki "B" osztrák cég termékeit értékesítette eddig Magyarországon. Májustól "A" és "B" között megszűnik az együttműködés és ezentúl "C" magyar cég fogja értékesíteni "B" termékeit Magyarországon. "B" osztrák cég vállalta, hogy visszavásárolja "A"-tól a készleten maradt termékeket. A termékek közvetlenül "C" magyar céghez kerülnek leszállításra, a fuvarozást "C" cég intézi. "A" magyar cég kiállít egy számlát "B"-nek, amit "B" továbbszámláz "C"-nek. Az "A" cég kiállíthat áfamentes számlát "B"-nek? "B" osztrák cég nem hajlandó áfával növelt összeget fizetni a termékért. Kivitelezhető ez az ügylet áfamentesen? Megoldás lehet, ha "B" osztrák cég állít ki jóváíró számlát "A"-nak? Véleményem szerint "A" cégnek az áfa összegét is tartalmazó számlát kell kiállítania "B"-nek, "B"-nek szintén áfaköteles számlát kell kiállítania "C"-nek, amihez be kell jelentkeznie Magyarországon adóalanyként. Én nem látom kivitelezhetőnek az áfamentes értékesítést. Ezzel kapcsolatban kérném a véleményüket, tanácsukat.

E-kereskedelem áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi társaságunk uniós anyavállalata online kiskereskedelmi értékesítést folytat a magyar leányvállalatán keresztül úgy, hogy a megrendelt terméket az anyavállalat országából az anyavállalat szállíttatja el a magyarországi vásárlónak közvetlenül, olyan számlával, amelyet a magyar leányvállalat nevében bocsát ki magyarországi áfa felszámításával. A kiszállított terméket pedig – közösségi termékértékesítésként – leszámlázza a magyar leányvállalatnak, illetve átterheli a fuvarozás költségeit. A magyar leányvállalat fordított áfás közösségi termékbeszerzésként kezeli ezeket a beszerzéseket és a magyar áfabevallásban szerepelteti. Belföldi termékértékesítésként pedig beállítja a magyar vevők által fizetett áfát. Tehát a láncügyletben az egyik értékesítés fordított áfás, a másik pedig a magyarországi áfa felszámításával történik. Anyavállalatunk most olyan konstrukcióra szeretne áttérni ugyanezen értékesítésben, amely szerint a saját országában érvényes áfa felszámítása mellett számlázna a magyar leányvállalat részére, amelyet a magyar leányvállalat az anyavállalat országába bejelentkezve igényelne vissza.Ugyanakkor, a termék végső vevője (az online megrendelő) továbbra is a magyar áfát fizetné meg, a magyar leányvállalat nevében kibocsátott számla alapján. A kérdés az, hogy ez egy választható opció-e a magyar áfatörvény szempontjából, nincs-e ennek törvényes akadálya? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Madarász Mária

Építkezés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég (zrt.), ahol dolgozom felvette a cégjegyzékébe a 4120 Lakó- és nem lakóépület építése, valamint a 6810. saját tulajdonú ingatlan adásvétele teáorszámokat. Szerződést kötött egy vállalkozóval, aki a zrt. megbízásából, a zrt. tulajdonosának telkén (nem cégtulajdon!) csokos értékesítés céljára lakóházakat épít. Az építkezéshez kapcsolódó anyagok vásárlásáról számlát bocsát ki, mely szerinte nem fordított áfás. A munkadíj sem tartozik a fordított adózás körébe, mivel nem alvállalkozó, hanem fővállalkozó. Ha azonban ő alkalmaz alvállalkozókat az építési munkálatok elvégzésére, szintén nem fordított adós a számlakibocsátás. Például: egy másik cég végezte a telken lévő sufni bontását és a terület előkészítését az építkezéshez, és egyenesen adózó számlát fogadott be. Azaz a vevő a kapott számla alapján visszaigényelhette az áfát. Amint elkészül egy ilyen lakóépület és megfelel a feltételeknek a zrt. értékesíteni kívánja, természetesen 27%-os áfatartalmú számlát bocsát ki. Elnézést a kissé hosszadalmas írásomért, de teljesen meg vagyok keveredve, hiszen átnéztem a 142. §-t, de már abban sem vagyok biztos, hogy jól értelmeztem-e. A cég tulajdonosa állítja, hogy a lakás építése több "szakértő" véleménye szerint nem fordított áfás, sem az anyagbeszerzés, sem a szolgáltatás, azaz a munkadíj. Önnek mi a véleménye? Előre is köszönöm a türelmét és a válaszát.

Ingatlanbérlés ösztönzése Kérdés

Ingatlan-bérbeadásnál a bérbeADÓ fizet bérlőnek a bérlet kezdetén egy nagyobb összeget, amiből az iroda berendezéseit kell hogy a bérlő megvegye. A szerződés szerint ezen tárgyi eszközök tulajdonjoga a bérbeADÓnál marad,és csak ha lejár a 10 éves bérleti idő, akkor kerül a bérlő tulajdonába. A bérbeADÓnak a pénzt át kell utalnia rá, és a bérlőnek ki kell számláznia a bérbeADÓ felé. A kérdés, hogy milyen szolgáltatásként/termékértékesítésként és áfásan számlázható-e? Illetve hogy a könyvelésben (aktiválás, écs) hogyan kezeljük a bérlő oldaláról ezeket a TE-ket? A szerz. szerint: „A Bérbeadó egyszeri XXX EUR + áfa összegű hozzájárulást biztosít a Bérlő részére az iroda bebútorozására és egyéb ingóságok beszerzésére számla ellenében.” És a birtokbaadás elhalasztása esetén „a Bérbeadó további YYY EUR+Áfa összegű kialakítási hozzájárulást fizet Bérlőnek számla ellenében.” Itt már nincs megkötés, hogy ez mire szolgál, azaz ebből már bútoron kívül egyéb kialakítási munkálatokat is lehet finanszírozni. Ez utóbbi kötbér jellegű dolognak tűnik, így az is kérdéses,hogy ezt az összeget miért kellene áfásan számlázni. „Felek kifejezetten megállapodnak, hogy a Bérbeadói hozzájárulás keretében vásárolt bútorok és ingóságok a Bérbeadó tulajdonát képezik a Kezdőnaptól számított 9. év végéig, ezért amennyiben a szerződés a Kezdőnaptól számított 9. év végéig bármely okból megszűnik ezen bútorok és ingóságok Bérleményből való elvitelére a Bérlő semmilyen körülmények között nem jogosult.” Milyen jogcímen számlázza ki?

Maradványérték: mit tartalmazhat? Kérdés

A cégem nyílt végű lízingben vásárolt gépkocsit. A futamidő végén 3. félt jelölt meg vevőnek. A lízingbe adó cég küldött számlákat a tőkerészről, a kamatról, majd a kettő összegéről. Az eladási árnál (tőkerész+kamat) az egészre számolta fel az áfát, szabályos ez? A lízingbe adó cég és az autókereskedő cég között létrejött adásvételi szerződésben a finanszírozott összeg 2 160 725 Ft volt, míg a lízingszerződésben a lízingbe adó a cégem felé már 2 178 275 Ft-ot szerepeltetett, nem értem miért?

Gyorsabban utalja ki az áfát az adóhivatal Cikk

Már a ma benyújtott áfabevallásokban visszakért összegre is érvényes, hogy az adóhivatal korábban utalja vissza a forgalmi adót. A NAV több módon is segíti a vállalkozások tevékenységét, ám határozattan fellép a veszélyhelyzettel visszaélő csalókkal szemben – közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Online számla-adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adószám nélküli magánszemélyként üzlethelyiséget adok bérbe áfamentesen belföldi adóalanynak. Számla helyett egyéb számviteli bizonylatot állítok ki. Kérdésem, hogy az online számlázásban 2020. július 1-jétől, valamint 2021. januártól beálló változások vonatkoznak-e rám, vagyis terhel-e adatszolgáltatási kötelezettség? Válaszukat megköszönve, üdvözlettel: V.S.

Nő a SZÉP-kártyára adható juttatás, csökken egyes lakások áfája, haladék az adóbevallásokra Cikk

A kormány a koronavírus-járvánnyal összefüggésben döntött a beszámolók és adóbevallások elhalasztásáról, a kártyás vásárlás lehetőségének szélesítéséről, áfakönnyítésről és a SZÉP-kártyára adható összegek emeléséről is – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Áfás önellenőrzés során tévesen fizetett összeg visszatérítésének rendezéséről döntött a Kúria Cikk

Az elévült adómegállapítási időszak adófizetési kötelezettségének rendezése során bizonyítási eljárás nem folytatható le, a rendezésnek számviteli eszközökkel kell megtörténni – mondta ki a Kfv.I.35.160/2019/8. számú ügyben hozott határozatában a Kúria illetékes tanácsa. A Kúria sajtótitkárságának összefoglalóját az alábbiakban olvashatják.

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2 évnél régebben használatba helyezett üzemi épületre 2016-ban fordított áfás számla lett kiállítva. 2020-ban értékesítésre kerül az ingatlan. Az értékesítő az általános szabályok szerint állapítja meg az áfát. Ebben az esetben az értékesítésről áfamentes számlát állít ki, mivel két évnél régebbi az ingatlan? Fordított áfás volt a beszerzés. Jelen esetben van áfa-visszafizetési kötelezettség? Érvényes ingatlanok esetében a 20 éves figyelés? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close