hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Regisztrációs adót terveznek Szlovákiában

  • MTI

Regisztrációs adó bevezetését tervezi a luxus és a felső közép kategóriába tartozó személygépkocsikra a leendő szlovák kormány - adta hírül a pénzügyminiszteri poszt várományosa, Peter Kazimír közlését megerősítve a Hospodárské Noviny, szlovák gazdasági napilap pénteken.

A pénzügyi tárca leendő vezetője szerint a regisztrációs adó összegét vélhetően a gépkocsik motorja hengerűrtartalmának és káros anyag kibocsátásának függvényében állapítanák meg. Az új adó bevezetését a költségvetési deficit csökkentésének szükségessége indokolja.

"Biztos nem a Skodákat érinti majd a dolog" - utalt Peter Kazimír az új adó által érintett gépkocsi kategóriákra.

A regisztrációs adó azonban így is évi több ezer gépkocsit érinthetne, hiszen Szlovákiában csak februárban csaknem 800, a prémiummárkák csoportjába tartozó új személygépkocsit regisztráltak. Peter Kazimír az adó lehetséges összeghatárait nem pontosította.

Robert Fico leendő kormányának gazdasági intézkedései kapcsán a pozsonyi sajtó által az utóbbi hetekben többször idézett közgazdászok, Ódor Lajos és Michal Horváth szerint a regisztrációs adó vélhetően progresszív adó lesz, felső összeghatára pedig alighanem 1.500 euró körül mozog majd. Egy ilyen forgatókönyv esetén a regisztrációs adó akár évi 24 millió euró költségvetési többletbevételt hozhatna a leendő szlovák kormánynak.

Robert Fico kormánya a sajtóértesülések szerint a regisztrációs adó bevezetése mellett a felső árkategóriába tartozó lakhatási célú ingatlanok adóterheit is növelni szándékozik. Gazdasági elemzők becslései szerint egy ilyen intézkedéstől 120 millió euró körüli plusz bevételt remélhetne az állam.

A pénzügyminisztérium alá tartozó Pénzügy politikai Intézet (IFP) - a költségvetési deficit csökkentése kapcsán - a héten kiadott állásfoglalásában az egészségtelen élelmiszerek többletadója bevezetésének lehetőségét is fontolgatja. A "hamburgeradóként" elhíresült plusz adó kapcsán az IFP Magyarország, Dánia, Belgium és Finnország példáját említi. Egyelőre azonban Szlovákiában nem hoztak nyilvánosságra egy ilyen irányú többletadó bevezetésével kapcsolatos hatástanulmányt.

A közkiadások 2013 és 2015 közötti időszakára vonatkozó keretszámainak - a szlovák pénzügyminisztérium által a napokban véleményezési eljárásba utalt - ajánlása szerint a leendő szlovák kormánynak csaknem 1,2 milliárd euró többletbevételt kell előteremtenie, vagy ugyanekkora összeget kell lefaragnia a jövő évi költségvetésből, ha tartani kívánja a költségvetési deficit az EU által igényelt 2,9 százalékos célértékét.

A közkiadások csökkentése kapcsán Robert Fico a héten kijelentette: deficitcsökkentő kormányprogrammal állnak elő.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31