hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reformok lesznek Csehországban: nyugdíj, egészségügy, szociális támogatások

  • MTI

A cseh képviselőház megerősítette hétfőre virradóra azokat a kormány által előterjesztett reformtörvényeket, amelyeket az alsóház egyszer már jóváhagyott, a szenátus által azonban visszadobott.

A mintegy kéthetes maratoni, az éjszakákon is átívelő tárgyalássorozat után, amelyet az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) obstruálása idézett elő, a hárompárti jobbközép kormánykoalíciónak az utolsó éjjel tartott szavazáskor sikerült keresztülvinnie a parlamentben a nyugdíjreformot, az egészségügyi reformot és a szociális támogatások reformját is. Ugyancsak döntés született arról, hogy januártól a forgalmi adó alsó sávja tíz százalékról 14 százalékra emelkedik, 2013-tól kezdve pedig az áfa egységesen 17,5 százalékos lesz.
   
Amennyiben Václav Klaus államfő aláírja a törvényeket, azok január 1-jén lépnek életbe.
   
A szociáldemokraták a szavazás után bejelentették: várhatóan az alkotmánybíróságon támadják meg az elfogadott törvényeket. Bohuslav Sobotka, szociáldemokrata pártelnök közölte, hogy választási győzelme esetén a CSSD a reformtörvények többségét felülbírálja. "Készek vagyunk mindent megtenni annak érdekében, hogy ezeket a törvényeket később megváltoztassuk és emberibbé tegyük" - mondta Sobotka újságíróknak.
   
"Nagy csata volt. Az ellenzék hozzáállása teljesen romboló és elfogadhatatlan volt. Úgy vélem, hogy a kormánykoalíció a küzdelemben megerősödött és egységesebb lett" - jelentette ki Petr Necas miniszterelnök a törvényjavaslatok megszavazása után.
   
Radek John, a koalíciós Közügyek párt elnöke szerint a CSSD "populista színházat" csinált a parlamentből. "Értem, hogy a reformok kellemetlenek, de ezeket a törvényeket el kellett fogadni" - vélekedett Karel Schwarzenberg a TOP 09 párt elnöke, külügyminiszter.
   
Az október 25-én kezdődött és csak vasárnap éjjel véget ért ülésszak azzal vonul be a cseh parlamentarizmus történetébe, hogy az 1989-es rendszerváltás után ez volt az első olyan eset, amikor egy párt széleskörű obstrukciót alkalmazott, kísérletet téve arra, hogy megakadályozza a reformcsomag elfogadását, összesen 15 törvény és módosító javaslat megszavazását.
   
A szociáldemokratáknak sikerült elérniük, hogy az összes reformtörvényt egyetlen ülés keretében vitassák meg, mégpedig szünet nélküli nappali és éjjeli tárgyalásokon. Erre reagálva a koalíció az ülés kezdetén megszavazta, hogy egy-egy témához minden képviselő csak kétszer tíz percben szólhat hozzá. Később a koalíciónak sikerült keresztülvinnie, hogy több reformtörvény-javaslat vitáját összekapcsolták, aminek következtében a vita egésze viszonylag lerövidült.
   
A gyakorlatban a maratoni vita úgy nézett ki, hogy a szociáldemokraták a végtelenségig szónokoltak, s minduntalan kísérletet tettek arra, hogy az éppen jelenlévő képviselőkkel megszavaztassák az egész témakör elhalasztását. Ezekre a kísérletekre a múlt hét folyamán szinte minden éjjel többször is sor került, de a kormánykoalíció résen volt, s a tárgyalóterembe hirtelen visszasereglett képviselői mindig megakadályozták a halasztást.
   
A képviselők döntő többsége közben egy héten át a parlament épületében aludt, egymást váltva, mert a különféle megszakítások mindig legfeljebb néhány órásak voltak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink