hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Chipsadó: megkezdődtek az elbocsátások a termékdíj miatt

  • MTI/Népszabadság

A népegészségügyi termékdíj által leginkább érintett édesiparban megkezdődtek az elbocsátások, a Bonbonetti Kft. a napokban csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központnál - írja a Népszabadság hétfői számában.

Sánta Sándor vezérigazgató a Népszabadságnak elmondta: a társaságnak hatvankét dolgozójától kell megválnia, a Bonbonetti a már megszavazott chipsadó miatt kényszerült a leépítésre. Már a parlament előtt van a teher növeléséről, az érintett termékkör szélesítéséről szóló javaslat, amelynek következtében további állások szűnhetnek meg az ágazatban - közölte a cégvezető.

Szeptemberben a Chio már bejelentette, hogy az adó miatt Franciaországban és Csehországban valósítja meg az eredetileg Magyarországon tervezett fejlesztéseit - emlékeztet a lap. A Népszabadság úgy tudja, hogy más élelmiszer-ipari cégeknél is napirenden vannak a leépítések az adó miatt.

A népegészségügyi adóból a kormány az idén ötmilliárd, jövőre húszmilliárd forint bevételre számított, a szakmai szövetségek szerint azonban az adó nyomán jövőre 25 milliárdos fizetési kötelezettségük lenne az érintett cégeknek, ennek több mint felét az édesiparnak kellene az idén kitermelnie.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közlése szerint az érintett cégek 566,6 millió forintot vallottak be szeptemberre - ismerteti a lap, hozzátéve: a gyártók, kereskedők a nyár folyamán jókora készleteket halmoztak fel az adó által érintett termékekből, ami miatt kitolódott az adóköteles termékek forgalomba kerülésének ideje.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-jd

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Megváltozott munkaképességű dolgozó pótszabadság arányosítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink