hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szocpol feltételek: legyen 2 gyerek, bejelentett munka, de ne legyen köztartozás

  • adozona.hu

Legkevesebb két gyerek után jár a jövőben a szocpol. Igazolni kell azt is, hogy az egyik szülőnek van bejelentett munkája és nincs köztartozása. A vissza nem térítendő támogatás mértéke függ a gyerekek számátó, a leendő lakás nagyságától és az energiahatékonyságtól. A miniszterelnök meghirdette az első Orbán-kormány idején megismert Fészekrakó-program újabb változatát, amelyet bajba jutott hitelesek is igényelhetnek.

Néhány előzetes megjegyzés kíséretében ismertette Orbán Viktor az otthonteremtési program részleteit, amelyet a kormány a legutolsó ülésén fogadott el - írja a hvg.hu. "Az első kérdés, amelyet minden józanul gondolkodó ember feltesz, válság idején: van-e értelme otthonteremtő programot meghirdetni" – mondta a kormányfő hozzátéve, a válság mellett a devizahitel is nehezíti a helyzetet. Mint mondta, "természetesen kezelni kell az emberekre rátukmált devizahitelek helyzetét, de akiknek szüksége van nagyobb otthonra vagy egyáltalán otthonra, annak biztosítani kell a forinthitelt". A kormány úgy számol, hogy ha 1-2 éven belül véget ér a válság, akkor az országnak 2014-re a legversenyképesebb gazdaságot kell biztosítania.

Orbán szavai szerint az új programnak a felfutási ideje, akárcsak a Fészekrakó-program esetében, 6-12 hónap lesz. A miniszterelnök szerint azért van szükség erre a programra, mert a fiataloknak lakásra van szüksége, otthonra, emellett figyelembe kell venni, hogy az építőiparnak is növekednie kell.

Szocpol: négy gyerekért 2,5 millió is járhat

A kormányfő szerint az előző államilag támogatott lakásprogram és szocpol hibája az volt, hogy nem volt összekötve a munkavállalással. Most csak az a házaspár vehet részt a programban, ahol legalább az egyik félnek van munkája. Csak az fog szocpolt kapni, akinek nincs köztartozása.

Vissza nem térítendő támogatást az kap, akinek az igénylés pillanatában nincs lakása. Feltétel lesz, hogy legalább az egyik szülő hat hónapos bejelentett munkahellyel rendelkezzen, és ne legyen köztartozása. Az ingatlannak legalább B energetikai kategóriájúnak kell lennie, az építési és vásárlási költségeket pedig számlával kell igazolni.

A cikk folytatását itt olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletszámítás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink