hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kényszerintézkedések a NAV-nál: a java csak most jön

  • adozona.hu

A kényszerű költségvetési kiigazítás, az idei és jövő évi adótörvény-változások, de még egy európai bírósági ítélet is egy halom pluszmunkát ad a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), amelyre a Nemzetgazdasági Minisztérium hű fegyverhordozójaként tekint.

hvg.hu: Szeptemberig a várt áfabevételeknek mindössze ötvenöt százaléka jött be a költségvetésbe. Mi lehet ennek az oka? A Nemzetgazdasági Minisztérium fölültervezte az áfabevételt vagy önök nem voltak elég eredményesek az adó beszedésében?

Varga Árpád: Arról, hogy hogyan terveznek és a folyó évi bevételek hogyan alakulnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes nyilatkozni. Az adóhatóság legfeljebb annyit tud mondani, hogy ellenőrzés, illetve végrehajtás hatására a befolyó összeghez mennyit tudott egy adott időszakon belül hozzátenni.

hvg.hu: Érhette önöket kritika amiatt, hogy a végrehajtások nem hoztak eleget?

V. Á.: A végrehajtások rendes ütemben mentek. Az ellenőrzés során feltárt adókülöbözet, amit idén megállapítottunk, ugyanolyan szinten van, mint tavaly – márpedig 2010 erős év volt, mert kiemelkedő bevételt tudtunk produkálni. A végrehajtási oldalon pedig még a tavalyinál is előrébb vagyunk. Ez azt jelenti, hogy kényszerintézkedés útján szeptermberig többet szedtünk be, mint egy évvel korábban ilyenkor.

hvg.hu: Csak közben megnőtt az elvárás. Matolcsy György szeptember elején jelentette be, hogy a költségvetés megnövekedett ez évi hiánya miatt további százmilliárd forint bevételre van szükség, és ennek egy részét az áfa növelésével hoznák be.

V. Á.: Igen, a minisztérium negyvenmilliárddal több áfát vár el tőlünk idénre.

hvg.hu: És hogyan lehet ennyit három hónap alatt beszedni? Volt, aki azt mondta, hogy az idő túl rövid, mások szerint a 2500 milliárd kintlévőséghez képest ez nem is nagy tétel.

V. Á.: Az áfabevétel úgy jön ki, hogy van egy befizetési és egy visszaigénylési oldal. Nagyjából 2500 milliárdos egyenleget terveztek a költségvetésbe - ehhez képest olyan 4400 milliárd körül van a befizetési és 1900 milliárd körül az az összeg, amit visszaadunk visszaigénylésekre. Az ellenőrzésekkel a probléma ott van, hogy ha most egy revizor kimegy, és talál is valamilyen adókülönbözetet, akkor könnyen lehet, már jövő év január-februárt írunk, mire ebből jogerős megállapítás lesz. Az adózó észrevételt tehet, fellebezhet, fizetési halasztást kérhet – egy csomó olyan legális lehetőség van, amivel egy időre el lehet halasztani a fizetést. Így ebből idén már nem lehet bevételünk. A fordított eset, amikor valaki pénzt vár tőlünk. Ha itt tudunk valamennyit viszatartani, mert például nem látjuk, hogy valós gazdasági esemény van a számlaadás hátterében, vagy kiderül, fiktív volt a számla, akkor ennyivel több áfa marad a költségvetésben. Ezeket az úgynevezett kiutalás előtti ellenőrzéseket szeretnénk most megerősíteni.

hvg.hu: Végrehajtásból egy évben beszednek nagyjából 300 milliárd forintot. Hogyhogy csak ennyit, amikor az adóhatósággal szembeni lejárt tartozás ennek több mint nyolcszorosa?

Az interjú folytatását olvassa el a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs