hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jóváhagyta az adórendszer átalakítását a cseh kormány

  • MTI

Jóváhagyta az adórendszer átalakítását a Petr Necas miniszterelnök vezette jobbközép cseh kormány. A kabinet szerdai ülésén jóváhagyott tervezetet még a parlamentnek is el kell fogadnia, ami nem lesz könnyű, mert a szenátusban, azaz a felsőházban a szociáldemokrata ellenzéknek van többsége.

A kormány döntése alapján Csehországban 2013 januárjától megszűnik a néhány éve bevezetett szuperbruttó bérezés, melynek adóterhe egységesen 15 százalék volt. Ehelyett a jövedelem- és a társasági adó egységesen 19 százalékos lesz a jövőben.
   
A pénzügyminisztérium javaslatára eltörlik az osztalékok megadóztatását. Megszűnnek a különféle kivételek és kedvezmények is. A nagyon népszerű étkezési jegyek adókedvezményét szintén eltörölnék, de helyette évi 3000 koronával (122 euró) egységesen csökkenthető lesz minden munkavállaló adóalapja. Ez a tervezett lépés kiváltotta a szakszervezetek, valamint a baloldali ellenzék éles bírálatát. A koalíciós Közügyek Pártja sem értett egyet az elképzeléssel. A szociáldemokraták jelezték, hogy választási győzelmük esetén visszaállítanák az étkezési jegyeket. Manapság ez Csehországban a leggyakoribbi kedvezmény, amit a munkaadó alkalmazottainak nyújt. A munkaadó ennek fejében adókedvezményt élvezhet.  A jövőben adókedvezmény csak a beruházásokhoz jár majd.
   
A pénzügyi tárca számításai szerint az adóváltozások némi könnyebbséget jelentenek majd a polgároknak, egy (szuperbruttó formájában) havi 30 ezer cseh koronát (1225 euró) kereső polgár 2013-tól mintegy 279 koronával (11 euró) alacsonyabb adót fizetne.
   
A szociális és nyugdíj alapba befizetett eddigi  járulékok helyett a jövőben a cégek egységesen 32,5 százalékos adót fizetnének minden egyes alkalmazott után. Az alkalmazottak egészségügyi járulékai két százalékponttal emelkednének.
   
A jelzálogkölcsönnel rendelkező egyének az eddigi 300 ezer korona helyett a jövőben csak 80 ezer koronát írhatnak majd le adóalapjukból.
   
A tervezett lépések között szerepel még, hogy a jövőben a szerencsejátékok megadóztatása ugyanolyan nagyságú lenne, mint bármely más vállalkozásé.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink