hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üdülési csekk kontra SZÉP kártya: költségek, adóvonzat

  • dr. Marosi Andrea

A cafeteria rendszerek gyakorlati alkalmazásának legforróbb témája 2011 nyarán az üdülési csekk és az őt leváltó Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) témája. A munkáltatók szemszögéből prioritás az új juttatási elem helyes alkalmazásának megismerése, illetve az évközi váltás zökkenőmentes megoldása. Bár egyre több és több információ lát már napvilágot a témával kapcsolatban, még mindig sokan bizonytalanok a jövőt illetően.

Az üdülési csekket még 2011. szeptember 30-áig lehet kedvezményes adózással igényelni, ezt követően már bérjellegű kifizetésként adózik. A SZÉP kártya elméletileg 2011 júliusától indult útjára, gyakorlatban a 2012-es cafeteria választásokat követően várható az elterjedése szélesebb körben.

Mindkét cafeteria elem a belföldi üdültetés, rekreáció támogatását tűzi ki céljául. A SZÉP-kártya esetén azonban az üdülési csekkhez képest jelentős változás, hogy a kiegészítő szolgáltatásokat (pl. állatkerti belépőjegy, fürdőbelépő megvásárlása stb.) csak akkor lehet igénybe venni, ha legalább egy éjszaka erejéig a szálláshelyet is a SZÉP-kártyával fizetjük ki – azaz önmagában, szállás nélkül a kiegészítő szolgáltatásokat sem lehet megvásárolni. További különbség még a hordozó, hiszen a papíralapú csekket a kártya váltja fel. Ez kétségkívül a nagyobb szállodáknak kedvez, hiszen a kártya alapú szolgáltatás elfogadása sok szállásadó helyen még nem megoldott.

Adózási háttér

Mind az üdülési csekk, mind pedig a SZÉP kártya béren kívüli juttatásnak minősül, hasonló adózási háttér jellemzi őket. Ezen juttatások nem képeznek tb-járulékalapot, 16 százalék adó terheli a kifizetőt. Az adó alapját 1,19-es szorzóval kell megállapítani. Gyakorlati oldalról: 19,04-es szorzóval számolunk, tehát 10 000 Ft értékű cafeteria juttatás a munkáltatónak 11 904 Ft-jába kerül.

Mindez a törvényi előírásoknak megfelelő értékhatárig érvényes, azaz üdülési csekk esetén 78.000 Ft/munkavállaló/év, azonban ez az összeg többszörözhető, hogy ha a juttatást közeli hozzátartozó részére is kérjük. A SZÉP kártya esetén az értékhatár 300.000 Ft/munkavállaló/év. Mindkét cafeteria elem esetén fontos tudnivaló, hogy több juttató esetén sem léphetők túl az említett értékhatárok. Ennek okán célszerű a munkavállalókat nyilatkoztatni.

Érdekesség, hogy 2011-ben akár egymás mellett is adható az üdülési csekk és a SZÉP kártya.

Kapcsolódó költségek

A SZÉP kártya juttatásával kapcsolatos költségek jóval kedvezőbbek lesznek a munkáltatók és az elfogadóhelyek számára is. Míg az üdülési csekk megrendelése kapcsán akár nettó 7,5 százalékos kezelési költséget is felszámoltak a megrendelő munkáltatók felé, addig a SZÉP kártya esetén semmiféle hasonló költség nem terheli majd a cégeket.

Az üdülési csekk esetén további költséget jelentett a munkáltatóhoz történő kiszállítás, megrendelésenként. A SZÉP kártyánál ezzel a költséggel sem kell számolni, tekintettel arra, hogy a meglévő kártyákra már csak utalni kell a cafeteria választásoknak megfelelő ellenértéket.

Várhatóan az elfogadóhelyek is jobban fogják kedvelni az új juttatási elemet, hiszen az üdülési csekknél alkalmazott akár 6 százalék + áfa elfogadóhelyi jutalékhoz képest szinte felüdülést jelent majd számukra a SZÉP kártya kormányrendeletben maximált 1,5 százalékos jutalék.

Az új juttatási elemnél az esetleges kártyadíj merülhet még fel: az első SZÉP kártya ingyenes lesz a munkavállalóknak, csak abban az esetben kell majd fizetniük legfeljebb 1500 forint+áfa díjat, amennyiben társkártyát szeretnének igényelni valamely hozzátartozójuk részére.

Érvényesség időtartama

Az üdülési csekk a kibocsátástól számított egy évig használható fel. Amennyiben a munkavállaló még a lejáratot megelőzően meg akarja azt hosszabbítani, további költség ellenében megteheti azt.

A SZÉP kártyára utalt összeg a következő év végéig használható fel a munkavállaló számára. Amennyiben azonban a felhasználás nem történik meg, a kártyán lévő összeg elvész.

üdülési csekk

SZÉP kártya

Felhasználhatóság

2011.09.30-ig

2011. július 1-jétől

Adóvonzat

éves szinten 78.000 Ft-ig 19,04%, közeli hozzátartozóknak is adható

éves szinten 300.000 Ft-ig 19,04%

Költségek

- akár 7,5%+áfa kezelési költség a munkáltató felé

- elfogadóhelyi jutalék: 6%+áfa

- kiszállítási díj

- nincs kezelési költség a munkáltató felé

- elfogadóhelyi jutalék: max. 1,5%

- társkártya díja: 1500 Ft+áfa

Érvényesség

kibocsátástól számított 1 év

juttatástól számított következő év december 31-éig

Forrás: Sodexo

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Dán jövedelem adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Fehér kártya

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink