hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üdülési csekk kontra SZÉP kártya: költségek, adóvonzat

  • dr. Marosi Andrea

A cafeteria rendszerek gyakorlati alkalmazásának legforróbb témája 2011 nyarán az üdülési csekk és az őt leváltó Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) témája. A munkáltatók szemszögéből prioritás az új juttatási elem helyes alkalmazásának megismerése, illetve az évközi váltás zökkenőmentes megoldása. Bár egyre több és több információ lát már napvilágot a témával kapcsolatban, még mindig sokan bizonytalanok a jövőt illetően.

Az üdülési csekket még 2011. szeptember 30-áig lehet kedvezményes adózással igényelni, ezt követően már bérjellegű kifizetésként adózik. A SZÉP kártya elméletileg 2011 júliusától indult útjára, gyakorlatban a 2012-es cafeteria választásokat követően várható az elterjedése szélesebb körben.

Mindkét cafeteria elem a belföldi üdültetés, rekreáció támogatását tűzi ki céljául. A SZÉP-kártya esetén azonban az üdülési csekkhez képest jelentős változás, hogy a kiegészítő szolgáltatásokat (pl. állatkerti belépőjegy, fürdőbelépő megvásárlása stb.) csak akkor lehet igénybe venni, ha legalább egy éjszaka erejéig a szálláshelyet is a SZÉP-kártyával fizetjük ki – azaz önmagában, szállás nélkül a kiegészítő szolgáltatásokat sem lehet megvásárolni. További különbség még a hordozó, hiszen a papíralapú csekket a kártya váltja fel. Ez kétségkívül a nagyobb szállodáknak kedvez, hiszen a kártya alapú szolgáltatás elfogadása sok szállásadó helyen még nem megoldott.

Adózási háttér

Mind az üdülési csekk, mind pedig a SZÉP kártya béren kívüli juttatásnak minősül, hasonló adózási háttér jellemzi őket. Ezen juttatások nem képeznek tb-járulékalapot, 16 százalék adó terheli a kifizetőt. Az adó alapját 1,19-es szorzóval kell megállapítani. Gyakorlati oldalról: 19,04-es szorzóval számolunk, tehát 10 000 Ft értékű cafeteria juttatás a munkáltatónak 11 904 Ft-jába kerül.

Mindez a törvényi előírásoknak megfelelő értékhatárig érvényes, azaz üdülési csekk esetén 78.000 Ft/munkavállaló/év, azonban ez az összeg többszörözhető, hogy ha a juttatást közeli hozzátartozó részére is kérjük. A SZÉP kártya esetén az értékhatár 300.000 Ft/munkavállaló/év. Mindkét cafeteria elem esetén fontos tudnivaló, hogy több juttató esetén sem léphetők túl az említett értékhatárok. Ennek okán célszerű a munkavállalókat nyilatkoztatni.

Érdekesség, hogy 2011-ben akár egymás mellett is adható az üdülési csekk és a SZÉP kártya.

Kapcsolódó költségek

A SZÉP kártya juttatásával kapcsolatos költségek jóval kedvezőbbek lesznek a munkáltatók és az elfogadóhelyek számára is. Míg az üdülési csekk megrendelése kapcsán akár nettó 7,5 százalékos kezelési költséget is felszámoltak a megrendelő munkáltatók felé, addig a SZÉP kártya esetén semmiféle hasonló költség nem terheli majd a cégeket.

Az üdülési csekk esetén további költséget jelentett a munkáltatóhoz történő kiszállítás, megrendelésenként. A SZÉP kártyánál ezzel a költséggel sem kell számolni, tekintettel arra, hogy a meglévő kártyákra már csak utalni kell a cafeteria választásoknak megfelelő ellenértéket.

Várhatóan az elfogadóhelyek is jobban fogják kedvelni az új juttatási elemet, hiszen az üdülési csekknél alkalmazott akár 6 százalék + áfa elfogadóhelyi jutalékhoz képest szinte felüdülést jelent majd számukra a SZÉP kártya kormányrendeletben maximált 1,5 százalékos jutalék.

Az új juttatási elemnél az esetleges kártyadíj merülhet még fel: az első SZÉP kártya ingyenes lesz a munkavállalóknak, csak abban az esetben kell majd fizetniük legfeljebb 1500 forint+áfa díjat, amennyiben társkártyát szeretnének igényelni valamely hozzátartozójuk részére.

Érvényesség időtartama

Az üdülési csekk a kibocsátástól számított egy évig használható fel. Amennyiben a munkavállaló még a lejáratot megelőzően meg akarja azt hosszabbítani, további költség ellenében megteheti azt.

A SZÉP kártyára utalt összeg a következő év végéig használható fel a munkavállaló számára. Amennyiben azonban a felhasználás nem történik meg, a kártyán lévő összeg elvész.

üdülési csekk

SZÉP kártya

Felhasználhatóság

2011.09.30-ig

2011. július 1-jétől

Adóvonzat

éves szinten 78.000 Ft-ig 19,04%, közeli hozzátartozóknak is adható

éves szinten 300.000 Ft-ig 19,04%

Költségek

- akár 7,5%+áfa kezelési költség a munkáltató felé

- elfogadóhelyi jutalék: 6%+áfa

- kiszállítási díj

- nincs kezelési költség a munkáltató felé

- elfogadóhelyi jutalék: max. 1,5%

- társkártya díja: 1500 Ft+áfa

Érvényesség

kibocsátástól számított 1 év

juttatástól számított következő év december 31-éig

Forrás: Sodexo

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási díj dolgozóra számfejtése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó személye, vendéglátás, áfa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X