hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jön a füstadó?

  • lapszemle

Erőteljes centralizáció irányába indul a kormány az új önkormányzati törvénnyel. Az általános iskolák és a kórházak az államhoz kerülhetnek, s kötelezővé tennék – talán más néven – a körjegyzőségek bevezetését a kistelepüléseknek. A helyi adóknál viszont nagyobb mozgásteret kapnak a városok, írja a Világgazdaság.

A helyi adók kapcsán kapják a legnagyobb mozgásteret az önkormányzatok: a mostaninál sokkal nagyobb adókivetési joguk lesz, gyakorlatilag bármilyen adót kivethetnek, kivéve természetesen azokat, amelyeket az állam szed be. Be lehet-e vezetni például a füstadót – ezt a szélsőséges példát kapta meg kérdésként Tállai András. Válaszában elmondta: ha egy település vezetése ilyen extrém lépésre szánná el magát, abban egy korlátjuk lenne, mégpedig az, hogy a következő önkormányzati választáson el kell számolniuk a választóik felé ezzel. Bevezetik a feladatfinanszírozást, a hitelfelvételnél a városok nem vállalhatnak olyat, amiről nem tudják, hogy miből finanszírozzák. Megnő az állami kontroll is.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

GDPR, iratanyagok átadása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink