hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Akár 98 százalékkal is adózhatna a korhatár előtti nyugdíj?

  • adozona.hu

A kormány arra készül, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért nyugdíjasokat visszatereli a munka világába, s a ki mégsem mond le nyugdíjáról az adózni fog ebből a jövedelemből. Nem is keveset. A minisztérium egyelőre nem nyilatkozik.

A tudósítások arról szólnak, hogy ez nem lesz kötelező,  választani lehet majd a  nyugdíj és az ismételt munkába állás között, de aki nem mond le a nyugdíjáról,  annak a nyugdíja nem lesz adómentes, hanem a legmagasabb adókulcs szerint lesz adóköteles. (Időközben a Belügyminisztérium lezárta a rendvédelmi szakszervezetekkel folytatott tárgyalást. Utóbbiak elfogadhatatlannak tartják, hogy a szolgálati nyugdíjat a legmagasabb adókulccsal adóztatnák meg a jövőben.)

Felmerül azonban a kérdés, hogy mit jelenthet ez a gyakorlatban?

Jelenleg ugyanis minden személyi jövedelem után  egyetlen, 16 százalékos adókulccsal kell adózni, vagyis a hatályos személyi jövedelemadó törvény szerint nincs „legmagasabb”  adókulcs. Sokan úgy vélik, hogy ez a felröppent hír egy magasabb – sokak által  nagyon is indokoltnak tartott – adókulcs visszaállításának szándékát vetíti előre. Mások azonban nem hiszik, hogy a kormány feladná az egykulcsos személyi jövedelemadóról vallott elvét.

Akkor mégis mit jelenthet ez?

Bár a hatályos személyi jövedelemadó törvényben nincs legmagasabb adókulcs, de az elhíresült felmondási pénzekre kirótt 98 százalékos büntető adó létezik, vagyis van a személyi jövedelmekre „legmagasabb adókulcs”.

Elvileg tehát a kormány  elképzelése azt (is) jelentheti, hogy ezt a  98 százalékos adót (mint legmagasabb adókulcsot) terjesztenék ki az érintettek nyugdíjára? Ha ez így lenne, a nyugdíj 2 százaléka vagy a munkába visszatérés között kellene választani.

Megkérdeztük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot arról, hogy a legmagasabb adókulcs kapcsán tulajdonképpen miben gondokodik a kormány, egy újabb adókulcs bevezetését tervezi vagy a már „hatályban” lévő, jelenleg is létező adókulcsok legmagasabbikával sújtanák ezeket a jövedelmeket. Arra is rákérdeztünk, hogy milyen mértékű adóztatást tart a kormány most reálisnak. A minisztréium röviden csak annyit reagált: "a kormánydöntést követően tudunk információval szolgálni a nyugdíjazás témakörében".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipa – távmunkavégzés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Munkábajárás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink