hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj korhatár alatt: vége a dolgos éveknek?

  • Molnár László

Az utóbbi hetekben kiszivárogtatott hírként jelent meg, hogy a Széll Kálmán Tervben megfogalmazottakkal összhangban a korhatár előtti öregségi nyugdíjrendszer átalakításakor – e kör jövedelemszerző tevékenységét tovább korlátoznák, illetve megszüntetnék. Összefoglaltuk, mik a hatályos szabályok.

2008. január 1-jétől az előrehozott öregségi nyugdíjra (tehát korhatár előtti nyugdíjazás) jogosultság feltétele, hogy – többek között – a biztosítási jogviszony legkésőbb az előrehozott öregségi nyugdíj megállapításának napjáig megszüntetésre kerüljön – tehát a további munkavégzéshez új szerződést kell kötni. A teljesség kedvéért, 2010. január 1-jétől az öregségi teljes- és résznyugdíj megállapítása esetén is szükséges a biztosítási jogviszony megszüntetése.

Ha a megszüntetett jogviszony helyébe egy új jogviszony lép, akkor arra 2008-tól már szintén új szabályok vonatkoztak. Ezek lényege, hogy mindazoknak, akik 62 éves koruk betöltése előtt öregségi, illetve öregségi jellegű nyugdíjasként keresőtevékenységet folytattak, bizonyos nagyságú munkajövedelem megszerzése után a saját jogú nyugdíjat szüneteltetni kellett. (1997. évi LXXXI. törvény /továbbiakban: Tny./ 83./B §)

A nyugdíjszüneteltetés jelenlegi szabályai

 2011. január 1-jétől, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött

- előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban,

- nők kedvezményes (40 éves) öregségi nyugdíjában

- korkedvezményes öregségi nyugdíjban,

- bányásznyugdíjban,

- korengedményes nyugdíjban,

- az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjában,

- az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről
   szóló törvény alapján járó öregségi nyugdíjban, vagy

- a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény alapján járó  öregségi nyugdíjban részesülő személy a tárgyévben biztosítással járó jogviszonyban áll, illetőleg egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja az úgynevezett éves keretösszeget (2011-ben a minimálbér 18-szorosát, 1 millió 404 ezer forintot), akkor az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. A keretösszeg eléréséről az érintett nyugdíjasnak kell tájékoztatnia a nyugdíjfolyósítót.

Az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár 2010. január 1-jétől megváltozott (Tny. 18.§), az 1952. január 1-je előtt születettek vonatkozásában a betöltött 62. életév. A nyugdíjkorhatár emelése az 1952-ben született korosztállyal kezdődően fokozatosan fél évvel (183 nappal) emelkedik és az 1956. után született korosztállyal ér véget, akik esetében 2021. évtől már a 65. betöltött életév érvényesül.

 2011. január 1-jétől a minimálbér havi összegének változására figyelemmel 78 ezer forint * 18 = 1.404 ezer forintra emelkedett az ún. éves keretösszeg. 2010-től már az országgyűlési, valamint az önkormányzati képviselők, továbbá a polgármesterek öregségi nyugdíjára is a 2009. december 31-ét követően szerzett kereset, jövedelem mértékétől fennáll a szüneteltetési kötelezettség. Nem kell szüneteltetni olyan személy nyugellátásának folyósítását, aki 2007. december 31-én – az előzőekben ismertetett – nyugellátásban részesült. Az említett rendelkezést a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíjára is alkalmazni kell. A korlátozás esetükben a hivatásos szolgálat külön törvény szerinti felső korhatárának (a hivatásos állomány tagjára születési éve alapján irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnál 5 évvel alacsonyabb életkor) betöltésekor szűnik meg.

A nyugellátás szüneteltetésének ciklikussága abban áll, hogy az említettek szerinti nyugellátásban részesülő személyek ellátásainak folyósítását a jövedelemhatár elérése után – az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától egészen a tárgyév december 31-éig – a nyugdíjfolyósító szerv minden évben hivatalból szünetelteti, majd az adott évet követő év januárjától a nyugellátást továbbfolyósítja mindaddig, amíg a nyugdíjas jövedelme újból el nem éri az adott évre meghatározott keretösszeget. A nyugellátás szüneteltetésének időtartama alatt az érintettek ugyan nyugdíjasnak minősülnek, de a nyugdíjukat egészen a következő év januárjáig nem kaphatják kézhez.

 Az újbóli folyósítás során a jogosultakat az ellátásuk az időközben végrehajtott emelésekkel megemelt összege illeti meg. Ugyanakkor a felsorolt nyugellátásban részesülő személyeknek nemcsak a kötelező szüneteltetés tényével kell számolniuk, hanem a visszafizetés kötelezettségével is, amennyiben a nyugdíjjárulék alapja a keresethatárt, vagy ha úgy tetszik az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg. Ilyenkor a december havi nyugdíjat vissza kell fizetni.

Példa

Az 1951. június 1-jén született férfi 2011. május 31-ével megszüntette munkaviszonyát, az előrehozott öregségi nyugdíj 2011. június 1-jétől való igénybevétele céljából. 2011. június 1-jétől foglalkoztatójával folytatólagosan újabb munkaviszonyt létesített.

Ebben a következőképpen  alakul a nyugdíj és a kereset együttes igénybevételének lehetősége:

2011. évben az előzőekben említett éves keretösszeg 1.404.000 forint.

A példabeli nyugdíjas, nyugdíjazását követően 2011. június 1-jétől 2011. december 31-ig a teljes éves keretösszeggel (1.404.000,-Ft) „gazdálkodhat” nyugdíjának korlátozása nélkül.

Ha részére 2011 októberében kifizetésre kerülne mondjuk 1.500.000 forint , úgy nyugdíjának folyósítása 2011. november 1-jétől 2011. december 31-éig szüneteltetésre kerül.

Előfordulhat, hogy az 1.500.000 forint kifizetése – például megbízás teljesítése – 2011 decemberben történik meg, ebben az esetben a nyugdíjast csak a 2011 december havi nyugdíjösszegének visszafizetési kötelezettsége terheli.

Természetesen 2012. január 1-jétől a nyugdíj újra folyóstják.(Feltéve, hogy a jelenlegi szabályok maradnak érvényben.)

2009. december 31-éig a Tny. 83/B.§-a alapján a nyugellátás kötelező szüneteltetése  csak az állami adóhatóság adatszolgáltatásán alapulhatott. A változás 2010. január 1-jétől az jelenti, hogy a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósításának szüneteltetéséről, újbóli folyósításáról, valamint a jogalap nélkül felvett nyugellátás visszafizetéséről nem kizárólag az APEH által közölt éves keretösszegre vonatkozó összesített adatok alapján van lehetősége gondoskodni, hanem a nyugellátásban részesülő személynek a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság részére folyósítási törzsszámra való hivatkozással tett bejelentése alapján is.

Ez azt jelenti, hogy a nyugellátásban részesülő személy 15 napon belül köteles bejelenteni az éves keretösszeg elérésének tényét.

Tekintettel arra, hogy a jövedelemhatárt meghaladó kereset bejelentését a törvény kötelező jelleggel írja elő az érintetteknek, ezért annak elmulasztása esetén – az éves keretösszeg elérését követő hónap első napja után – jogalap nélkül felvett nyugellátást – vissza kell fizetni, amennyiben erre a felvételtől számított kilencven napon belül írásban kötelezik.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink