hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa-döntés: az MSZP szerint dilettáns ötlet a Mol-pakett eladásának ötlete

  • MTI

Az MSZP szerint nem érte váratlanul a kormányt az Európai Unió Bíróságának csütörtöki döntése, hogy nincs összhangban a közösségi joggal a magyar áfa-szabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést.

Tukacs István pénteki sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére azt mondta: a kieső bevételek pótlására a kabinetnek fel kellett készülnie, véleménye szerint ezt támasztja alá, hogy Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára már a múlt héten az orosz tulajdonból a közelmúltban visszavásárolt Mol-részvénycsomag egy részének esetleges eladásáról beszélt. A csütörtöki ítélethirdetés után pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium is azt tudatta, hogy amennyiben a jövő évet illetően szükséges, a kormány a költségvetési bevételek növelése érdekében mérlegelni fogja a Mol-részvénycsomag egy részének értékesíthetőségét.
   
Az MSZP-s képviselő ugyanakkor úgy tartja, hogy a szükséges mintegy 100-120 milliárd forint előkerítésére megfelelő megoldás lehet a hitelfelvétel, illetve a költségvetési tartalékok egy részének felhasználása, elfogadhatatlan azonban, hogy állami vagyont használjanak fel erre a célra. Így dilettantizmusnak nevezte, hogy a kormány kilátásba helyezte a nemrégiben visszavásárolt Mol-pakett értékesítését.
   
"Józan ember sosem akar olyasmit eladni, amit más egyelőre nem akar megvenni. (...) Ezért a Mol-részvények zuhanórepülése teljesen érhető. A kormány ezzel a kóbor ötlettel egy megszerzett vagyont leértékelt" - jelentette ki, megjegyezve, elfogadhatatlan, hogy egy ilyen ügyben a nyilvánosság előtt folyjon kormányzati ötletelés.
   
Ugyancsak kérdésre válaszolva Tukacs István közölte: a szocialista kormányok azért nem változtattak az elmúlt években az unió által kifogásolt áfa-szabályozáson, mert meg akarták várni a bíróság döntését, ahogy az Orbán-kormány által készített költségvetés sem számolt ezzel a döntéssel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy véleménye szerint áfa-ügyben a lehető legnagyobb szigorra van szükség, elkerülve, hogy bárki jogszerűtlenül igényeljen vissza általános forgalmi adót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyed külföldi jogviszony után

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink