hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"A kulcsprobléma az, hogy milyen legyen az áfa a jövőben"

  • MTI

Nem sikerült megegyezni a jövő évi költségvetés tervezetéről és az áfa módosításáról a cseh kormánykoalíciónak. A koalíciós tanács hétfő esti ülése több mint két órás tárgyalás után eredmény nélkül ért véget.

"A kulcsprobléma az, hogy milyen legyen az áfa a jövőben" - mondta Miroslav Kalousek pénzügyminiszter a tanácskozás után újságíróknak. A kormány eredetileg azt tervezte, hogy 2012-től 14 százalékra emelkedik a kedvezményes áfakulcs - amely többnyire alapvető élelmiszerekre, gyógyszerekre, építési anyagokra vonatkozik, s ma 10 százalék -, majd 2013-tól egységesen 17,5 százalékos lenne az áfa. A 20 százalékos normálkulcs 2013-től csökkenne, ugyancsak 17,5 százalékra.
   
A pénzügyminiszter a múlt héten azonban azt javasolta, hogy 2012 januárjától kezdve az áfa egységesen legyen 19 százalékos. Javaslatát Petr Necas miniszterelnök egy hétvégi lapinterjúban támogatta.
   
Necas a Mlada fronta Dnes című lapban a hétvégén kifejtette: "tekintettel az euróövezet súlyosbodó adósságválságára, szigorúbb intézkedéseket kell hoznunk az államháztartás konszolidálása érdekében. Ez azt jelenti, hogy az áfakulcs egy korábbi tervezetnek megfelelően 19 százalék lenne".
   
A legkisebb koalíciós párt, a Közügyek számára azonban a magasabb 19 százalékos egykulcsos áfa elfogadhatatlan, s kivételeket követel például gyógyszerekre, vagy könyvekre és újságokra.
   
Csehország a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékára akarja csökkenteni az államháztartás hiányát jövőre, ez 30 milliárd korona, hozzávetőleg 331 milliárd forint kiadáscsökkentést tesz szükségessé.
   
Kalousek közölte, hogy ennek a célnak az elérésére jelenleg két javaslat van a koalíció előtt, s végső változatról szakértők döntenek. A probléma várhatóan a szerdai kormányülésen is téma lesz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Keresőképtelenség felmondási idő alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink