hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kovács: az Orbán-kormány adópolitikájából hiányzik az átgondoltság

  • MTI

Az MSZP alelnöke szerint a kormány európai uniós szabályt sért az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentességének biztosításával és egyes élőzenei szolgáltatások kedvezményes áfakulcs alá sorolásával, ezért akár eljárás is indulhat Magyarországgal szemben, ami alól - annak lejártával - már a soros elnökség sem jelent védelmet.

Kovács László, az Európai Unió korábbi adóügyi biztosa hétfőn sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: a távközlési különadó miatt az eljárás első lépése - az információkérés - már meg is történt, mivel azt az uniós szabályok szerint csak az ágazaton belüli fejlesztésekre szabad fordítani, és nem lehet visszamenőlegesen kivetni.
   
Szólt arról, hogy noha ezen a területen nincs közösségi szabály, az unió tagországaiban megszokottal ellentétes döntés volt a bioetanol jövedéki adójának emelése is, amiről a közelmúltban döntött a parlament. Hozzátette: szembe ment az uniós gyakorlattal a kormány, amikor a költségvetési hiány csökkentése érdekében nem vagyoni típusú, illetve környezetvédelmi adókat emelt meg, illetve vezetett be.
   
A pálinkafőzéssel kapcsolatban kiemelte: Magyarország kedvezményt kapott a jövedéki adó mértékét illetően, az azonban ismeretlen az unióban, hogy jövedékiadó-köteles termékek után ne kelljen ilyen adót fizetni. "Ebből akár eljárás is lehet, annak végeredménye pedig elég egyértelmű" - mondta. Hasonlóképpen, a tagállamok kedvezményes áfakulcs alá sorolhatják például az élelmiszereket - mint azt az MSZP az alapvető élelmiszerek esetében javasolta is -, az élőzenei szolgáltatásokat, ahogyan az Magyarországon történt, azonban nem, ez tételes szabálysértés - ismertette.
   
Kovács László összefoglalóan azt mondta: az Orbán-kormány adópolitikájából hiányzik az Európai Unióban megszokott átgondoltság, célirányosság és stabilitás. Ezzel összefüggésben kifogásolta az ágazati különadókat is, amiért a cégek azokat a fogyasztókra hárítják át.
   
Az MSZP-s politikus emellett bírálta az egykulcsos személyi jövedelemadót. Mint mondta, az EU fejlettebb országai mind progresszív adórendszert alkalmaznak, az egykulcsos szja-t pedig csak a kelet-közép-európai térség államai, de sok esetben azok is a legszegényebbeket segítő korrekcióval. A magyar kormány ezzel szemben 300 milliárd forintot csoportosított át az alacsonyabb és átlagos keresetűektől a jómódúaknak, ezzel maga idézte elő a problémát, amit most egy még rosszabb megoldással próbál orvosolni - folytatta. Kovács László szerint ugyanis az elvárt béremelés mértékét nem teljesítő cégek szankcionálása elbocsátásokhoz, illetve a fejlesztésekhez elmaradásához vezethet a kis és közepes vállalkozásoknál.
   
Kitért arra is, hogy a munkahelyteremtést a társasági nyereségadó helyett elsősorban a munkáltatói járulék csökkentése segíthetné. Helytelenítette ugyanakkor, hogy Magyarország kimaradt a társasági nyereségadó alapjának számítását egységesítő uniós versenyképességi paktumból, amely az adminisztrációs terheket mérsékelte.
   
Az MSZP alelnöke - ahogy az a szocialista párt sajtótájékoztatóin az utóbbi napokban megszokottá vált - ezen kívül ismét szolidaritásáról biztosította a közmédiából elbocsátott médiamunkásokat, akik szerinte nyilvánvalóan politikai célú tisztogatás áldozatai, és azokat is, "akiket még el fognak bocsátani".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink