hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, ha évek óta nem volt szabadságon?

  • adozona.hu

Mi jár annak a munkavállalónak, aki évek óta nem tudja kivenni a szabadságát? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Vállalati középvezetőként egy élelmiszeripari üzemet vezetek.2000 óta halmozódik a szabadságom, mert évente csak pár napot tudok igénybe venni a más területeken történt létszámleépítések következtében. Munkaviszonyomat rendes felmondással kívánom megszüntetni. Ezzel kapcsolatos kérdéseim: munkáltatóm köteles az elmaradt szabadságomat a munkaviszony megszűnésekor kifizetni?/255 nap/ ha igen, milyen árfolyamon köteles ezt megtenni, hiszen 2000 óta a pénz vásárlóereje folyamatosan csökken? Az elmaradt szabadságért járó bért hogyan kell számolni? Mindig az adott évre jellemző bérrel, amikor a szabadság nem került kiadásra vagy az utolsó időszakra /8.5 évx30 nap/ érvényes bérrel? Az elmaradt szabadnapok kifizetéséről rendelkezik valamely törvény, hiszen a jelzett időszak alatt szabadnapot sem vettem ki, hetente 6 napot dolgoztam?

A szabadságot a munkáltatója mindig az esedékesség évében kellett volna, hogy kiadja. Ezt a Munka Törvénykönyve írja elő és ez alól csak kivételes esetekben enged kivételt tenni. Ugyanígy az Mt. szabályozza azt is, hogy mennyi pihenőnap  illeti meg a munkavállalót. A munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó szabályok megsértése esetén, csakúgy mint a szabadság iránti igénye érvényesítésével munkaügyi bírósághoz fordulhat, amennyiben a cég fizetési hajlandóságot nem mutat. Véleményem szerint a szabadságot a most aktuális bér alapulvételével kell megfizetnie a munkáltatónak. Az ügy összetettségére figyelemmel javaslom, hogy személyesen keressen fel egy ügyvédet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink