hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új járuléktörvény, speciális szabályok - kiket érint?

  • adozona.hu

Az idei évtől, vagyis 2011. január elsejétől életbe lépett változásoknak köszönhetően a magyar járuléktörvény összhangba került az Európai Unió irányelveivel. De mit is jelent ez pontosan?

Január 1-gyel megváltozott a hazai járuléktörvény, s idén már a korábbinál több embert érint. A 2010. december 31-ig hatályos szabályok szerint a magyar járulékkötelezettség csak a magyar jogviszonyban álló vagy a külföldi jogviszony alapján Magyarországon munkát végző magánszemélyekre terjedt ki.

Mindez megváltozott idén, s 2011. január 1-től kiterjed a magyar járulékkötelezettség a külföldi foglalkoztató által külföldön végzett munkából származó jövedelmekre is - amennyiben az EU rendelet (1408/71/EGK vagy 883/2004/EK rendeletek) szerint Magyarországon biztosítottak. Ez a kötelezettség akkor is fennáll, ha a külföldről származó jövedelem nem válik Magyarországon adókötelessé.

Ez esetben a járulékalap meghatározására és a járulékkötelezettségek teljesítésére speciális szabályokat határoz meg a járuléktörvény. Főszabályként a külföldi foglalkoztató köteles a magyar jogszabályok szerint a magyar biztosítottat terhelő járulékokat levonni, illetve a foglalkoztatót terhelő járulékokkal együtt megfizetni és bevallani a külföldről származó, de Magyarországon járulékköteles jövedelmek után.

Ezt megteheti képviselő útján, vagy ennek hiányában saját maga kell, hogy teljesítse, feltéve, hogy a szükséges bejelentésnek eleget tett az adóhatóságnál és foglalkoztatóként nyilvántartásba vették.

A bejelentési kötelezettség elmulasztásakor, az általa foglalkoztatott magánszemély köteles a bejelentési, járulékfizetési és -bevallási kötelezettséget teljesíteni.

Ez azt jelenti, ha egy magánszemély Magyarországon magyar munkaszerződés alapján dolgozik, de mellette egy EU tagállamban felügyelő bizottság vagy igazgatóság tagjaként is részesül díjazásban (pl. tiszteletdíjat kap), úgy 2011-től nemcsak a bérjövedelme után keletkezik Magyarországon járulékkötelezettsége, de a külföldről származó tiszteletdíja után is. Annak igazolására, hogy a tiszteletdíj után Magyarországon és nem a külföldi foglalkoztató országában keletkezik járulékkötelezettség, célszerű a szükséges igazolást beszerezni a magyar hatóságoktól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink