hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérkompenzáció jövőre: így nem vinnének haza kevesebbet a minimálbéresek

  • adozona.hu
3

A szuperbruttó jövő évi felezésével ugyan kevesebb szja-t kéne fizetni, de nem ugyanannyival csökkenne a minimálbéresek adója, mint a másfélszer annyit keresőké. Van megoldás, hogy ne járjanak rosszul a minimálbéresek.

A Népszabadság néhány nappal ezelőtti írásában a Varga Mihállyal készült interjút elemzi: Ennek alapján úgy tűnik, a bérkommandónak meg vannak számlálva a napjai. Varga Mihály szerint az adóváltozások miatt senkinek sem csökkenhet a nettó jövedelme. Eddig a kormány a munkáltatóktól várta el a nettó bérek szinten tartását. Varga Mihály szerint a nettó bérek szinten tartása azonban a kormány feladata, a munkáltatók feladata a bérek reálértékének megőrzése.

Korábban már többször megírtuk, hogy az adójóváírás jövedelem-jogosultsági határának és havi mértékének csökkentése miatt a nettó bérek is alacsonyabbak lettek.Az eddigi kormányzati tervek szerint a csökkenő nettó bérek kompenzációja a munkáltatókra hárult volna. Varga Mihály szerint az ősszel beterjesztésre kerülő adómódosításokban megőrzik a nettó bérek szintjét. A szuperbruttó korrekciós tényező 2012-től érvényes felezése valamivel több, mint 2 százalékkal (2,16) csökkenti a jövedelemre vetített szja-terhelést. Ez azonban eltérő összeget jelent a 78 ezer forintos minimálbérnél és a 180 ezer forintos jövedelemnél. A problémának létezik egy matematikai megoldása.

A megoldás ugyanaz, mint 2002-ben lett volna a minimálbér adómentessé tételekor. A jogosultsági határt a mindenkori minimálbér 12-szereséhez kell igazítani. Eddig az összegig járna teljes egészében az adójóváírás. Ez számokban a következőt jelentené: az adójóváírás havi mértéke 1 700 forinttal 10 400 forintra csökkenne. A jogosultsági határ 78 * 12 = 936 ezer forint jövedelem lenne. Innen kezdődne az adójóváírás „elfogyása”.

Az elfogyás mértékét úgy kell meghatározni, hogy az közel megegyezzen a 2 százalékos szja csökkenéssel. Így megvalósítható az adójóváírás részbeni kivezetése úgy, hogy a jövedelmek nettó értéke nem csökkenne. A kérdés már csak az, hogy az őszi adóváltozásokat megint politikusok készítik, vagy bevonják a szakembereket is?

Angyal József
okleveles adószakértő
Adózóna
 
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
jaegtoer

fizessen csak adót "mindenki" minden forint után. így mindenki tudhatja milyen az adófizetés.

gondolkodó

nagy örömmel olvasom, hogy remény van megint a jóváírásra, kompenzációra és megkerülő kiskapukra. Ezeket a mezei adózók ugysem tudják érvényesíteni.
A kis kínai szerint NEKEM TECCIK!

renitencs

Jelenleg a nagyon magas (járulékplafon feletti) kereseteket terheli a legkevesebb közteher. Ehhez kellene egy pár százalékponttal magasabb (20-22) SZJA-kulcsot rendelni, az adójóváírás "elfogyását" pedig örökre elfelejteni, mert az mindig a közepes jövedelműeknek a kárára jelentett egy magasabb "középső" adókulcsot. Igaz, már 1991 tavaszán is meglebegtettek egy középen csúcsosodó adótábla-variánst (a 20-30-50-35 %-os kulcsokkal), de akkor lemondtak róla. Az adójóváírás elfogyásának jelenlegi módszere ennek a "minden terhet a középrétegre" koncepciónak a burkolt visszacsempészése.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink