hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kedvezményes áfakulcs: szigorodás július 1-től

  • MTI

Július elsejétől nem mindegy, hogy a kedvezményes áfakulcs alá tartozó termékeket - például a cukrászsüteményt, pékárut, pizzát termékértékesítés keretében, vagy pedig vendéglátó-ipari szolgáltatás keretében szolgálják ki, a 18 százalékos kedvezményes áfa ugyanis csak az első esetben érvényesíthető - derül ki az adóhatóság közleményéből.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: az Európa Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvének végrehajtási rendelete (Vhr.) egyedi rendelkezéseket tartalmaz az éttermi, illetve vendéglátó-ipari szolgáltatások meghatározására. A július 1-jén hatályba lépő rendelkezés célja a hozzáadottértékadó-rendszer egységes alkalmazásának biztosítása; a rendeletet valamennyi tagállamban közvetlenül alkalmazni kell.
   
A Vhr. 6. cikke értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.
   
Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történő nyújtása. Nem tekintendő éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem –, amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.
   
Amennyiben klasszikus értelemben vett éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásról van szó, vagyis az adóalany a termék fogyasztásához biztosítja a felszolgálást, a terítést, a megfelelő eszközöket, azok tisztántartását, a megfelelő környezetet, helyiséget stb., vagyis az értékesítés jellegében a szolgáltatás dominál, s annak csak egy részeleme az adott "termék eladása", akkor szolgáltatásnyújtásról van szó, amely nem tartozik a kedvezményes adómérték alá, vagyis 25 százalék áfát kell felszámítani.
   
Azokban az esetekben, amikor termékértékesítésként valósul meg az adott termékek eladása - ilyen lehet a vendéglátás körében például a cukrászsütemény, pékáru elvitelre történő értékesítése, a pizza elvitelre, vagy házhoz szállítva történő értékesítése, ha csak kiszállítják, de nem szolgálják fel, nem biztosítják a fogyasztáshoz szükséges kellékeket stb. -, alkalmazható a 18 százalékos kedvezményes kulcs. Amennyiben nemcsak kiszállítás történik, hanem felszolgálás, kellékbiztosítás stb., úgy az már vendéglátó-ipari szolgáltatásnak minősül.
   
Természetesen azon termékek esetében, amelyek nem tartozhatnak a kedvezményes adómérték alá, és azokat szokásosan a vendéglátás keretében is kiszolgálják, ilyen elhatárolási szempontokat nem kell mérlegelni, hiszen nincs különbség az adómértékben - mutat rá az adóhatóság.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink