hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Négymilliárdos adósság Pest megyében: a NAV jelzálogot jegyeztetett be

  • MTI

Egyelőre három ingatlanjától kénytelen megválni a Pest megyei önkormányzat, hogy törleszhesse négymilliárd forintos adósságát. További két ingatlanjára pedig jelzálogot jegyeztetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - tudatta a megyeháza sajtófőnöke.

Ambrus András elmondta, hogy Pest megye pénzügyi helyzete tavasz óta nem változott: továbbra is 4 milliárd forintnyi adósságot kellene törlesztenie, de folyamatosan csökkenő bevételeikből még 56 intézményük fenntartására is alig futja (legnagyobb hitelezőként a közétkeztetést végző HunGast Kft. húsvét előtt éppen a jelentős tartozás miatt állította le a főzést a megye több középiskolájában, illetve szociális intézményében; a szerződésbontásról jelenleg is folynak a tárgyalások).
   
A megyei közgyűlés döntése értelmében az intézményi kiadások erőteljes visszafogásával (például feladatok összevonásával), a kihasználatlan ingatlanok eladásával, valamint központi források megszerzésével próbálnak takarékoskodni, illetve pénzt szerezni - tette hozzá a sajtófőnök, hangsúlyozva: a közgyűlési tagok közül továbbra is csak a főállásúak jutnak hozzá havi járandóságukhoz, a többiek nem.
   
A megye 2,5 milliárd forintra nyújtott be igényt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára kiírt pályázaton, de a döntés egyre csak húzódik (eddig csupán kétszer 180 milliós visszafizetendő bértámogatáshoz sikerült hozzájutni), ezért a nagyobb értékű, kihasználatlan ingatlanjaitól igyekszik gyorsan megszabadulni a megyeháza - magyarázta Ambrus András.
   
A volt Rókus kórház fővárosi, Tárogató úti ingatlan-együttesét, amelynek becsült értéke 800 millió-1 milliárd forint között van, évek óta hiába hirdetik, pályáztatják, ezért a közgyűlés legutóbbi ülésén döntött a 221 négyzetméteres tóalmási és a 326 négyzetméteres ráckevei ingatlan eladásáról is. Az előbbi körülbelül 14, az utóbbi 20 milliót érhet.
   
Két további épületre jelzálogot jegyeztetett be a NAV a megyei önkormányzat  191 millió forintot meghaladó adótartozása miatt (mely kiegészül a június 20-ai adóbevallásban szereplő újabb tétellel): az önkormányzat több mint 2 ezer négyzetméteres fonyódi üdülőjére és egy 900 négyzetméteres budapesti, Építész utcai ingatlanra(a megyei katasztrófavédelem volt irodáira. A két ingatlan becsült összértéke körülbelül 260 millió forint - közölte az önkormányzat sajtófőnöke.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink