hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felére csökken az álláskeresési járadék

  • adozona.hu
2

A legfontosabb változás, hogy a munkanélkülivé válók az eddigi 270 helyett átlagosan 90 napig kaphatnak majd álláskeresési járadékot. A jelenlegi rendszerhez képest fokozottabban érvényesül a biztosítási elv: 10 munkanap szükséges 1 járadéknap megszerzéséhez és az eddigi 4 éves referencia időszak helyett 5 éves időszakot kell figyelembe venni a járadékra való jogosultság vizsgálatakor. Eddig öt nap munkaviszony kellett egy járadéknap megszerzéséhez.

A korábbi terveknek megfelelően az eddigi 270 nap helyett átlagosan 90 napig lesznek jogosultak az álláskeresési járadékra az emberek - írja az mfor.hu  a csütörtökön nyilvánosságra hozott Nemzeti Munka Terv alapján. A kormánynak volt egy látszólag ennél is drasztikusabb lépése, azonban kiderült a számításokból, hogy az lényegesen többe került volna.

Azt már tudjuk, hogy elsősorban a közmunkaprogramoktól várja a megváltást a kormány, jövőre például öt új álláshelyből négy közmunka keretében jöhet létre a tervek szerint. Azzal kapcsolatban pedig a jelek szerint hajthatatlan a kabinet, hogy az eddigi harmadára csökkenti a munkanélküli ellátás jogosultságának időtartamát, így átlagosan 90 napig keresgélhetnek munkát az érintettek állami segítséggel.

Az alacsony foglalkoztatási szint, az adó- és járulékbevétel kiesés, továbbá az értéket nem teremtő kifizetett segélyek, támogatások államháztartásra és az államadósságra gyakorolt negatív hatása miatt meg kell teremteni az aktív korú, munkaképes, az elsődleges munkaerőpiacról kiszorult munkavállalók (köz)foglalkoztatásának lehetőségét és a szociális ellátások rendszerét oly módon kell átalakítani, hogy az ösztönözzön a munkavállalásra - olvasható a Nemzeti Munka Tervben.

A változásokkal a kormány számításai szerint átlagosan fele annyian lesznek jogosultak munkanélküli ellátásra, mint eddig, a jogosultak 60 százaléka pedig 90 napig vagy kevesebb ideig élhet a segéllyel. Ettől évente 67 milliárd forintos megtakarítást várnak, ennyit irányzott elő a kormány a Széll Kálmán Tervben is. Ebből az álláskeresési segély megszüntetése 27,2 milliárdot hoz a konyhára, míg az álláskeresési járadék szigorítása évente 40 milliárddal csökkentheti a kiadásokat. Jelenleg egyébként évente 110,9 milliárd forintot költ az államkassza álláskeresési ellátásokra.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Éva

2011.03.28-2011.12.21-ig megállapították számomra az álláskeresési járadékot.
Ez megmarad nekem, vagy szeptembertől megszüntetik a folyósítását?

szelavi

Tudod mit...inkább megkötöm a munkanélküli és táppénz biztosítást..az legalább 9 hónapig járadékot ad...oszt jóvan.Két legyet egycsapásra megy a fene közmunkára.
http://www.biztositastolcson.hu/hun/maganszemelyeknek_munkanelkuli_biztositas.php

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink