hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV figyelmeztet: át kell állítani a pénztárgépeket

  • MTI

Az euró pénznem kezelésére alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket használó adózóknak e készülékeken legkésőbb az év végéig át kell állíttatniuk az euró bevezetés technikai dátumát 2020. január 1-jére, ellenkező esetben a felhasználók számára használhatatlanná fognak válni - figyelmeztet az adóhatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett közlemény emlékeztet arra, hogy a készülékekben az euró bevezetése technikai dátumaként jelenleg 2013. január 1. van beprogramozva. Ez azt jelenti, hogy ezzel a nappal a készülék megkezdi az euró üzemmódra átállást, és blokkolja a forint-elszámolású működést, illetve 1 évvel korábban (tehát 2012. január 1-jén) már a felkészülési időszak szabályai szerint kezdhet működni.
   
Ahhoz, hogy a készülékek forint-elszámolású üzemmódban működhessenek tovább, át kell állítani őket egy vélelmezett átállási dátumra, amit a NAV 2020. január 1-jében, a felkészülési időszak kezdetét pedig ezzel összhangban egy évvel korábbi dátumban (2019. január 1-jében) határozta meg.
   
Az euró pénznem kezelésére alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket használó adózók egy NAV-engedélyes szervizzel legkésőbb 2011. december 31-ig állíttassák át a dátumot - figyelmeztet az adóhatóság.
   
Amennyiben a használó nem intézkedik időben a dátum átállításáról, a készüléken az eredeti forint-elszámolási mód már csak adómemória cserével állítható vissza, aminek a költségei nagyságrendekkel nagyobbak lehetnek az átállítás időben történő elvégzésének költségeinél.
   
Az euró pénznem kezelésére alkalmas pénztárgépek és taxaméterek megtalálhatóak a NAV honlapján, pénztárgépek esetében az "Érvényes forgalmazási engedélyű pénztárgépek" mindegyike, továbbá a "Visszavont/lejárt forgalmazási engedélyű pénztárgépek" közül azok, amelyeknek a nevében szerepel az "EU" szó, a taxaméterek esetében az "Érvényes forgalmazási engedélyű taxaméterek" mindegyike.
   
Az euró bevezetés technikai dátuma átállításának tényét a szerviznek a pénztárgép, illetve a taxaméter naplójában rögzítenie kell.
   
A NAV felhívja a pénztárgépeket, taxamétereket forgalmazó, szervizelő, használó adózók figyelmét arra is, hogy 2010. július 1-jétől csak olyan pénztárgép, taxaméter típusjóváhagyása és forgalmazása engedélyezhető, ideértve a lejáró típus-jóváhagyási és forgalmazási engedély meghosszabbítását is, amely képes adóigazgatási azonosításra alkalmas nyugta adására olyan ügylet esetében is, ahol az ellenértéket euróban határozták meg.
   
A vonatkozó PM rendelet csak az érvényes forgalmazási engedélyű készülékek esetében engedi meg a felhasználónál újként való üzembe helyezést, valamint használt készülék esetében az adásvétel vagy bérbeadás útján másik használó részére történő értékesítést.
   
A rendelet még méltányossági alapon sem engedi meg a NAV számára, hogy a szabály alkalmazásától eltekintsen. Ezért az euró kezelésére nem alkalmas pénztárgépek, taxaméterek esetében sem a készülék forgalmazási engedélyének meghosszabbítására nincs lehetőség, sem arra, hogy átírását engedélyezzék másik használó részére - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink