hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa: törvénymódosításra szólították fel Magyarországot

  • adozona.hu

Az Európai Bizottság hivatalosan felszólította Magyarországot a hozzáadottérték-adóra vonatkozó jogszabályainak módosítására, azok ugyanis nem teszik lehetővé a lízingbe vevők számára adólevonás érvényesítését személygépkocsik nyílt végű lízingje esetén.

A magyar jogszabályok szerint 2008. január 1-jétől a lízingbe adó által a személygépkocsi nyílt végű lízingjére terhelt áfát a lízingbe vevő nem vonhatja le. Az EU héa-irányelve (2006/112/EK) azonban jogot biztosít az adóalanyok számára a vásárolt termékek és igénybe vett szolgáltatások után fizetendő héa levonására - tudatta közleményében az Európai Bizottság. Az irányelv emellett csak azon rendelkezések vonatkozásában engedélyezi a tagállamok számára az adólevonási jog korlátozását, amelyek az uniós csatlakozás időpontjában hatályosak voltak. Mivel a szóban forgó magyarországi rendelkezést 2008. január 1-jén, azaz Magyarország 2004 májusi uniós csatlakozását követően vezették be, az ellentétes az uniós szabályokkal.

A magyar szabályok a gyakorlatban azt jelentik, hogy az állampolgárok nem élvezhetik azon héa-levonások előnyeit, amelyekre az uniós jog alapján jogosultak. A lízingköltségből való adólevonás jogának korlátozása kiadást jelent a lízingbe vevő számára.

A Bizottság indokolással ellátott véleményt terjesztett elő, ez az uniós jogsértési eljárások második szakasza. Amennyiben két hónapon belül nem érkezik kielégítő válasz, a Bizottság úgy dönthet, hogy Magyarország ügyét a Bíróság elé terjeszti.

Mit kell tudni a nyílt végű lízingről?

A nyílt végű lízing olyan lízingkonstrukció, amely során a lízingbe vevő csak a futamidő végén teljesített kifizetés után szerzi meg a gépkocsi tulajdonjogát. A kifizetés összege a becsült maradványérték és a járműnek a lízing lejáratakori tényleges piaci értéke közötti különbözet.

A magyar áfa-jogszabályok szerint 2008. január 1-jétől a lízingbe adó által a személygépkocsi nyílt végű lízingjére terhelt áfát a lízingbe vevő nem vonhatja le.

A Bíróság joggyakorlata (lásd a C-78/00 ügyben hozott ítélet 28. pontját) megerősítette az adóalanyok azon, a 2006/112/EK uniós héa-irányelv 167. cikke szerinti jogát, hogy levonják a vásárolt termékek és igénybe vett szolgáltatások után fizetendő héát. A közös hozzáadottértékadó-rendszer ezen alapvető elve alapjában nem korlátozható.

A héa-irányelv 178. cikke azonban engedélyezi a héa-levonási jog azon korlátozásait, amelyek az adott tagállam uniós csatlakozásakor szerepeltek a nemzeti jogban. Tekintve, hogy a magyarországi korlátozást Magyarország 2004 májusi uniós csatlakozását követően vezették be, az nem összeegyeztethető az uniós joggal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csekély értékű ajándék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szja/1. számú melléklet/8.43

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink