hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa: törvénymódosításra szólították fel Magyarországot

  • adozona.hu

Az Európai Bizottság hivatalosan felszólította Magyarországot a hozzáadottérték-adóra vonatkozó jogszabályainak módosítására, azok ugyanis nem teszik lehetővé a lízingbe vevők számára adólevonás érvényesítését személygépkocsik nyílt végű lízingje esetén.

A magyar jogszabályok szerint 2008. január 1-jétől a lízingbe adó által a személygépkocsi nyílt végű lízingjére terhelt áfát a lízingbe vevő nem vonhatja le. Az EU héa-irányelve (2006/112/EK) azonban jogot biztosít az adóalanyok számára a vásárolt termékek és igénybe vett szolgáltatások után fizetendő héa levonására - tudatta közleményében az Európai Bizottság. Az irányelv emellett csak azon rendelkezések vonatkozásában engedélyezi a tagállamok számára az adólevonási jog korlátozását, amelyek az uniós csatlakozás időpontjában hatályosak voltak. Mivel a szóban forgó magyarországi rendelkezést 2008. január 1-jén, azaz Magyarország 2004 májusi uniós csatlakozását követően vezették be, az ellentétes az uniós szabályokkal.

A magyar szabályok a gyakorlatban azt jelentik, hogy az állampolgárok nem élvezhetik azon héa-levonások előnyeit, amelyekre az uniós jog alapján jogosultak. A lízingköltségből való adólevonás jogának korlátozása kiadást jelent a lízingbe vevő számára.

A Bizottság indokolással ellátott véleményt terjesztett elő, ez az uniós jogsértési eljárások második szakasza. Amennyiben két hónapon belül nem érkezik kielégítő válasz, a Bizottság úgy dönthet, hogy Magyarország ügyét a Bíróság elé terjeszti.

Mit kell tudni a nyílt végű lízingről?

A nyílt végű lízing olyan lízingkonstrukció, amely során a lízingbe vevő csak a futamidő végén teljesített kifizetés után szerzi meg a gépkocsi tulajdonjogát. A kifizetés összege a becsült maradványérték és a járműnek a lízing lejáratakori tényleges piaci értéke közötti különbözet.

A magyar áfa-jogszabályok szerint 2008. január 1-jétől a lízingbe adó által a személygépkocsi nyílt végű lízingjére terhelt áfát a lízingbe vevő nem vonhatja le.

A Bíróság joggyakorlata (lásd a C-78/00 ügyben hozott ítélet 28. pontját) megerősítette az adóalanyok azon, a 2006/112/EK uniós héa-irányelv 167. cikke szerinti jogát, hogy levonják a vásárolt termékek és igénybe vett szolgáltatások után fizetendő héát. A közös hozzáadottértékadó-rendszer ezen alapvető elve alapjában nem korlátozható.

A héa-irányelv 178. cikke azonban engedélyezi a héa-levonási jog azon korlátozásait, amelyek az adott tagállam uniós csatlakozásakor szerepeltek a nemzeti jogban. Tekintve, hogy a magyarországi korlátozást Magyarország 2004 májusi uniós csatlakozását követően vezették be, az nem összeegyeztethető az uniós joggal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close