hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Honvédség: nincs egyetértés a szakszervezetek és Hende Csaba között

  • MTI

Az állományt érintő ügyekben egyáltalán nincs egyetértés az érdekképviselet és a minisztérium között - mondta Mészáros Melinda, a Honvédszakszervezet (Hosz) alelnöke pénteken.

A szakszervezeti vezető arra reagált, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt hangoztatta: a tárca és a szakszervezet közösen ítélték el a "politikai akciónak" minősített úgynevezett "bohócforradalmat".
   
"Az érdekképviselet politikai megnyilvánulásokban valóban nem kíván részt venni, de az állományt érintő ügyekben - a tárca és a Hosz között - egyelőre semmilyen azonosságról nem lehet beszélni" - hangsúlyozta az alelnök.
   
Mészáros Melinda szerint a szakszervezet azért sem vett részt a csütörtökön a fővárosban tartott rendvédelmis tüntetésen, mert már sokkal előbb elkötelezte magát a szintén június 16-ra meghirdetett, a négy nagy érdekképviseleti konföderáció által szervezett országos demonstráció mellett, és ezen részt is vettek.
   
Az alelnök szerint az is tisztázásra szorul a miniszteri nyilatkozat után, hogy valójában a tárcával csak az életpályamodell kialakításáról tárgyalnak, a korkedvezményes nyugdíj ügyében a Belügyminisztérium az illetékes.
   
Az életpályamodellel kapcsolatban Hende Csaba csütörtök este azt mondta, hogy azt a "kiszámíthatóság és a stabilitás" jellemzi, illetve, hogy a haderőből hamarabb kiváltak a jövőben módot kaphatnak arra, hogy a közszolgálat egy másik területén folytassák a munkát.
   
Mészáros Melinda szerint viszont a tárgyalások még csak most kezdődtek ebben a témában, így egyelőre nem ismertek a modell részletei és a felek véleménye sem ezzel kapcsolatban.
   
Csaknem húszezer szavazólapon vonták vissza jelképesen a Fidesz-KDNP pártszövetségre tavaly áprilisban leadott szavazatukat a rendvédelmi dolgozók csütörtöki, budapesti demonstrációján; a megmozdulás keretében tartott "szavazás" eredményét este 10 óra előtt a budavári Sándor-palota előtt ismertették.
   
A "bohócforradalomnak" nevezett demonstrációt a korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása ellen hirdette meg magánemberként a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottságának két volt vezetője: Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke. A két szakszervezeti vezető csütörtökön több tucatnyi résztvevőhöz hasonlóan bohócnak öltözött.
   
Kónya Péter a tüntetés kezdetén hangsúlyozta, hogy békés, pártpolitikától mentes megmozdulásukkal görbe tükröt szeretnének mutatni a kormánynak, s azt kérte: a résztvevők őrizzék meg a tüntetés békés jellegét. Árok Kornél a demonstráción 17 óra után azt mondta: "legalább 20 ezren vagyunk".
   
Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatában egy hatalmas színpadot, az utca másik végén pedig fekete függönnyel eltakart "szavazófülkéket" állítottak fel. Azok, akik személyes adataikat megadták, egy "szavazólapot" vehettek át, amelyen az volt olvasható: "A Fidesz-KDNP pártszövetségnek a 2/3-os többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal megvonom!" A szavazólapon két rubrikát jelölhettek meg: "igen", illetve "de".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés, tulajdoni hányad

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Munkábajárás 2.

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Bizalmi vagyonkezelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink