hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határidő előtt: amit egyre szigorúbban ellenőriz a NAV

  • adozona.hu

A többmillió forintos mulasztási bírság kockázata és a transzferár-szabályok alapján előírt adóalapmódosítási-kötelezettség veszélye az idei évben reflektorfénybe állította a transzferárazás kérdését. A cégek azzal is szembesültek, hogy mennyire fontos a transzferár-dokumentáció határidőre történő elkészítése, derül ki a Transferpricing Group elemzéséből.

A legtöbb cég vezetője már felismerte, hogy a formai és tartalmi szempontból is az előírásoknak megfelelő, határidőre elkészült nyilvántartással a cégek milliókat spórolhatnak meg. A nyilvántartások elkészítésének határideje normál üzleti éves cégek esetében a 2010-re vonatkozóan 2011. május 31., az ellenőrizhetőség elévülési ideje 5 év, tehát visszamenőlegesen sem árt a dokumentációkat felülvizsgálni. A szankciók ugyanis egy korábbi évekre vonatkozó vizsgálat keretében feltárt hiányosságok esetében is ugyanolyan mértékűek lehetnek.

Az ellenőrzések egyre mélyrehatóbbak, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az utóbbi években milliárdos nagyságrendű – csak 2009-ben egymilliárd forintnál több – adókülönbözetet állapított meg célvizsgálatok vagy átfogó ellenőrzéseken belüli transzferár-vizsgálatok eredményeként.

Kik az érintettek?

A szigorodó ellenőrzések és a nagy összegű bírságok ellenére meglepően sok olyan társaság van még jelenleg is a piacon, amelyek továbbra sem rendelkeznek semmilyen transzferár-dokumentációval. Ennek egyik fő oka, hogy az adott cég döntéshozói úgy gondolják, hogy a társaság – a szükséges mutatószámok hiánya miatt – nem éri el a középvállalkozási kategóriát. A törvény azonban világosan fogalmaz: a besorolásnál – konszolidált beszámoló hiányában – az összes kapcsolódó vállalkozás adatait össze kell adni és ezzel a számítással már a legtöbb esetben nyilvánvalóvá válik a transzferár dokumentációs kötelezettség ténye.

Fentiek alapján a legjellemzőbb paraméterek az alábbiak:

- 50 főt meghaladó munkavállalói létszám
- 10 millió euro-t meghaladó mérlegfőösszeg
- 10 millió euro-t meghaladó nettó árbevétel éves szinten

A felsorolt kritériumok konszolidált szinten értendők és vagylagos feltételek, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármelyik feltétel teljesülése magával vonja a dokumentációs kötelezettséget.

Jogszabályváltozások, alapkövetelmények

A 2010-re vonatkozó transzferár-nyilvántartást már a 22/2009-es PM-rendelet alapján kell összeállítani, így lehetőség nyílik az ún. EU TPD (közös nyilvántartás vagy Masterfile) dokumentáció elkészítésére is. A dokumentáció nyelve már nemcsak magyar lehet – igaz, az adóhatóság kérésére le kell fordítani magyar nyelvre –, illetve bővült azoknak az ügyleteknek a köre, amelyekre vonatkozóan elegendő egyszerűsített nyilvántartást készíteni.

A fent említett Masterfile – amelynek a magyarországi kapcsolt vállalkozás rendelkezésére bocsátásával az anyacég sok esetben megoldottnak gondolja a transzferár kérdést - azonban önmagában nem elég, szükség van az úgynevezett specifikus nyilvántartás elkészítésére, amely az adott ország előírásainak, gazdasági sajátosságainak megfelelő paramétereket és a lokálisan jelentkező kapcsolt tranzakciók bemutatását tartalmazza.

A 2010-es törvényi változások részben egyszerűsítették a nyilvántartások elkészítésének módját, ennek ellenére a magyar szabályozás még mindig az egyik legszigorúbbnak számít Európában, ráadásul az adóhatóság a PM-rendelet előírásait „felpuhító” OECD alapelveket hajlamos figyelmen kívül hagyni egy-egy vizsgálat során. Sok esetben ez a helyzet egy adott cégcsoporton belüli konfliktus forrása is lehet: a magyar társaság transzferárazási felelőse tisztában van a fennálló kockázatokkal, azonban a külföldi cégvezetés – a fenti helyzet ismeretének hiányában – jóhiszeműen bízik a központi transzferár-rendszer helyességében, elegendő voltában és feleslegesnek tartja további erőforrások összpontosítását a helyzet kezeléséhez, amely súlyos büntetéshez vezethet, hívja fel rá a figyelmet dr. Kondor Bence Barnabás, a Transferpricing Group alapítója. 

A NAV ellenőrzéseinek legújabb tendenciái, kockázatok

Az elmúlt évek ellenőrzési gyakorlatához hasonlóan továbbra is fókuszban vannak a veszteséges, önköltség alatti ügyletek, a külföldről kapott menedzsment és központi szolgáltatások, a cash-pool rendszerek vizsgálata.

Fokozott kockázatot jelentenek az olyan ügyletek, amelyekkel kapcsolatban továbbra sem tudott egységes álláspontot kialakítani az adóhivatal, ilyen például a kölcsönügyletek árazása, ahol a szokásosnál is körültekintőbben kell eljárni az ellenőrzési gyakorlat kiforratlansága miatt.

A NAV ellenőrzései során tapasztalt újabb tendenciákkal találkozhatunk a royalty kifizetések, jogdíjak szokásos piaci árának vizsgálatakor. A legtöbb esetben az adótanácsadó cégek, vagy maguk a társaságok a külső összehasonlító árak módszerének segítségével, valamely nyilvánosan is elérhető adatbázisból képeztek egy szokásos royalty díjfizetési tartományt, amely jellemzően elég tág határok közötti értékekkel bírt (pl: árbevétel 2-25 százalék között), így az anyavállalatnak fizetett százalékos érték megnyugtatóan ebben a tartományban helyezkedett el.

Az adóhatóság újabban e módszer alkalmazhatóságát is megkérdőjelezve arra a megállapításra jutott, hogy a royalty értéke a jogdíjat fizető fél számára az alkalmazott royalty/technológiai know-how használatából eredő többlet profit (költség-megtakarítás) mértékétől függ. Egy független vállalkozás hosszú távon nem lenne hajlandó többet fizetni a fenti jogért, mint amennyi többlet profitot érhet el annak használatával. Ennek megfelelően a fizetett jogdíj piaci ára a társaság által realizált nyereség vizsgálatával határozható meg, ezért olyan módszert kell választani, ami alkalmas ennek elvégzésére.

Előfordul, hogy egy szolgáltatásnyújtás/értékesítés szokásos piaci ára – figyelembe véve annak komplexitását, volumenét, illetve a rendelkezésre álló információkat – nem, vagy csak indokolatlanul nagy ráfordítással állapítható meg, így például előállhat olyan helyzet, amelyben a szokásos piaci ár bizonyításának költsége meghaladná magának az ügyletnek az árát. Ezekben az esetekben (pl. a használt eszközértékesítések, gépjármű-kölcsönzések, egyéb kiegészítő szolgáltatások) elfogadható bizonyítási módszer lehet a felmerült költségek becslésén alapuló módszer – ami statisztikailag is elfogadott módszernek számít –, tekintettel arra, hogy független felek is hasonlóképpen állapodnának meg egymással.

Dr. Kondor Bence Barnabás
Transferpricing Group
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési szolgáltatás

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gépjármű-motorcsere elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kamarai hozzájárulás végelszámolás alatt

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink