hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új cafeteria rendszer: júliusban startol, jövőre jöhetnek az új elemek

  • MTI

Jövő év elejére állhat fel az új cafeteria-rendszer, amelynek első eleme, a júliusban induló, a szálláshely-szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP), a kormány azonban már dolgozik olyan új elemek bevezetésén, amelyeket például a vendéglátáshoz, gyógy- és fürdőszolgáltatáshoz kötnek - mondta Szatmáry Kristóf turizmusért felelős államtitkár sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A sajtótájékoztatón a Magyar Turizmus Zrt. és a MÁV szándéknyilatkozatot adott át az államtitkárnak arról, hogy dolgozóik cafeteria rendszerük keretében igényelhetik a SZÉP-kártyát. Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kijelentette, hogy kibocsátóként csatlakoznak a SZÉP-kártyához.
   
Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: jelenleg a kártyát szálláshely szolgáltatás igénybevételével együttesen lehet felhasználni, ezt azonban hosszabb távon az átalakuló cafeteria rendszer feloldja. A tervek szerint az egyéb típusú - pl. szabadidő eltöltéssel, rekreációval, vendéglátással összefüggő - szolgáltatásokra a Széchenyi Pihenő Kártya rendszerén belül önálló elemeket dolgoznak ki. Az államtitkár elmondta, hogy a SZÉP-kártya céljaiban ugyan hasonló az üdülési csekkhez, de a formája modernebb, struktúrája átláthatóbb, olcsóbb. Emellett 16 százalékos személyi jövedelemadóval adózik, a jutalék pedig 1,5 százalék.
   
Az államtitkár elmondta, hogy a SZÉP-kártya bevezetésétől azt várják, hogy a következő 3-4 évben 30-35 százalékkal bővül a forgalom a belföldi turizmusban.
   
Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) vezérigazgatója elmondta: számukra kiemelt prioritással bír a belföldi turizmus népszerűsítése. Hozzátette: a magyar lakosság évente 400 milliárd forintot költ el külföldön turisztikai céllal. Az összes vendégéjszaka csaknem 51 százaléka származik belföldi forgalomból, míg a bevétel mintegy 40 százalékát teszi ki, és a lakosság csupán harmada utazik belföldön.
   
A kormány 2011. március 30-i ülésén fogadta el a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló rendeletet. Az új cafeteria-elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak. Széchenyi Pihenő Kártya elfogadóhellyé váláshoz nem kell feltétlenül POS terminállal rendelkezni: a kormányrendelet szerint a kibocsátó köteles megteremteni az internetes vagy telefonon történő fizetés technikai feltételeit is, vagyis elég az elfogadáshoz internetes kapcsolattal rendelkezni.
   
Szatmáry Kristóf a sajtótájékoztató előtt újságíróknak elmondta, hogy jövő év végéig a SZÉP-kártya és az üdülési csekk párhuzamosan lesz jelen a piacon, a tervek szerint 2013-tól csak a kártya lesz forgalomban.
   
Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy a kormányzat célja: minden szálláshely-kategóriában legyen nemzeti tanúsító védjegy. Ezt jelenleg három kategóriában dolgozták ki, ill. vezetik be, a magán- és falusi szálláshelyeknél, valamint a kempingeknél. Amely esetében nem működik ilyen védjegy, azoknál a szálláskategóriáknál a korábban érvényben lévő szabályozást egy évvel tervezik meghosszabbítani. Mint mondta, készek arra, hogy egyeztessenek a Magyar Szállodaszövetséggel is, amely a közelmúltban indította el a Hotelstars Union elnevezésű, nemzetközileg is alkalmazott minősítő rendszerét. A kérdés az, hogy ez a rendszer átalakítható-e, ill. adaptálható-e a hazai viszonyokra. Amennyiben nem lehetséges, akkor létrejöhet, hogy ez a nemzeti védjegyrendszer emellett párhuzamosan működik tovább - jegyezte meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink