hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyivel maradhat több a zsebunkben jövőre?

  • MTI

Változatlan bruttó jövedelem mellett átlagosan mintegy 3 százalékkal emelné a nettó jövedelmet "a felezett szuperbruttó" alapra való áttérés jövőre, de csak változatlan adójóváírási szabályok és minimálbér mellett - számolta ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Mint példaként ismertetik,  a havi bruttó 100 ezer forintot keresők 2,2 ezer forinttal (2,9 százalékkal), a bruttó 200 ezer forintot keresők 4,3 ezer forinttal (3,2 százalékkal), míg a bruttó 300 ezer forintot keresők 6,5 ezer forinttal (3,5 százalékkal) több nettó bért kapnának. Azonban azokban a jövedelmi kategóriákban, amelyekben az adójóváírásnak hatása van, annak drasztikus csökkentése egyben a nettó jövedelmek csökkenését okozza. A bérek - ezen belül a minimálbér - emelésével e negatív hatás részben, vagy egészben elvileg ellensúlyozható, ha a munkaadók készek és képesek erre - jegyzik meg.
   
A GKI felhívja a figyelmet arra, hogy az adójóváírás szabályainak változása ma még nem ismert, csupán annyi, hogy a szigorítás révén 2012-ben összesen mintegy 180 milliárd (a legutóbbi kormányzati megnyilatkozások szerint csak 140 milliárd), 2013-ban pedig mintegy 230 milliárd forintos megtakarítást várnak. Ezzel gyakorlatilag megszűnne az adójóváírás intézménye - állapítják meg. A GKI szerint az állami bevételek 140 milliárd forinttal történő növelése (s ezzel az adójóváírás azonos csökkentése) például lehetséges úgy, hogy a magánszemélyek havi bruttó 180 ezer forintos jövedelemig egységesen 4,5 ezer forintos adójóváírásra lesznek jogosultak, az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezőknél pedig megszűnik az adójóváírás. Ebben az esetben a minimálbér nettó értékének megtartásához mintegy 12 százalékos emelésre lenne szükség.
   
A bruttó 100 ezer forintot keresők esetében az adójóváírás ilyen mértékű csökkentése az szja-változások kedvező hatásával együtt is 7 százalékos nettó csökkenést okozna, aminek a kompenzálása 8,5 százalékos bérfejlesztést igényelne. A változások nyertesei és vesztesei, a növekvő differenciálódás és a vállalatokra hárított béremelési kényszer okozta feszültségek tehát hasonlóak lesznek az ideihez - állapítják meg. Ugyanakkor az adóváltozás miatti vállalati bérfejlesztés iránti igény nagyobb lehet az ideinél, aminek a vállalatok széles köre aligha tud majd megfelelni.
   
A GKI emlékeztet arra, hogy az áprilisi konvergencia program 2012-re felezett szuperbruttó adóalapot tervez az érvényes törvénynek megfelelően. (A még a Bajnai-kormány időszakában bevezetett szuperbruttósítás lényege, hogy a bruttó bér után fizetendő személyi jövedelemadó, valamint az adójóváírás alapjába az eredeti bruttó bér mellett a munkaadó által megfizetett 27 százalékos tb-járulék is beleszámít.) Ha 2012-ben a járuléknak már csak a felét kellene figyelembe venni, a bruttó bér 127 százaléka helyett 113,5 százaléka után kell majd megfizetni az adót. 2013-ban pedig a program szerint teljes egészében megszűnik a bruttósítás. A konvergenciaprogram az ennek következtében kieső állami bevételeket az alkalmazotti adójóváírás szűkítésével tervezi ellentételezni, noha ez nem szerepel a 2012 és 2013 évi szabályokat is rögzítő hatályos adótörvényben. Az egyes jövedelmi szintek adóterhelésének reális vizsgálatához többek között a jövő évi adó-jóváírási szabályok ismeretére lenne szükség. Ezzel kapcsolatban azonban a "megtakarítandó" összeg kivételével jelenleg még nem áll rendelkezésre információ.
   
Az adójóváírás havi maximuma 2011-ben a korábbi havi 15,1 ezer forintról 12,1 ezer forintra csökkent. A maximális adójóváírást jelenleg a legfeljebb havi bruttó 180 ezer forintot keresők tudják igénybe venni, bruttó 260 ezer forintos havi jövedelem felett pedig a lehetőség teljesen megszűnik - emlékeztet elemzésében a GKI.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély adómentes bevétele

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Tagdíj átvállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs