hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyivel maradhat több a zsebunkben jövőre?

  • MTI

Változatlan bruttó jövedelem mellett átlagosan mintegy 3 százalékkal emelné a nettó jövedelmet "a felezett szuperbruttó" alapra való áttérés jövőre, de csak változatlan adójóváírási szabályok és minimálbér mellett - számolta ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Mint példaként ismertetik,  a havi bruttó 100 ezer forintot keresők 2,2 ezer forinttal (2,9 százalékkal), a bruttó 200 ezer forintot keresők 4,3 ezer forinttal (3,2 százalékkal), míg a bruttó 300 ezer forintot keresők 6,5 ezer forinttal (3,5 százalékkal) több nettó bért kapnának. Azonban azokban a jövedelmi kategóriákban, amelyekben az adójóváírásnak hatása van, annak drasztikus csökkentése egyben a nettó jövedelmek csökkenését okozza. A bérek - ezen belül a minimálbér - emelésével e negatív hatás részben, vagy egészben elvileg ellensúlyozható, ha a munkaadók készek és képesek erre - jegyzik meg.
   
A GKI felhívja a figyelmet arra, hogy az adójóváírás szabályainak változása ma még nem ismert, csupán annyi, hogy a szigorítás révén 2012-ben összesen mintegy 180 milliárd (a legutóbbi kormányzati megnyilatkozások szerint csak 140 milliárd), 2013-ban pedig mintegy 230 milliárd forintos megtakarítást várnak. Ezzel gyakorlatilag megszűnne az adójóváírás intézménye - állapítják meg. A GKI szerint az állami bevételek 140 milliárd forinttal történő növelése (s ezzel az adójóváírás azonos csökkentése) például lehetséges úgy, hogy a magánszemélyek havi bruttó 180 ezer forintos jövedelemig egységesen 4,5 ezer forintos adójóváírásra lesznek jogosultak, az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezőknél pedig megszűnik az adójóváírás. Ebben az esetben a minimálbér nettó értékének megtartásához mintegy 12 százalékos emelésre lenne szükség.
   
A bruttó 100 ezer forintot keresők esetében az adójóváírás ilyen mértékű csökkentése az szja-változások kedvező hatásával együtt is 7 százalékos nettó csökkenést okozna, aminek a kompenzálása 8,5 százalékos bérfejlesztést igényelne. A változások nyertesei és vesztesei, a növekvő differenciálódás és a vállalatokra hárított béremelési kényszer okozta feszültségek tehát hasonlóak lesznek az ideihez - állapítják meg. Ugyanakkor az adóváltozás miatti vállalati bérfejlesztés iránti igény nagyobb lehet az ideinél, aminek a vállalatok széles köre aligha tud majd megfelelni.
   
A GKI emlékeztet arra, hogy az áprilisi konvergencia program 2012-re felezett szuperbruttó adóalapot tervez az érvényes törvénynek megfelelően. (A még a Bajnai-kormány időszakában bevezetett szuperbruttósítás lényege, hogy a bruttó bér után fizetendő személyi jövedelemadó, valamint az adójóváírás alapjába az eredeti bruttó bér mellett a munkaadó által megfizetett 27 százalékos tb-járulék is beleszámít.) Ha 2012-ben a járuléknak már csak a felét kellene figyelembe venni, a bruttó bér 127 százaléka helyett 113,5 százaléka után kell majd megfizetni az adót. 2013-ban pedig a program szerint teljes egészében megszűnik a bruttósítás. A konvergenciaprogram az ennek következtében kieső állami bevételeket az alkalmazotti adójóváírás szűkítésével tervezi ellentételezni, noha ez nem szerepel a 2012 és 2013 évi szabályokat is rögzítő hatályos adótörvényben. Az egyes jövedelmi szintek adóterhelésének reális vizsgálatához többek között a jövő évi adó-jóváírási szabályok ismeretére lenne szükség. Ezzel kapcsolatban azonban a "megtakarítandó" összeg kivételével jelenleg még nem áll rendelkezésre információ.
   
Az adójóváírás havi maximuma 2011-ben a korábbi havi 15,1 ezer forintról 12,1 ezer forintra csökkent. A maximális adójóváírást jelenleg a legfeljebb havi bruttó 180 ezer forintot keresők tudják igénybe venni, bruttó 260 ezer forintos havi jövedelem felett pedig a lehetőség teljesen megszűnik - emlékeztet elemzésében a GKI.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink