hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérkompenzáció: a szakszervezetek szerint az MTVA nem tartja be ígéreteit

  • adozona.hu

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szakszervezetei hibába folytattak több forulóban is bértárgyalást munkáltatójukkal, az adójogszabályok módosítása miatt rosszabbul járt munkavállalók nem kapták meg bérkompenzációjukat.

"Az MTVA tizenhárom szakszervezete négy fordulóban folytatott bértárgyalásokat a munkáltatóval, az egyes fordulók között munkabizottság dolgozta ki az idei adójogszabályok miatti keresetcsökkenés kompenzációjának alapelveit. A kormány bejelentései alapján a közmédiumok dolgozói joggal bíztak abban, hogy a májusi bérfizetéskor visszamenőleg kézhez vehetik az emelt összeget, de nem így történt" - áll a szakszervezetek által kiadott közleményben. Az érdekvédők szerint  az MTVA vezetése a saját ígéretét sem tartotta be. "Pedig a kormány bejelentette, hogy az állami szférában mindenhol teljesítették a követelményt. A közmédiában ez eddig sehol sem történt meg".

A szakszervezetek közleményükben azt írják: a bértárgyalások negyedik fordulójának első napirendjeként a munkáltató és a szakszervezetek képviselői megállapodtak a kompenzáció alapelveiben, a munkáltató egyoldalúan bejelentette: a kompenzációs megállapodással a bértárgyalásokat befejezettnek tekinti. "A vezérigazgató-helyettes a nyilvánosság előtt ezt nyilatkozta: Aaz Alap vezetése úgy találja, hogy ezerháromszáz dolgozó esetében lehetőség és szükség van - közel száztíz millió forint ráfordításával - az adórendszer változásából eredő jövedelemcsökkenés ellensúlyozására, ezért a bérkompenzációt egyoldalúan bevezeti." - emlékeztettek a szakszervezetek illetékesei, akik megjegyzik, hogy az adótörvények miatti kompenzáció végrehajtása az aláírásunktól függetlenül is a vezetés kötelessége.

"Követeljük hogy ennek kifizetésére kerüljön sor, ahogyan a bértárgyalásokon és a nyilvánosság előtt is a vezérigazgató-helyettes erre ígéretet is tett. A 2011-es évre vonatkozóan 6%-os bértömeg emelést követel a szakszervezeti oldal, divíziónként eltérő szabályok szerint, differenciáltan, figyelembe véve a kialakult bérfeszültségek csökkentését, az "egyenlő munkáért-egyenlő bért" alapelveit" - zárul a közlemény.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyed külföldi jogviszony után

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink