hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénteken újrakezdik tüntetésüket a rendvédelmi szakszervezetek

  • MTI

Újabb nagyszabású demonstrációt hirdettek péntekre a fővárosba a fegyveres és rendvédelmi dolgozók - jelentette be a hivatásunk védelmében elnevezéssel indult, két héttel ezelőtt felfüggesztett akciósorozat demonstrációs bizottságának vezetője

Kónya Péter, az akciósorozatot meghirdető Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke emlékeztetett: demonstrációjuk április 11-én kezdődött a fővárosi Kossuth téren. A Parlament épülete mellett felállított sátornál naponta más és más rendvédelmi szervek tagjai tartottak figyelemfelhívó, tiltakozó akciót, majd április 16-án, közlése szerint 15 ezer hivatásos és rendvédelmi dolgozó részvételével "vonulásos" megmozdulást tartottak.
   
A jogaik védelméért tartott akciót a húsvéti és május elsejei ünnepek, ballagások és az érettségi vizsgák miatt függesztették fel, de a "fegyverszünet ideje alatt" sem tudtak megegyezni a kormánnyal, ezért újabb megmozdulást hirdetnek - mondta a katonákból, rendőrökből, vámosokból, börtönőrökből, tűzoltókból és polgári védelmisekből álló demonstrációs bizottság vezetője. Kónya Péter úgy fogalmazott: egyértelműsítették, hogy nyolcpontos követeléseikről - amely eddigi, törvényben garantált jogaik védelme mellett jobb munkakörülményeik és -eszközeik biztosítását is tartalmazza - a moratórium alatt érdemi tárgyalásokat akartak folytatni, de az Országgyűlés rendvédelmi bizottságának kormánypárti képviselői még egy közös állásfoglalást sem fogadtak el arról, hogy érdemi tárgyalásokba kezdjenek, és távolmaradásukkal bojkottálták a bizottság munkáját.
   
Hozzátette, kezdeményezték az érdekegyeztető fórum összehívását is, de erről sem kaptak visszajelzést. A demonstrációs bizottság vezetője kijelentette: készek akár az utolsó pillanatban is lefújni és ünnepséggé átalakítani a pénteki, Parlament körül zajló megmozdulást, de csak abban az esetben, ha írásos garanciát kapnak követeléseik teljesítéséről. Azt várják, hogy azt ne csak a miniszterelnök, hanem a kormánypárt két frakcióvezetője, és lehetőség szerint az ellenzék is garantálja aláírásával. Ez azért szükséges, nehogy egyéni képviselői indítvánnyal "szétbombázzák" megállapodásunk tartalmát - fűzte hozzá.
    
A nemzeti együttműködést kommunikálja a kormány, de a rendvédelmi dolgozókat érintő törvényi változásokról továbbra sem akarnak velük egyeztetni; a szervezetek változatlanul elfogadhatatlannak tartják a Széll Kálmán tervben foglaltakat, így a szolgálati nyugdíjkorhatár emelését. A szakszervezeti vezető azt mondta: békés demonstrációt kívánnak szervezni, de kollégái rendkívül elkeseredettek és elszántak, mert "tovább tart az állóháború". Korábbi sajtónyilatkozatát megerősítve úgy fogalmazott: "nem csak a tűzcsapoknak kell reszketniük". Arra az újságírói kérdésre, hogy ez mit takar, úgy válaszolt: "bízzuk a jövőre". Áprilisi 16-án tartott tüntetésükön a tűzoltók a belügyminiszteri tiltás ellenére egyenruhában vettek részt, s a Kossuth térre tartva az Andrássy úton több tűzcsapot megnyitottak. Emiatt a rendőrség szabálysértési eljárást  indított. Árok Kornél, a tűzoltók szakszervezeti vezetője kérdésére azt mondta: csak egy esetről tud, hogy az egyenruha viselése miatt fenyítésben részesült egy tűzoltó, arról pedig nincs információja, hogy a rendőrség bárkit eljárás alá vont volna.
   
Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke a sajtótájékoztatón bocsánatkérésre szólította fel Kövér László házelnököt azon nyilatkozatáért, hogy a szakszervezeti vezetők az elmúlt nyolc évben "lapítottak, mint az a bizonyos a fűben". A katonatisztként ezredesi rangban szolgáló szakszervezeti vezető azt mondta: az elmúlt nyolc évben a legtöbbet demonstrálók a fegyveres és rendvédelmi dolgozók voltak: együttesen három alkalommal demonstráltak egyenruhában, mert akkor még ezt nem tiltották, míg más konföderációk égisze alatt szintén részt vettek tüntetésen. Az FRDÉSZ hatszor tüntetett a LIGA szakszervezetekkel közösen, a vámosok és a katonák külön tartottak megmozdulást, míg a tűzoltók Brüsszelben tiltakoztak - sorolta. A péntekre meghirdetett újabb megmozdulás, amely során autós és gyalogos, illetve fáklyás felvonulást terveznek, élőlánccal kívánják körbe venni a Parlament épületét.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink