hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fejlesztési adókedvezmény: kinek, mikor jár?

  • MTI

Leginkább a sportlétesítmények fejlesztésére adható társaságiadó-kedvezmény körül van vita jelenleg az Európai Unió és a magyar kormány között.

Szalay Ferenc, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: a vita lényege, hogy mondjuk egy stadionberuházás, vagy -fejlesztés mennyiben szolgálja a profisport, illetve az amatőrsport, a szabadidősport érdekeit, s azt milyen mértékben használhatják a gyerekek.

"Az unió azt kérdezi, mi a garancia arra, hogy ha mondjuk egy új kosárlabdapálya épül a stadionon belüli létesítményfejlesztési programban, akkor azt nem sajátítja-e ki magának egy profi klub, például egy NB I-es kosárlabdacsapat, vagy elsősorban az utánpótlás érdekeit és a gyerekek mindennapos testnevelését szolgálja-e a létesítmény" – fogalmazott Szalay, aki utalt arra, hogy az elsőként felvázolt állapot sértené a versenysemlegesség uniós elvét.  

Szalay kiemelte: a sportlétesítmény-fejlesztések után igénybe vehető társaságiadó-kedvezménnyel elsősorban az a célja a kormánynak, hogy új tornatermek épüljenek, mert ezekből véleménye szerint jelenleg 350-360 hiányzik, s Magyarország éppen a sportlétesítmények tekintetében van a leginkább lemaradásban más országokhoz képest.

"Ha komolyan gondoljuk a mindennapos testnevelés bevezetését – márpedig ez már benne van a közoktatási törvényben – akkor ezt a kérdést meg kell oldani. Egyúttal az unió felé is jó érv lehet, hogy a mindennapos testneveléshez kell biztosítani ezeket az új létesítményeket" – hangsúlyozta Szalay, aki szerint a tornaterem-építési folyamat a társaságiadó-kedvezmény bevezetésével fölgyorsulhatna, s ezek a létesítmények közvetlenül a gyerekeknek épülnének.

"Célunk, hogy új edzőpályák, valamint olyan műfüves pályák is épüljenek, ahol télen is lehet gyakorolni. A diáksporton, a mindennapos testnevelésen keresztüli érveinket kell megértetni, s azt gondolom, hogy ebben a kérdésben az unió meggyőzhető lesz." - mondta a fideszes politikus.

A sportbizottság alelnöke hozzátette: a másik nézeteltérés abban mutatkozik az unió és a magyar kormány között, hogy a klubok és szakosztályok működésének támogatására biztosított adókedvezményt lehessen-e edzők, gyúrók és egyéb sportszakemberek bérére is fordítani.

Szalay egyébként úgy látja, hogy az unió június-július táján mondhatja ki a végső szót a csapatsportágaknak adható társaságiadó-kedvezmény ügyében, de kiemelte: "Senki ne számítson arra, hogy ebből idén meg tudja oldani a profi sport problémáit. Inkább azon gondolkozzon, hogyan tud a 2011-2012-es idényre minél több szponzori támogatást szerezni."

Az Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítványt, amelynek része volt a társasági adóból levonható sporttámogatás is. A jogszabály adókedvezményt biztosítana a társasági adóból abban az esetben, ha a látvány-csapatsportok - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong - országos sportági szakszövetségei, a tagjaiként működő sportszervezetek vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítványok támogatást kapnak az adóalanytól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakcím nélküli lakos bejelentése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Jogos-e a szervízdíj ilyen formája?

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink