hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korengedményes nyugdíj: összehozza a tüntetőket

  • MTI

Szolidaritásból együtt tüntetnek a vegyészek a fegyveres testületek tagjaival szombaton Budapesten - közölte a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ).

Mint írták, "a közös cél a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj, amelynek megtartásáért és a több műszakban dolgozókra való kiterjesztéséért a VDSZ évek óta harcol".
   
A közlemény rámutat: a VDSZ azt javasolja, hogy a korkedvezményt a többműszakos munkakörben eltöltött évek függvényében számolják ki, de a megemelkedett öregségi nyugdíjkorhatár miatt - korhoz kötötten - növeljék az éves szabadságos napok számát is.
   
A vegyipari szakszervezet megemlítette, a közelmúltban tanulmányt juttattak el névre szólóan minden országgyűlési képviselőhöz, hogy bebizonyítsák: komoly egészségügyi károsodást szenvednek el a több műszakban dolgozók. A VDSZ-nek azonban egyetlen országgyűlési képviselő sem válaszolt - hívták fel a figyelmet.
   
Véleményük szerint a szakértői jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a huzamosabb ideje több műszakban dolgozók szervezetét "annyira megviseli az éjjel-nappali munka, hogy az öregségi nyugdíjig való foglalkoztatásuk szó szerint életveszélyes lehet". A jelentésből kitűnik az is, hogy a "műszakos" nők körében bizonyítottan nagyobb a mellrákosok aránya, mert a betegségtől védő hormon főleg éjjel termelődik. A VDSZ vezetői remélik, hogy a felmérés riasztó tényeivel eltántoríthatják a döntéshozókat a korkedvezményes rendszer eltörlésétől, s rávehetik őket a szakmai egyeztetésre.
   
A tények azonban azt bizonyítják, hogy a döntéshozók nem álltak el a megszüntetés tervétől, ezért a VDSZ a hét végén együtt tüntet a belügyi rendvédelmi dolgozók szakszervezetének tagjaival a közös célért, a korkedvezményes nyugdíj megtartásáért - írták, hozzátéve, a demonstrálók katonai alakzatban vonulnak a Hősök terétől a Kossuth térig.
   
A rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek demonstrációsorozata hétfőn kezdődött meg a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének (RKDSZ) tüntetésével. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakszervezetei azért vonultak az utcára, mert többi között illetményemelést szeretnének, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését és korszerű munkaeszközöket.
   
Az akciósorozat kedden a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) figyelemfelkeltő demonstrációjával folytatódott.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink