hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üdülési csekk: kinek jár és mennyi adó terheli?

  • adozona.hu

Ki számít közeli hozzátartozónak és mennyi adó terhelheti az üdülési csekket? Olvasónk kérdésére az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo válaszol.

Munkáltatóm lehetőséget biztosít üdülési csekk igénylésére. A közeli hozzátartozóim részére is igényelhetek, így a testvérem nevére szeretnék kérni, aki csak anyai ágon testvérem. Remélem, mivel vér szerint testvérem, édesanyánk neve megegyezik, így lehetőségem van rá.

A törvény szerint közeli hozzátartozónak számít a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.

Ennek megfelelően a testvére részére is van lehetőség üdülési csekk igénylésére. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ha a közeli hozzátartozó saját munkáltatójától is részesül üdülési csekkben, akkor összességében az éves juttatás mértéke nem haladhatja meg a minimálbér erejét. Amennyiben meghaladja, akkor a 19,04 százalék adó helyett már 51,17százalék adó megfizetésére köteles a munkáltató.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mobiltelefon készülékvásárlási keret

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

SZÉP-kártyás fizetés esetén számla kiállítása cég nevére

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink