hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Leszerepelt az internet-utalvány

  • hvg.hu

A legnépszerűbb béren kívül juttatás továbbra is a melegétel utalvány, a nyugdíjpénztári hozzájárulás, az egészségpénztári hozzájárulás, az üdülési csekk és az utazási költségtérítés: ezek együttes részesedése a cafeteria elemek piacán idén már 97 százalék - derül ki egy felmérésből.

2011-ben a béren kívüli juttatások szja terhe 25 százalékról 19,04 százalékra csökkent (a törvényben meghatározott értékhatárokig) és bár a bérek szja terhe is csökkent, a béren kívüli juttatásokra kedvezményes értékhatáron belül továbbra sem kell járulékokat fizetni.

A juttatási elemek tekintetében a legfontosabb változás a korábban korlátlan mértékig igénybe vehető adómentes internet támogatás adókötelessé válása, illetve annak 5 ezer forint/hó mértékben történő korlátozása. Adómentes kategóriában maradt továbbra is a kockázati élet- és balesetbiztosítás, a lakástámogatás, a számítógép-használat támogatása, valamint itt új elemként jelent meg az évi 50 ezer forint értékhatárig adható sportbelépő támogatás. Bár egyes utalványszolgáltatóknál egyelőre megmaradt a hidegétkezési utalvány, a szabályozás idén már nem tesz különbséget a - korábban - kétféle étkezési utalvány között.

A c1 cafeteria megvizsgálta, hogy 30 ezer dolgozó év eleji cafeteria nyilatkozata alapján melyek a legnépszerűbb béren kívüli juttatások. Az eredményből kiderül, hogy a melegétel utalvány a legkelendőbb: a válaszadók közel 45 százaléka választotta. A nyugdíjpénztári hozzájárulás a megkérdezettek közel 17 százalékának volt fontos, és majdnem ugyanennyien kérték az egészségpénztári hozzájárulást. Üdülési csekket csak a felmérésben résztvevők 11 százaléka igényelt. A legnagyobb „visszaeső” - a várakozásoknak megfelelően - az internet támogatás - mindössze 1,6 százalék választotta - , míg az adómentes juttatások továbbra sem népszerűek.

Forrás: c1 cafeteria

A felméréshez felhasznált mintában megtalálhatók budapesti és vidéki kis- közepes- és nagyvállalatok, valamint számos intézmény, ám a mintavétel nem reprezentatív.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink